En Projects Abroad volontär på nomadprojektet i Mongoliet tillsammans med hennes värdfamilj.

Ska du bo hos en värdfamilj utomlands? Här är allt du behöver veta!

Av Jen Southern | 05 augusti 2019
Updated on 20 november 2023

Som volontär eller praktikant vill du göra skillnad ute i världen, men vi vill också att du verkligen upplever och lär känna kulturen i ditt nya land. Därför bor de flesta av våra volontärer och praktikanter hos lokala värdfamiljer.

När du bor hos en lokal värdfamilj får du en upplevelse långt över vad du får som turist. Vem bättre att lära dig om ett lands kultur och seder än människorna på plats. Du kommer äta traditionella lokala rätter och din värdfamilj kommer vara din familj utomlands. Många av våra volontärer bygger starka band med deras värdfamiljer. De håller kontakten långt efter att de åkt hem och vissa volontärer åker även tillbaka för att besöka deras värdfamiljer.

I was fortunate enough to have an incredibly warm and welcoming host family. (...) It was a wonderful way to get a first-hand perspective into how Senegalese life works.
- Rachel T, Childcare volunteer in Senegal

Men vi kan förstå om tanken att bo hos en värdfamilj kan kännas ovan, eller att du har frågor om vad du kan förvänta dig. Därför har vi samlat några av våra vanligaste frågor i detta blogginlägg:

En Projects Abroad volontär välkomnas av hennes värdfamilj i Nepal.

Vad innebär det att bo hos en värdfamilj?

När du bor hos en Projects Abroad värdfamilj innebär det att en lokal familj välkomnar Projects Abroad praktikanter och volontärer från hela världen till deras hem. Du kan stanna en kortare eller längre tid och du kommer verkligen få ta del av den lokala kulturen. Värdfamiljer kommer i många olika former, det kan vara familjer med barn, ensamstående, farföräldrar eller individer - de ger dig en säng, mat och framförallt en vänlig plats att kalla ditt hem när du reser.

Hur hittar jag en värdfamilj utomlands?

Du behöver inte oroa dig för att behöva hitta en värdfamilj, vi ordnar det åt dig! När du har ansökt till ett av våra projekt, kommer en av våra Volunteer Advisors kontakta dig och även ordna ett boende åt dig.

We share our life stories, cultures and talk about our lives. These are the best moments. The topics, conversations, sitting together as a great big family over mealtimes. (...) It’s as if we belong to each other. 
-  Faye A, host mother in South Africa for over 10 years

Är det säkert att bo hos en värdfamilj?

Vi tar din säkerhet på allvar. Därför har vi stränga krav på vem som får bli värdfamilj. Vi kontrollerar noga våra värdfamiljer, deras hem och bostadsområden före och efter ditt besök. Våra värdfamiljer väljs ut efter säkerhet, bekvämlighet och vänlighet. Vi vill vara säkra på att du har en fantastisk resa och att du alltid känner dig välkommen hos din värdfamilj.

Många av våra värdfamiljer har på något sätt en personlig koppling till våra projekt – exempelvis - kan en lärare eller rektor på en av våra partnerskolor, eller en läkare på något av våra medicinprojekt vara värdfamilj.

Ungdomsvolontärer i Kenya sitter i vardagsrummet tillsammans med värdfamiljens barn.

Kommer jag bo ensam hos min värdfamilj?

Hur många volontärer eller praktikanter som bor hos din värdfamilj beror på olika faktorer. Det som påverkar kan vara hur många volontärer finns i landet samtidigt som du och hur många värdfamiljen kan ta emot. Alla våra värdfamiljer är vänliga och välkomnande, så du kommer känna dig som en familjemedlem.

I had the best host family. They made me feel at home and did everything they could to be as accommodating as possible. I was also living with one other volunteer for most of the time. We quickly became friends and explored much of Jamaica together, usually with a group of around six to twelve people. 
- Alexi C, Medicine volunteer in Jamaica

Om du känner dig mer bekväm med att bo med en annan volontär eller praktikant under din tid utomlands, prata med en av våra Volunteer Advisors när du ansöker. De kan oftast hjälpa till att ordna så du bor med en annan volontär.

Måste jag prata det lokala språket för att kunna prata med min värdfamilj?

Engelska är ett vanligt språk i många länder där vi arbetar, så våra värdfamiljer kan oftast prata engelska. Vi har däremot språkkrav på några av våra projekt i spansktalande och fransktalande länder. Ofta kan våra värdfamiljer i dessa länder prata lite engelska, men det är en fördel om du kan kommunicera någorlunda på det lokala språket.

För att göra det lite enklare för dig att göra dig hemmastadd i ditt nya land, kommer vår personal att lära dig några ord och fraser på det lokala språket under din introduktion. Vår personal pratar engelska och det lokala språket, så de kommer kunna hjälpa dig om du skulle stötta på några problem.

Projects Abroad volontärer får hemlagade måltider hemma hos deras värdfamiljer.

Kommer min värdfamilj ta hänsyn till mina matvanor/matallergier?

Det bästa med att resa utomlands är att få smaka på alla goda lokala rätter. Men vi vet också att människor kan ha olika matallergier eller behöva följa en särskild diet. Så låt inte det hindra dig från att resa utomlands! Du kommer generellt äta den mat som din värdfamilj äter, men de tar hänsyn till om du är vegetarian, laktosintolerant eller har andra matallergier.

Kontakta gärna våra Projektexperter innan du ansöker om du är orolig över maten i landet. De kan ge dig tips och råd om de bästa destinationerna att besöka som passar dina matvanor bäst.

Måste jag göra allt tillsammans med min värdfamilj?

När det kommer till våra Flexibla resor, så har du all frihet att resa och utforska som du vill. Du kan välja att umgås med din värdfamilj, andra volontärer eller åka på upptäcktsresa själv. Så du bestämmer själv hur mycket du vill umgås med din värdfamilj. Vi hoppas dock att du är respektfull kring mattider och om värdfamiljen vill ha hemmet stängt efter en viss tid på kvällen.

Våra värdfamiljer vet att en viktig del av att uppleva landet, är att lära känna människorna på plats och att ta del av dagliga aktiviteter, De kommer uppmuntra dig att lära känna lokala människor och presenterar dig gärna till deras umgängeskrets. Många värdfamiljer visar stolt upp deras kultur och vänner. Bli inte förvånad om du blir inbjuden till fester, födelsedagar, bröllop, middagar med vänner och kyrkobesök.

I was lucky enough to go on fantastic days out with my host family and the other volunteers, to all the local tourist spots like the beautiful Tiger Cave Temple and the natural hot springs and emerald pool.
- Ethan B, Childcare volunteer in Thailand

Kommer det finnas internet eller WiFi hemma hos min värdfamilj?

Som med alla familjer är det upp till varje familj att välja om de vill ha internet hemma hos dem eller inte. Många familjer har internet, men det är inget som är garanterat. Men var inte orolig över att inte ha tillgång till internet. Många länder har riktigt bra samtals- och datapaket att köpa och vår personal hjälper dig att skaffa ett lokalt sim-kort. Vi har också alltid internet på vårt lokala Projects Abroad kontor.

Projects Abroad volontärer tar ett gruppfoto tillsammans med deras värdmamma i Rumänien.

Kan jag prata med någon som också bott hos min värdfamilj innan jag reser?

När du blivit antigen till ett av våra projekt kommer du få tillgång till vår Facebookgrupp i din valda destination. Här hittar du volontärer som redan är på plats men även volontärer som redan varit på en volontärresa, vår destinationspersonal och även vissa värdfamiljer. De svarar gärna på dina frågor.

Vill du hellre kontakta någon privat kan våra Volunteer Advisors ofta sätta dig i kontakt med en alumni som kan svara på dina frågor.

Behöver jag ta med mig egna sängkläder om jag bor hos en värdfamilj?

Vi vill att din värdfamiljs hem ska kännas och vara ditt hem när du är utomlands. Det innebär att saker som sängkläder finns redan färdigt för dig. Och var inte blyg om att fråga om en extra filt om det skulle vara kallt.

Vad borde jag ta med mig som gåva till min värdfamilj?

Du behöver aldrig känna att du måste ta med dig en gåva, även om det så klart uppskattas. Om du vill ta med dig en gåva, är saker som ett sällskapsspel eller intressanta kryddor, godis, snacks eller små hantverk från ditt hemland alltid uppskattade. Ta något som är enkelt att packa och som inte kommer orsaka några problem i tullen dit du ska åka.

Hitta ditt andra hem när du bor hos en av våra värdfamiljer under din volontärresa eller praktik utomlands. Du får uppleva landets kultur och traditioner på ett helt annat sätt än som turist, genom att bli en del av den.

Dela denna artikel:

Glöm inte att sprida ordet och berätta vad du tycker på Facebook och Twitter!

Vill du veta mer om våra boenden?

Kontakta våra Projektexperter, de svarar gärna på dina frågor.

08 - 55 921 116

Våra samarbetsorganisationer