Vi förstår att det kan kännas nervöst att skicka iväg sitt barn på en volontärresa eller praktik utomlands. Det är fullt normalt att känna sig orolig, särskilt om de reser själv för första gången. Men du behöver inte oroa dig, vi tar säkerheten på allvar.

Vi vill att den här upplevelsen ska vara lika rolig för dig som för ditt barn. Du kommer veta att ditt barn vågar ta steget utanför sin bekvämlighetzon, samtidigt som de är i en säker och stöttande miljö.

För att du ska känna dig trygg med att skicka ditt barn utomlands med oss, har vi samlat ihop en lista på de vanligaste frågorna som föräldrar ställer. Hittar du inte svaret du söker så tveka inte att kontakta oss eller be oss att ringa upp.

"The fact that these are tried and tested projects where others have come home healthy and having benefited from the experience is very reassuring and eases one’s worry about the experience."
- Mother of Anna M, Human Rights volunteer in Ghana

Hur säkra är länderna där ni har era projekt?

Säkerhet är alltid första prioritet för oss. Vi skickar endast volontärer och praktikanter till länder som är säkra och politiskt stabila. Vi är konstant i kontakt med British Foreign & Commonwealth Office (och även andra utrikesdepartement i andra länder) angående länders säkerhet och politisk stabilitet. Vi har även utarbetat en krisplan och utbildat vår personal på plats i krishantering. Vår personal vet vad de ska göra om något mot förmodligen skulle hända. Vi håller även kontakten med våra volontärer och praktikanter genom alla steg på deras resa. Från att de anmäler sig på ett av våra projekt, tills att de flyger hem.


Hur vet ni att era volontärer faktiskt gör skillnad?

För oss är det viktigt att vi gör verklig skillnad så vi lämnar det inte till slumpen. Våra projekt är noggrant utarbetade och kontinuerligt utvärderade, så att vi vet att vi skapar den positiva förändring som vi har ålagt oss att göra.

Tillsammans med lokalbefolkningen utarbetar, överser, och utvärderar vi noggrant våra projekt. Vi har projektmål som vi arbetar för att nå och vi är även en global plattform för kunskapsutbyte mellan projekten.

Undrar du om ditt barn kan verkligen göra skillnad på en vecka? Vi säkert svara ja på den frågan, eftersom vi har ett sätt att arbeta som gör det möjligt. Du kan läsa mer om hur vi arbetar för att våra korttidsvolontärer ska göra en långsiktig skillnad.


Vem är personalen och har de genomgått en bakgrundskontroll?

Oavsett var i världen en teammedlem är baserad eller vilken roll de har, säkerställer vi högsta nivå av granskning, utbildning och vård. På alla destinationer representerar personalen du interagerar med Projects Abroad så att du vet att du får den bästa supporten som finns. Många av dem är lokala så de känner våra värdfamiljer och området väl.

Många har också arbetat som volontär hos oss eller har personliga kopplingar till Projects Abroad. Det betyder att de förstår hur det är att ta del av en upplevelse som denna och hur viktigt det är att ha bra personalstöd.

"Essentially, we are committed and prepared to go above and beyond to ensure our volunteers are safe, and ensure parents or partners at home are confident that we’ll come up with a suitable solution to any safety issues that may arise."
– Kristin Marin, Country Director

 Projects Abroad staff briefing volunteers before their project begins

Hur många andra volontärer kommer det finnas på projektet samtidigt?

Antalet volontärer på projektet varierar efter land och tidpunkt som ditt barn väljer att åka. Rent allmänt så har vi många volontärer på alla projekt under sommaren. Om ditt barn är mellan 15-18 år och vill volontärarbeta med ungdomar i samma ålder, så rekommenderar vi en resa som ungdomsvolontär.

Vi kan även ge råd om när ditt barn bör åka och till vilket projekt, om ditt barn vill vara säker på att det samtidigt finns massor av andra volontärer på projektet.


Kommer mitt barn kunna träffa andra volontärer innan avresa?

Vi hjälper gärna till att arrangera så att volontärerna kan kontakta varandra innan resan. Efter att volontärerna ansökt lägger vi även till dem i en Facebook-grupp, där de kan skriva till volontärer som redan är på projektet, andra volontärer som ska åka, våra alumnis, personal och värdfamiljer. De kan ställa frågor, dela bilder och mycket mer.

Många av våra volontärer kommer från olika länder, så det kan vara bra att ha i åtanke att ditt barn kanske inte kan träffa de andra volontärerna innan resan.


Kommer mitt barn resa själv?

Om vi har andra volontärer som ska åka på samma datum och från samma flygplats försöker vi alltid boka dem på samma flyg. Tyvärr är det inget vi kan garantera.

Oavsett om ditt barn flyger ensam eller med andra volontärer, så kommer de kunna kontakta någon av vårt team om det skulle uppstå problem på resan. Vår personal kommer även att vänta på dem på flygplatsen, oavsett vilken dag eller tidpunkt de landar.


Erbjuder ni flyg där personalen åker med volontärerna?

Ibland händer det att vi skickar någon från personalen att flyga med våra ungdomsvolontärer som åker från, eller byter på New Yorks (JFK) flygplats. Vår volontärer kan då välja att flyga med vår personal utan någon extra avgift. Men tyvärr kan vi inte erbjuda denna tjänst till alla våra ungdomsvolontärer.

Även om vi inte kan skicka med vår personal på flyget, så erbjuder många flygbolag att eskortera ditt barn till rätt plan vid byten. Åker fler volontärer från samma flygplats kan vi försöka ordna så att de åker på samma flight.


Vem hämtar mitt barn från flygplatsen?

En Projects Abroad anställd kommer hämta upp volontärerna på flygplatsen, oavsett vilket land, projekt eller tid de landar. Före ditt barn reser kommer du få kontaktdetaljer till den i personalen som kommer hämta ditt barn. De kommer vänta på flygplatsen med en Projects Abroad skylt och lämplig identifikation.


"We’ll keep track of your flight and ensure we are there when your flight lands. You’ll even receive a picture of our driver ahead of arrival so you know who to look for."
– Kay Hendricks, Jamaica Country Director


Kan Projects Abroad hjälpa till att ordna flyg?

Även om vi inte kan boka deras flyg till dem, kommer våra projektexperter att finnas till hands för att ge råd och stöd för att göra processen enklare.

Vi ser till att de bokar de bästa flygen tur och retur, och pekar dem mot de säkraste, mest bekväma och kostnadseffektiva flygalternativen, även för komplexa resplaner. Läs mer om hur du bokar dina flygresor.


Kan Projects Abroad hjälpa till att ordna visum?

Ja, vårt erfarna visumteam har arrangerat visum till tusentals volontärer från olika länder under många år. Vår personal känner till våra destinationer väl och vet vilket visum ditt barn behöver.


Kan ni ta hänsyn till mitt barns specialkost?

Ja, vi frågar om specialkost under ansökningsprocessen och uppdaterar personalen på plats i enlighet med era önskemål. Med ditt barns kostönskemål i åtanke väljer de då ut en lämplig värdfamilj. Ha i åtanke att vissa länder kan erbjuda bättre variation i specialkost, men vi gör alltid vårt bästa att uppfylla önskemål om specialkost.

 Projects Abroad volunteers enjoy dinner in their host family’s living room in Kenya

Mitt barn pratar bara grundläggande engelska, är det ett problem?

Inte alls, det går ofta att ta sig fram på enklare engelska i de flesta länder där vi arbetar, så de behöver inte kunna det lokala språket. Vår personal på plats pratar både engelska och det lokala språket, så de kommer kunna kommunicera med både dig och ditt barn.

Det finns inga språkkrav på våra ungdomsvolontärprojekt eftersom vår personal är med ungdomarna 24/7 och språklektioner ingår om det behövs.

I vissa fransk- och spansktalande länder har vi språkkrav på vissa av våra projekt i kategorin Flexibla resor. Om ditt barn vill volontärarbeta i något av dessa länder så rekommenderar vi att ni tittar närmare på våra Språkkurser. De kan genomföras ensamt eller i kombination med något av våra andra projekt. Det här är ett perfekt sätt att lära sig eller förbättra kunskaperna i det lokala språket.


Mitt barn vill inte ta några vaccinationer, kan mitt barn ändå åka på volontärresa?

Ja, men det beror på vilka vaccinationer som ditt barn redan har och var de vill volontärarbeta. Vi rekommenderar att ni tittar på Vaccinationsguiden och bokar en tid på närmaste vaccinationscentral eller vårdcentral, där de kan hjälpa er vidare.


Är mitt barn försäkrad under resan?

Nej, ni måste själv ordna rese- och sjukförsäkring. Ofta ingår det en 45-dagars rese- och sjukförsäkring i hemförsäkringen, eller om resan betalas med kreditkort. Var noga med att kolla att försäkringen gäller vid volontärarbete och praktik utomlands och förläng vid behov.


Hur mycket fickpengar behöver mitt barn ta med sig?

Det beror på vilket projekt och land de väljer att åka till. Det bästa är att ta kontakt med någon av våra projektexperter som kan ge råd om en ungefärlig summa.

Projects Abroad volunteers learn a traditional dance in Kenya

Kan ett projekt hjälpa mitt barn att komma in på universitetet?

Genom att göra praktik utomlands kan ungdomar lättare välja rätt universitetslinje. I vissa länder räknas även praktik utomlands som en merit i universitetsansökan. Även om praktik inte skulle räknas in som ett urvalskriterium i ansökningsprocessen till universitetet, är det alltid en merit på CV:t. Många av våra praktikanter har fått jobb på stora internationella företag, så praktik utomlands är ett utmärkt sätt att öka chanserna till jobb.

"Megan is now studying law at university, including human rights. The trip obviously widened her experience generally, as she was learning about human rights, which was very interesting as well as being the real deal, as where is better to learn about human rights than South Africa. She has now been able to bring that experience into her studying environment."
- Mother of Megan B, Law & Human Rights High School Special volunteer in South Africa


Erbjuder ni stipendium eller finansiell hjälp för att hjälpa till att minska kostnaden för volontärresan?

Tyvärr kan vi inte erbjuda stipendium eller finansiell hjälp, men vi uppmuntrar våra volontärer till att samla in pengar för volontärresan. Läs gärna vår insamlingsguide för tips och idéer.


Kan vi träffa er personligen innan vi bokar?

Ja, ni är självklart välkomna att besöka oss på vårt närmaste kontor. I länder där vi inte har kontor kan vi ordna ett besök med en Projects Abroad alumni. Ni kan även träffa oss på våra informationsevents.


Kommer volontärerna bo själva?

De flesta av våra volontärer bor hos en lokal värdfamilj med minst en till volontär.

När det gäller större grupper av volontärer som våra ungdomsvolontärer, organiserar vi delat boende uppdelat efter kön, hos värdfamiljer (som kan ta emot många volontärer på samma gång), eller på hotell, delad lägenhet eller gästhus. Våra ungdomsvolontärer har alltid en medlem i personalen som bor med dem så att ungdomarna alltid är under tillsyn, även under natten.


Hur väljer ni ut värdfamiljer?

Våra värdfamiljer är noga utvalda efter säkerhet, bekvämlighet och vänlighet. Vi kontrollerar värdfamiljerna och närområdet noga, både före och under volontärernas vistelse. Våra värdfamiljer är ofta på något sätt kopplade till projektet, exempelvis kanske en lärare på en av våra partnerskolor även är värdfamilj.


Hur länge har era värdfamiljer arbetat för er?

Det beror på land och familj men många av våra värdfamiljer har arbetat för oss under många år. De är vana att vara värdar åt volontärer i olika åldrar och från olika platser runt om i världen. Våra värdfamiljer uppskattar verkligen det kulturella utbytet de får av att träffa människor från hela världen, precis som volontärerna.

Här kan du läsa mer om hur det är att bo hos en värdfamilj utomlands.


"We share our life stories, cultures and talk about our lives. These are the best moments. The topics, conversations, sitting together as a great big family over mealtimes. (...) It’s as if we belong to each other."
-  Faye A, host mother in South Africa for over 10 years


Vad händer om mitt barn inte trivs hos värdfamiljen?

Om ditt barn inte är nöjd med sin värdfamilj så ska de kontakta deras kontaktperson som de fått tilldelat i landet. Kontaktpersonen kommer då att titta närmare på problemet och om möjligt organisera ett byte av värdfamilj till ett som passar ditt barn bättre.


Kan mitt barn bo på hotell istället för det organiserade boendet?

Om ni vill ordna boendet själv är ni självklart välkomna att göra det, men ha i åtanke att om ditt barn väljer att bo på ett annat ställe än det organiserade boendet, måste de själv ordna transport till avhämtnings/avlämningplatsen. Vi rekommenderar inte att ordna eget boende om ditt barn åker som ungdomsvolontär, eftersom vi då inte kan ordna tillsyn 24/7.

När det gäller vissa ungdomsvolontärprojekt så är det ordnade boendet i ett hotell. Kontakta våra projektexperter för att veta mer om vilka projekt som har hotell som boende.

Projects Abroad volunteers test the blood sugar of locals in Sri Lanka

Kommer jag kunna kontakta mitt barn på projektet?

När volontärerna anlänt på flygplatsen ber vi dem alltid att kontakta sin familj, så att familjen vet att de landat säkert och att vi har hämtat upp dem.

Det är inte garanterat att alla våra värdfamiljer har Wifi, så vi rekommenderar att volontärer tar med sig en smartphone som inte är operatörslåst. Vår personal hjälper alltid våra volontärer att köpa ett lokalt SIM-kort och fylla på med data och samtalstid, så fort som det är möjligt efter ankomst.

Du kommer även få kontaktdetaljer till personalen på plats så att du kan nå ditt barn om det skulle behövas.


Vad händer om mitt barn blir sjuk under tiden på projektet?

Om ditt barn mot förmodligen skulle bli sjukt så kommer vår personal finnas på plats att hjälpa. Skulle det behövas ser vår personal till att ta ditt barn till en läkare eller till närmaste sjukhus.

"We knew from when our middle daughter fell ill in Tanzania and spent a short time in hospital in Arusha that Projects Abroad responded very well and quickly to make sure that she was well looked after. We were also kept informed about how she was doing by Projects Abroad. The communication network seemed to be very organised and practiced."
- Parent’s of Cecily V, Childcare volunteer in Tanzania


Finns det ett sjukhus i närheten och vilken standard håller sjukhuset?

De flesta av våra projekt har ett sjukhus eller en klinik i närheten. Det enda undantaget är våra naturskyddsprojekt. Om en volontär behöver sjukhusvård blir de då transporterade till närmaste sjukhus.

Många av sjukhusen håller högre standard än vad som kanske kan förväntas. I vissa länder finns toppmodern sjukvård att tillgå men det kan variera mellan länder och områden. I vissa länder är kanske utrustningen inte lika modern som i Sverige, men sjukhuspersonalen är ofta mycket välutbildade och vana att arbeta med utrustningen.


Har ni koll på att volontärerna inte dricker alkohol eller tar droger?

På alla våra projekt måste volontärerna följa våra säkerhets- och hälsoregler. Vi har nolltolerans när det gäller missbruk av droger, alkohol och andra destruktiva beteenden.

När det gäller våra ungdomsvolontärer så de har tillsyn av vår personal 24/7 och de får inte gå någonstans utan att vår personal är med.


Har personalen uppsikt över mitt barn även under kvällen?

Om ditt barn åker som ungdomsvolontär så kan vi garantera att ditt barn är under uppsikt av en vuxen 24/7. Vår personal följer med dem på alla aktiviteter både på dagen och kvällen. Beroende på utformningen av boendet så bor de antingen med någon i vår personal eller så har de tillsyn av de vuxna i värdfamiljen.

När det gäller våra andra projekt så ger vi våra volontärer riktlinjer för säkerhet och vill att de ska respektera hemkomsttider på kvällen.

Projects Abroad volunteers take a group photo with their “I love sharks” sign

Kan jag delta tillsammans med mitt barn under en del av projektet?

Åker ditt barn som ungdomsvolontär kan du inte delta eftersom reseschemat är utarbetat långt före själva projektet börjar. Ungdomsvolontärprojektet är utformade på ett sätt så att ungdomar kan självständigt utforska ett nytt land och en ny kultur, fast på ett säkert sätt tillsammans med vår personal och andra ungdomar.

När det gäller våra flexibla resor så är du välkommen att delta under hela eller en del av ditt barns resa.

Vi är stora förespråkare för att familjer ska volontärarbeta tillsammans. Det är ett fantastiskt sätt att som familj utforska världen, lära sig nya saker och lära sig värdet av att hjälpa andra.


Kan jag besöka mitt barn på deras projekt?

Du är mer än välkommen att besöka ditt barn på projektet. Tänk bara på att de kommer arbeta på dagen och respektera deras hemkomsttid på kvällen. På vissa projekt har vi ett fast schema med mycket aktiviteter, så det är viktigt att respektera utsatta tider på schemat.


Vad händer om mitt barn vill åka hem tidigt?

Om en volontär vill avbryta projektet och åka hem tidigare kan de självklart göra det. Vår personal kommer att åka med dem och lämna dem på flygplatsen precis som om de skulle ha slutfört projektet. Däremot återbetalar vi inte delar av projektavgiften.

Hittar du inte svaret du letar efter?

Prata med en av våra projektexperter. De svarar gärna på dina frågor:

08 - 55 921 116

eller

för att börja planera din resa

Våra samarbetsorganisationer