Ring oss på:  08 - 55 921 116

Kontakta oss
A wild leopard rests at the Wild at Tuli reserve in Botswana, spotted by a volunteer in Africa.

Volontär i Afrika

Res till det vilda och vackra Afrika och utforska livet på denna mäktiga kontinent

Volontärarbeta i Afrika med oss och delta i projekt som fokuserar på långsiktig och hållbar utveckling av lokala samhällen. Genom att bli volontär i Afrika kommer du få en djupare insikt i människor dagliga liv och utmaningar på den afrikanska kontinenten. Du kommer även lära dig mer om andra kulturer och traditioner.

Vi arbetar i ett flertal länder på den afrikanska kontinenten. Oavsett var du väljer att åka kan du hitta ett projekt som passar dina intressen och mål. Du kan välja att bevara utrotningshotade arter som Rothschilds giraffer i Kenya. Eller så kan du hjälpa barn i utsatta områden och stötta små barns utbildning och utveckling.

När du volontärarbetar i Afrika med oss, tar vi hand om alla detaljer och vår personal finns tillgänglig för dig 24/7. På så sätt får du en enkel och smidig resa och kan fokusera din energi på att göra en meningsfull insats för människor på plats.


Är det säkert att åka på volontärresa till Afrika?

Afrika är en fantastisk kontinent att besöka. Tillsammans med oss kan du tryggt utforska allt underbart som Afrika kan erbjuda.

Vi skickar bara volontärer till länder som är säkra och politiskt stabila. Vi har kontinuerligt samtal med olika länders utrikesdepartement om säkerhetsläget i världen. 

Vår personal på plats känner människorna och det lokala samhället väl och är utbildade av oss. Personalen vet vad de ska göra om det mot förmodan skulle inträffa en krissituation eller om en volontär blir sjuk.

Vi genomför bakgrundskontroller på vår personal, vilket är en av fördelarna med att anställa sin egen personal. Läs mer om vår personal och hur vi arbetar med säkerhet.


Varför kan jag inte volontärarbeta på barnhem i Afrika?

Sedan 2017 skickar vi inga volontärer till att volontärarbeta på barnhem varken i Afrika eller något annat land.

Våra tidigare volontärer har gjort en betydelsefull insats för att förbättra tillvaron för barn på barnhem, men i slutändan går det inte att komma ifrån att för barn är barnhem ingen bra miljö.

Barnhem ska vara det absolut sista alternativet för ett barn. När det är möjligt bör barn bo med sin föräldrar, nära släktingar eller i en fosterfamilj i det lokala samhället. 

Dessutom har det tyvärr blivit så att barn som har föräldrar skickas till barnhem, genom att föräldrarna erbjuds pengar och övertalas att barnen får bättre “utbildning”. I själva verket blir barnen en del av “barnhemsturismen”. 

Organisationen Re-Think Orphanages hjälpte oss att göra omställningen så att inget enskilt barn kom till skada av att vi drog bort vårt stöd till barnhem. 

Vi på Projects Abroad anser att om vi kan arbeta med det lokala samhället, på ett sådant sätt att barn inte hamnar på barnhem alls, är det ett mer hållbart sätt att hjälpa utsatta barn längden.

Istället för att volontärarbeta på barnhem, arbetar våra volontärer på förskolor och stödgrupper för föräldrar. Förskolorna möjliggör främst kvinnor att arbeta och tjäna en inkomst, vilket ger familjer bättre ekonomisk trygghet och förhindrar att barn hamnar på barnhem.

Våra volontärer arbetar med lärande lekar, där barnen lär sig ABC, 123, färger och engelska. Vilket ger barn en bra grund när det börjar skolan och hindrar att de halkar efter. 

Läs mer om varför vi inte skickar volontärer till barnhem och hur vi arbetar med säkerhet och långsiktighet på våra barnomsorgsprojekt. Läs även gärna vår barnskyddspolicy.


Är det etiskt att volontärarbeta med lejon och andra vilda djur i Afrika?

Vår policy är att vilda djur ska stanna i det vilda. Därför erbjuder vi inga projekt där vilda djur används som turistattraktion. 

Vi har inga projekt där volontärer kan promenera med stora kattdjur i bushen eller föda upp lejonungar eller andra stora kattdjur för hand, eftersom vi vet baksidan med “cub farms” och “canned lion hunting”. 

När de söta ungarna inte är lika söta möter de ett grymt öde som jägarnas troféer. Det är inte ovanligt att de stora katterna vanvårdas och hålls i små inhägnader.

Du kan läsa mer om canned hunting i vårt blogginlägg “Cuddling Cubs – Discover The Darker Side Of Big Cat “Conservation”.

Vi har tre naturskyddsprojekt i Afrika där du som volontär har möjligheten att se många unika och underbara vilda djur - i det vilda.

Som volontär arbetar du oftast med:

  • Räkna och identifiera vilda djur för att kartlägga populationen
  • Samla in data för forskning på olika djurpopulationer
  • Arbeta med underhållningsarbete i reservatet som att bygga vattenhål eller ta bort inkräktande växtlighet
  • Förhindra tjuvjakt genom att ta bort fällor
  • Hålla i utbildningskampanjer för skolbarn för att inspirera nästa generation till att skydda naturen

Varje naturskyddsprojekt i Afrika är unikt och du kan hitta mer information här:

Det enda projekt där vilda djur lever i fångenskap är på vårt projekt: Rehabilitera vilda djur i Amazonas regnskog. Naturreservatet Taricaya där projektet ligger har tillstånd från myndigheten att ta emot djur som räddats från cirkusar och från den illegala djurhandeln. 

Om det är möjligt så släpps djuren tillbaka till regnskogen, men många gånger har djuren tillbringat för mycket tid i fångenskap, vilket gör att djuren aldrig skulle överleva i det vilda. De får då leva sina dagar så naturligt som möjligt på Taricaya. Vi har dock haft turen att kunna återintroducera spindelapor tillbaka till det vilda och hoppas att kunna återintroducera fler grupper i framtiden.

Läs gärna vår djurskyddspolicy och vårt blogginlägg Vilda djur som turistattraktion – tänk efter före.

Hittar du inte vad du letar efter?

Vi har personal på plats som kan hjälpa dig att välja projekt, eller skräddarsy ett projekt efter dina önskemål.


Prata med en av våra Afrikaexperter på:

08 - 55 921 116

eller

för att börja planera din resa

Våra samarbetsorganisationer