A female intern is pictured taking part in testing blood sugar levels whilst on her public health internship in Cambodia.

Praktik inom folkhälsa i Kambodja

Få praktisk arbetslivserfarenhet samtidigt som du förbättrar hälsan hos utsatta människor i Kambodja

Översikt

 • Hjälp läkare och sjuksköterskor att genomföra grundläggande hälsokontroller vid hembesök och pedagogiska uppsökande.
 • Uppmuntra människor att leva hälsosammare liv och få massor av praktisk erfarenhet i processen.
 • Stöd fysioterapeuter på rehabiliteringscenter.
 • Du kommer att vara baserad i Phnom Penh, Kambodjas pittoreska huvudstad, som du kan utforska på din fritid.

Startdatum: 

När som helst

Se datum

Minimitid: 

En vecka

Ålder: 

16 eller över


Är att praktisera inom folkhälsa i Kambodja rätt för mig?

Det här projektet passar perfekt för den som vill studera till läkare, sjuksköterska eller annat yrke inom sjukvården.


Oavsett om du studerar eller endast funderar på att studera medicin kan du göra praktik inom folkhälsa i Kambodja. Även om projektet är upplagd som en praktikplats behöver du inte vara formellt antagen på en utbildning. Vårt folkhälsoprojekt i Kambodja anpassas efter din utbildningsnivå och det är aldrig för tidigt att skaffa sig arbetslivserfarenhet.


När du praktiserar kommer du få arbeta praktisk med att göra hälsoundersökningar. Du kommer arbeta sida vid sida med kvalificerad sjukvårdspersonal och de kommer handleda dig i ditt arbete.


Du kan använda den här praktikplatsen till prova om en karriär inom sjukvården är för dig, eller för att vässa ditt CV och visa att du vill göra en insats för andra. Under din tid på projektet kommer du få massor av nya erfarenheter att prata om på intervjuer och ansökningar.


Vårt folkhälsoprojekt drivs året runt så och du kan delta som kortast för en vecka. Vi uppmuntrar dig att stanna längre så du hinner lära dig mer och göra en insats.

An intern is seen talking to locals during an outreach whilst she completes her public health internship in Cambodia with Projects Abroad.

Som praktikant på folkhälsoprojektet i Kambodja kommer du att fokusera på följande områden:

Hjälpa till att ge grundläggande sjukvård på hembesök hos patienter

Du kommer följa med på hembesök och hjälpa till med att göra enkla icke invasiva tester på patienter. Målet är att undersöka hur bra organen fungerar i kroppen och om vidare behandling behövs. Du kommer även att mäta blodtryck, blodsockernivåer och väga patienter.

Om patienten behöver vidare vård kommer en läkare eller sjuksköterska att skicka patienten på remiss till det närmaste statliga sjukhuset. De flesta patienter som skickas på remiss är de som har högt blodtryck, högt blodsocker, artros eller symptom som trötthet och viktnedgång.

Hjälpa till på förskolor med hälsoundersökningar

Du kommer även att följa med till förskolor och skolor hjälpa till med att göra hälsoundersökningar. De här besöken är ett samarbete med våra barnsomsorgsprojekt och den lokala organisationen Khemara. Organisationen Khemara stöttar sårbara grupper i samhället som kvinnor, barn och utsatta familjer. Vårt mål är att tillsammans förbättra den tidiga utvecklingen hos småbarn och förbättra hygienstandards.

När du hjälper till att göra hälsoundersökningar på skolor och förskolor kommer du titta efter:

 • Hudsjukdomar
 • Anemi (genom fysiska symptom)
 • Problem med andning eller hjärta
 • Enklare tandundersökning
 • Förkylningar och feber
 • Sår och infektioner

Lära barn om hälsa, näringslära och hygien

När du besöker skolor och förskolor kommer du även att lära barn om grundläggande sjukvård, hygien, hälsa och bra näring. Du och andra praktikanter och volontärer kommer hålla barnen engagerade genom roliga lärande lekar, sånger och sagor. Det är bra att skapa färgglada informationsposters och flygblad som kan användas av volontärer i framtiden.

Stödja sjukgymnaster som behandlar patienter på rehabiliteringscenter

Lär dig grundläggande övningar och stretching som används i sjukgymnastik. Ge en extra uppsättning händer en gång i veckan på ett underbemannat rehabiliteringscenter. Professionell personal kan ge dig råd om hur du stödjer olika patienter som behöver hjälp med mobilitet.

Samla in, analysera och rapportera data

En viktig del av arbetet kommer vara att samla in, analysera och rapportera data till din handledare.

Du kommer använda vår databas Global Impact Database för att rapportera in patientdata, vilket kommer hjälpa i framtida konsultationer och uppföljningar. Det här hjälper oss att se om vi gör framsteg med patienter och att arbeta långsiktigt.

Vilka är våra samarbetspartners i Kambodja?

Från och med januari 2014 samarbetar vi på Projects Abroad med Khemara och vi har tillsammans öppnat tre förskolor. Khemara är den första välgörenhetsorganisationen i Kambodja som stöttar utsatta grupper i samhället, kvinnor, barn och utsatta familjer.


Vi arbetar även med fler välgörenhetsorganisationer och utsatta grupper av människor.


Våra barnomsorgsvolontärer och mikrofinansieringsvolontärer arbetar med olika initiativ för att ge föräldrar en bättre förmåga att försörja sina barn och ge barn en utbildning. Vi har utökat vårt samarbete med folkhälsoprojektet för att möta bristen på grundläggande sjukvård.


Var i Kambodja kommer jag att arbeta?

Phnom Penh

Alla som praktiserar inom folkhälsa i Kambodja är placerade i Kambodjas huvudstad Phnom Penh.

Kambodja har varit en fransk koloni och Phnom Penh har varit historiskt känd som Asiens pärla. Staden har fortfarande kvar mycket av sin spektakulära historiska arkitektur och är en av de vackraste städerna i Sydostasien. Med en population av 1.5 miljoner människor kan du vänta dig att staden är vaken och aktiv 24/7. Phnom Penh är även en fascinerande mix av traditionellt och modernt liv. Buddistiska munkar i sina saffransgula dräkter promenerar mellan surrande mopeder och turister med selfiepinnar.

Du kommer arbeta med utsatta grupper av människor i den norra delen av staden, som Koh Dahl och Silk Island som ligger mitt i Mekongfloden. Ditt arbete kommer vara uppdelat mellan hembesök och besök i dagcenter, förskolor och skolor.

Ankomst, visum och hämtning

När du anländer till flygplatsen i din valda destination, kommer en av våra Projects Abroad anställda att möta dig och hälsa dig välkommen till landet. Du hittar mer information om ankomstflygplatser, introduktion och visum på vår sida Ankomst i Kambodja.


En vanlig dag på folkhälsoprojektet i Kambodja

En vanlig arbetsdag kommer vara ungefär mellan kl. 8- 16.30, med 1.5 h lunch.

Du kommer oftast börja dagen med att möta upp andra praktikanter, din handledare och projektets koordinatorer på vårt kontor. Därifrån kommer du sen att åka ut i olika delar av samhället. På morgonen kommer du att besöka skolor, förskolor och dagcenter, där du gör hälsoundersökningar och håller i informationskampanjer.

Om du arbetar nära lägenheten du delar med andra praktikanter och volontärer, kommer du åka till lägenheten för lunch. Arbetar du längre bort kommer du få med dig en matlåda.

Eftermiddagsskiftet är oftast hembesök där du hjälper till med hälsoundersökningar för vuxna.

Vi avsätter tid för att arbeta med presentationer och kampanjer och delta i skicklighetsworkshops. Vår personal kommer att ta tid att se till att du är väl förberedd för uppsökande aktiviteter och att leda kampanjer. Alla folkhälsokoordinatorer har medicinsk bakgrund, talar khmer och har goda engelska kunskaper. Detta gör det lättare för dig att kommunicera med lokalbefolkningen.

An intern is pictured conducting health screening as part of her public health internship in Cambodia.

Vilka är de långsiktiga målen med folkhälsoprojektet i Kambodja?

Det huvudsakliga målet med folkhälsoprojektet i Kambodja är att hjälpa utsatta och sårbara människor i Kambodja med grundläggande sjukvård.


I Kambodja har många människor inte regelbunden tillgång till grundläggande sjukvård. De har antingen inte råd att träffa en läkare eller så bor de för långt bort från sjukhus och kliniker. Du kan hjälpa människor att få tillgång till sjukvård och förebygga sjukdomar. Allt ditt arbete kommer ske under handledning.


Det andra målet med folkhälsoprojektet i Kambodja är att erbjuda dig en möjlighet att få praktisk arbetslivserfarenhet av att arbeta med folkhälsa. Du kommer lära dig enkla men grundläggande medicinska procedurer från kvalificerad sjukvårdspersonal. Fråga mycket och anteckna för att få ut så mycket som möjligt från din praktik.


Vi har identifierat fyra långsiktiga mål med vårt folkhälsoprojekt i Kambodja:


 • Förbättra tillgången till grundläggande sjukvård för utsatta grupper
 • Förbättra kvalitén på specialiserad och alternativ sjukvård
 • Verka för ökad kunskap om olika medicinska behandlingar och utbyte av medicinsk kunskap
 • Förbättra hygienstandards


Följ med och gör praktik inom folkhälsa i Kambodja, få värdefull arbetslivserfarenhet samtidigt som du hjälper oss nå våra långsiktiga mål.

Interns from Projects Abroad can be seen in a classroom making posters to promote nutrition information during their public health internship in Cambodia.

Projekthandlingsplaner

Vi har utarbetat långsiktiga mål för våra projekt och dokumenterat målen i våra projekthandlingsplaner. Våra projekthandlingsplaner används också för att planera ditt arbete. Tack vare våra projekthandlingsplaner kan du vara säker på att du arbetar mot ett långsiktigt mål och vi kan kontinuerligt utvärdera och förbättra vårt arbete. Våra projekthandlingsplaner säkerställer att vi gör en verklig skillnad.

Läs mer om våra projekthandlingsplaner.


Vi mäter resultatet av vårt arbete varje år

Vi arbetar mot långsiktigt mål med årliga delmål. Varje volontär och praktikant som deltar på ett av våra projekt hjälper oss att nå dessa långsiktiga mål. På så sätt kan även de som volontärarbetar eller praktiserar en kortare tid göra verklig skillnad. Varje person bygger på arbetet som tidigare volontärer och praktikanter gjort. Varje år utvärderar vi resultatet av vårt arbete. Du kan hitta en sammanställning av vad vi uppnått under året i vår Global Impact Report.

För mer information om vilken insats våra volontärer, praktikanter och personal gjort under året, läs vår senaste rapport.


Mat och boende

Du kommer dela boende med andra Projects Abroad volontärer och praktikanter under din tid i Phnom Penh. Det här är ett fantastiskt sätt att lära känna varandra, dela era upplevelser och utforska omgivningarna tillsammans. Ditt boende kommer vara säkert, rent och bekvämt.

Din projektavgift inkluderar tre måltider om dagen.

Läs mer om våra boenden.


Fritidsaktiviteter när du är ledig

När du utforskar Kambodja kommer du bli förundrad över mängden av livliga städer, scenisk natur och kända historiska landmärken. Det här landet har otroligt mycket att erbjuda och du kommer ha massor av roliga saker att se och göra på din fritid.

Den världskända tempelgruppen nära Siem Riep är ett måste när du besöker Kambodja. Missa inte det magnifika Angkor Wat! Du kommer känna dig som Indiana Jones när du kliver över gigantiska trädrötter och mellan vildvuxna klätterväxter i ingången till templet.

Men Kambodja har mycket mer att erbjuda än bara antika tempel. Du kan vandra i djungeln, snorkla, eller åka på en båttur havet kring Sihanoukville och titta efter delfiner. För en mer avslappnad eftermiddag kan du sola på en de många vackra stränderna.

Det finns ett nätverk av internationella volontärer i Kambodja så du kan välja mellan att utforska landet tillsammans med andra, eller utforska självständigt.


Säkerhet och personalstöd

Din säkerhet är vår första prioritet. Vi har många processer och system på plats för att se till att du har all hjälp och support som du behöver. För oss är det viktigt att du ska känna dig trygg när du reser med oss. Vår egen Projects Abroad personal finns tillgänglig för hjälp och stöd 24h om dygnet. De kommer se till att du trivs i ditt boende och känner dig hemma på din projektplacering. Om du skulle stöta på något problem, finns vår personal alltid där för att hjälpa dig.

Läs mer om support och säkerhet.

När du anmäler dig betalar du endast 2700 kr, vilket dras av från totalpriset. Avbetalningsmöjligheter finns och vi kan också ge tips på hur du kan samla in pengar

Vill du delta på fler än ett projekt? Ring oss på 0855921116 för att ta reda på om vi kan erbjuda rabatt.

Välj en varaktighet och ett startdatum för att fortsätta

Fråga här

Fält markerade med * är obligatoriska!

Våra samarbetsorganisationer