Vilda djur som turistattraktion – tänk efter före

5 SAKER ATT UNDVIKA PÅ DIN RESA

Av Erik S | 23 juli 2019
Updated on 05 augusti 2019

Du kanske också tyckte att det verkade oskyldigt att ta en ridtur på den där elefanten i Thailand. Den såg ju ut att ha det bra. Hur illa kunde det vara för ett djur av den storleken att bära runt på lite turister? De blev ju matade och omhändertagna och levde väl ett rätt behagligt liv?

Verkligheten ser dock som regel annorlunda ut.

Turistattraktioner som innefattar vilda djur omsätter över SEK 2 miljarder varje år. Men vad de flesta inte är medvetna om är den oacceptabla grymhet som de här djuren ofta utsätts för.

Här är saker du bör undvika att göra på din semester

1. Rida på elefanter

För att tämja elefanter till att agera som ridjur för turister, tas de redan som nyfödda från sin mamma och utsätts för en oerhört grym träningsmetod som kallas för ”the crush”. Det innebär att de kedjas fast, misshandlas, och nekas mat och vatten. Allt för att bryta ner djuret så att de blir lätta att hantera. När turisterna väl kommer för sin ridtur kan elefanten verka nog så lugn och nöjd, men det är ett slaget och nedbrutet djur de ser. Grymheterna slutar inte heller med ”the crusch”. När de inte uppträder för eller bär runt på turister, kedjas de ofta fast, och tillåts inte att umgås med andra elefanter. Vilket ofta leder till psykiska problem för djur som liksom människan är sociala varelser.

2. Lejonpromenader

Ett växande problem i främst södra Afrika är lejonparker, där lejon föds upp i parker som säger sig arbeta med bevaringsarbete. Turister besöker de här parkerna för att klappa lejonungarna och posera för foton. När djuren blivit för stora för att kela med – men ändå små nog att kontrollera – tränas de att gå på promenad med turister, ibland i koppel.

De här lejonen som föds upp i fångenskap har förstås ingen chans att någonsin släppas ut i det vilda. Verkligheten är istället att när lejonen tjänat sitt syfte som turistattraktioner så säljs de till privata parker för så kallad ”canned hunting”. En typ av jakt där ”jägaren” betalar för att skjuta, ofta drogade, djur i en inhängnad. I praktiken som ett djur i bur.

3. Hantera havssköldpaddor

Den sista parken i världen där havssköldpaddor agerar turistattraktion finns på Caymanöarna. Här kan turister hålla och till och med passa på att äta sköldpadda till lunch. Livet på Cayman Turtle Farm är plågsamt för djuren, som ofta blir panikslagna då de plockas upp av turisterna. Det är nämligen inte helt ovanligt att folk tappar djuren, vilket ofta leder till allvarliga skador.

Kvinna leker med tigerungar i Thailand

4. Tiger-selfies

Att handskas med tigrar är vanligt i Thailand där ungarna tas från sina mödrar vid ung ålder för att agera fotorekvisita åt turister. Djuren hålls ofta fastkedjade, eller i små burar där de får sitta i väntan på ännu en turist med smartphone.

5. Simma med delfiner

Delfinerna med sitt vilseledande leende får oss att tro att de alltid är glada. Det är dock långt ifrån sanningen för alla de delfiner som lever i fångenskap i parker världen över. De spenderar sina liv i en bassäng inte mycket större än den du går och simmar i – totalt onaturligt för ett djur vars naturliga miljö är i havet.

Många av delfinerna är vilda djur och fångas med nät ute till havs. För en del är stressen för stor och de dör innan de når sin slutdestination.

Det här är bara 5 av många grymma och oacceptabla sätt vilda djur uttnyttjas för att tjäna pengar på intet ont anande turister. Så se till att läsa på innan du reser utomlands så att du inte hjälper till med att finansiera djurens lidande.

Kom ihåg att vilda djur hör hemma i det vilda och skulle aldrig ta kontakt med människor om de inte tvingades.

Upplev istället vilda djur på deras egna villkor, på safari, i nationalparker, eller i andra fristäder där de behandlas med kärlek och respekt.

Lejohanne ligger och vilar i nationalpark i Sydafrika

Dela denna artikel:

Glöm inte att sprida ordet och berätta vad du tycker på Facebook och Twitter!

Våra samarbetsorganisationer