Students release turtles for their conservation volunteering in Mexico.

Rädda utrotningshotade havssköldpaddor i Mexiko

Delta i vårt långsiktiga arbete att rädda utrotningshotade havssköldpaddor vid Stillahavskusten

Översikt

Bo och arbeta på Stillahavskusten och volontärarbeta med att rädda utrotningshotade havssköldpaddor i Mexiko. Du kommer arbeta nära med naturskyddsexperter på ett sköldpaddscenter. Arbetet kommer ske på vackra svarta sandstränder och vid den närliggande lagunen. Du arbetar utomhus i underbara miljöer och gör en insats för att skydda havssköldpaddorna.


Havssköldpaddorna i Mexiko hotas av att de stränder där honorna lägger sina ägg försvinner på grund av kusterosion och att tjuvjägare tar äggen. Vi behöver din hjälp att flytta äggen till skyddade kläckningsplatser och att sedan släppa ut de nykläckta sköldpaddsungarna i havet. Du kommer även att hjälpa till att bevara den biologiska mångfalden i området, genom att samla in forskningsdata och arbeta med krokodiler och leguaner.


Du kommer bo och arbeta nära de svarta sandstränderna i Cuyutlan och du kommer dela lägenhet med andra volontärer. Lägenheten ligger nära både Cuyutlans centrum och stranden. På din fritid finns massor att se och göra i Mexiko. Vi hoppas att du utforskar så mycket som möjligt av landet och kulturen.

Startdatum: 

Juni till September

Se datum

Minimitid: 

En vecka

Ålder: 

16 eller över


Är att volontärarbeta med havssköldpaddor i Mexiko rätt för mig?

Det här projektet är perfekt för dig som vill skydda havssköldpaddor och annat marint liv. Det passar även dig som gillar utomhusäventyr. Du kommer patrullera de vackra svarta sandstränderna i Cuyutlan och leta efter sköldpaddsbon. När ett bo hittas så transporteras äggen till säkra kläckningsplatser.

 

Om du är på projektet när äggen kläcks, kommer du hjälpa att släppa ut de små sköldpaddsungarna och se dem kila över stranden för att nå vattnet. Under din tid på projektet kommer du även hjälpa till med att inventera med båt vilka djurarter som bor vid lagunen.

 

Arbetet du gör blir en del i en långsiktig insats för att skydda djur som lever längs med kusten och havet i Mexiko. Du kommer göra mycket praktiskt arbete och lära dig massor från våra naturskyddsexperter på plats. Det här projektet är perfekt om du är intresserad av att arbeta med natur och miljö i framtiden eller bara brinner för att skydda naturen.

 

Du kommer lära dig att anpassa dig till nya miljöer och att samarbeta, något du har nytta av i vilken karriär du än väljer.

 

Alla volontärer arbetar tillsammans och med handledning av våra naturskyddsexperter, så du behöver ingen tidigare erfarenhet för att delta. Vår personal finns även där för att hjälpa och stötta dig under din resa.

 

Den kortaste tiden du kan volontärarbeta med sköldpaddor är en vecka, men vi rekommenderar dig att stanna längre för att göra mer av en insats.

A sea turtle hatchling released during conservation volunteering in Mexico.

Ditt arbete på projektet kommer vara fokuserat på följande områden:

 

Leta efter sköldpaddsbon och flytta äggen till säkrare kläckningsplatser

 

Kusterosion är ett stort problem för havssköldpaddorna i Mexiko och tyvärr är tjuvjägare är ett ännu större problem. Tjuvjägare gräver upp äggen och säljer dem på marknader. För att förhindra att tjuvjägare kommer åt äggen så patrullerar vi stränderna varje natt.

 

När vi hittar ett sköldpaddsbo flyttar vi äggen till en säkrare kläckningsplats på sköldpaddscentret, här får äggen kläckas i fred. När sköldpaddsungarna kläckts släpper vi dem fria i havet. Din hjälp behövs för att vi ska kunna hitta, kläcka och släppa fria så många havssköldpaddor som möjligt.

 

Städa och hålla efter i sköldpaddstankar

 

Den lokala myndigheten har gett tillstånd för sköldpaddscentret att hålla sköldpaddor som är skadade och inte kan återgå till det vilda. Centret behöver din hjälp för att hålla efter och ta hand om sköldpaddorna. Du kommer hjälpa till med att städa tankarna och se till att alla sköldpaddor får mat och tas hand om. En gång i månaden vägs varje sköldpadda.

 

Studier i biologisk mångfald

 

Varje vecka kommer du åka med båt på floden Palo Verde och lagunen El Chupadero, för att observera populationen av vilda djur. Vi övervakar populationen på ett flertal sätt:

 

  • Registrera data som samlas in från direkta observationer och kamerafällor
  • Övervaka och samla in data från närliggande mangroveskogar
  • Plantera och ta hand om mangrovesticklingar i växthuset
  • Återplantera områden där mangroveskogen blivit skadad eller nerhuggen

 

Vårt arbete med mangroveskogen är särskilt viktigt. Mangroveskogen är hem till många marina arter och skyddar kustlinjer från erosion samt hjälper till att bekämpa växthuseffekten. Vi behöver din hjälp att plantera så många mangroveträd som möjligt!

 

Driva utbildningskampanjer om miljö och naturskydd hos lokalbefolkningen

 

Utbildning är en otroligt viktig del i att skydda och bevara naturen i Mexiko. Vi arbetar direkt med lokalbefolkningen för att öka medvetenheten om hur viktigt det är att skydda miljön. Kampanjerna lyfter fram viktiga frågor, som att bibehålla natur och djur till framtida generationer och vikten av att ta hand om naturen runt oss. Du kommer hjälpa oss genom att besöka lokala skolor och andra samlingsplatser för lokalbefolkningen.

 

Gemensamma strandstäddagar

 

Det är viktigt att ta bort skräp från naturen så att de marina djuren inte skadas. Plast är särskilt farligt och havssköldpaddor som lägger sina ägg kan fasta i plasten och skadas. Det händer att havssköldpaddorna misstar plasten för mat och äter den, något som skadar eller i värsta fall kan döda dem. Du kommer delta i regelbundna städdagar på stranden för att få bort så mycket som möjligt av skräpet.

Vilka samarbetspartners har vi i Mexiko?

Alla naturskyddsområden i Mexiko är skyddade av SEMARNAT (myndigheten för miljö och naturresurser i Mexiko). SEMARNAT har gett Projects Abroad förtroendet att skydda en del av kustlinjen och ett av villkoren för vårt arbete är att vi utför omfattande forskning om naturen runt kusten.


Vi arbetar även nära med El Tortugario Centro Ecologico de Cuyutlan, ett naturskyddscenter i Cuyutlan. Centret fokuserar på att öka medvetenheten om vikten av biologisk mångfald och om att skydda miljön hos lokalbefolkningen.


Var i Mexiko kommer jag att arbeta?

Cuyutlan

När du volontärarbetar med natur och miljö i Mexiko kommer du bo och arbeta i Cuyutlan. Staden är med sina svarta sandstränder, små vågor och avslappnade inställning, ett paradis från den vanliga vardagen.

Du kommer tillbringa största delen av din tid på El Tortugario Centro Ecológico de Cuyutlan och arbeta direkt på stranden eller i den närliggande lagunen. 

Din lägenhet som du delar med andra volontärer, ligger nära stranden och El Tortugario Centro Ecológico de Cuyutlan. Det är perfekt eftersom du både kan bada och ha nära till arbetet. Lägenheten ligger även bara några km från stadens centrum.

Lägenheten har flera enkel och dubbelrum, men endast volontärer av samma kön delar rum. Ni kommer ha gemensamt ansvar för att hålla gemensamma utrymmen städade.

Under din tid på projektet kommer du hinna utforska vad Mexiko har att erbjuda och lära känna andra volontärer.

Ankomst, visum och hämtning

När du anländer till flygplatsen i din valda destination, kommer en av våra Projects Abroad anställda att möta dig och hälsa dig välkommen till landet. Du hittar mer information om ankomstflygplatser, introduktion och visum på vår sida Ankomst i Mexiko.


En vanlig dag på sköldpaddsprojektet i Mexiko

Du kommer arbeta måndag till fredag och ungefär 5h per dag.


Ditt schema kommer vara uppdelat mellan att arbeta på sköldpaddscentret, stranden och den närliggande lagunen. På sköldpaddscentret ligger fokus på att ta hand om sköldpaddorna, du kommer exempelvis övervaka sköldpaddsäggen som ligger nedgrävda i en speciell sandinkubator. Vuxna sköldpaddor som är skadade eller av olika orsaker inte kan släppas tillbaka i havet behöver också omvårdnad. Du kommer mata, rengöra, väga och mäta sköldpaddorna och rengöra tankar. Vi har även nattskift där du patrullerar stranden och söker efter nya sköldpaddsbon.


På torsdagar kommer du arbeta i krokodilcentret, där du kommer samla in biometrisk data och märka krokodiler i den närliggande lagunen. Det här arbetet sker för att ha översikt över den vilda populationen.


Det kommer finnas gott om tid för att slappna av, särskilt under den varmaste delen av dagen som du kommer ha ledigt. Det är helt enkelt för varmt för att arbeta, så du kan passa på att slappna av och bada.


På kvällar och helger kan du umgås med andra volontärer och utforska Mexiko tillsammans. Njut särskilt av alla palapa-skaldjursrestauranger som finns längs med gatorna i staden.


A group cleans a crocodile enclosure for their conservation volunteering in Mexico.

Vilka är de långsiktiga målen med sköldpaddsprojektet i Mexiko?

De långsiktiga målet med sköldpaddsprojektet i Mexiko är att säkra utrotningshotade havssköldpaddsarters överlevnad och att skydda miljön i området.


De arter av utrotningshotade havssköldpaddor som vi arbetar med lägger endast ägg på stränderna. Tyvärr försvinner dessa kläckningstränder i rasande fart på grund av mänsklig bebyggelse och klimatförändringar. Äggen hotas även av tjuvjägare som säljer äggen på marknader. Därför arbetar vi med att samla in äggen och skydda dem tills de kläcks. Desto fler volontärer vi har, desto fler ägg kan vi samla in och skydda.


De arter vi arbetar med att bevara är Grön havssköldpadda, Sydlig bastardsköldpadda och den kritiskt utrotningshotade Havslädersköldpaddan. Enligt statistiken finns endast 2300 honor kvar av Havslädersköldpaddan.


Utöver sköldpaddorna skyddar vi även naturen i området, övervakar population av vilda djur och samlar in data för miljöforskning och till den lokala myndigheten. Vi arbetar även med att förhindra kusterosion genom att plantera mangroveträd, som även är habitat för många olika djurarter. Mangroveträd tar upp koldioxid från atmosfären och är därför en del i kampen mot den globala uppvärmningen.


Följ med och volontärarbeta med att rädda havssköldpaddor i Mexiko och bli en del i vårt långsiktiga arbete att skydda naturen och den biologiska mångfalden längs med Stillahavskusten.

Two students plant mangroves for their conservation volunteering in Mexico.

Projekthandlingsplaner

Vi har utarbetat långsiktiga mål för våra projekt och dokumenterat målen i våra projekthandlingsplaner. Våra projekthandlingsplaner används också för att planera ditt arbete. Tack vare våra projekthandlingsplaner kan du vara säker på att du arbetar mot ett långsiktigt mål och vi kan kontinuerligt utvärdera och förbättra vårt arbete. Våra projekthandlingsplaner säkerställer att vi gör en verklig skillnad.

Läs mer om våra projekthandlingsplaner.


Vi mäter resultatet av vårt arbete varje år

Vi arbetar mot långsiktigt mål med årliga delmål. Varje volontär och praktikant som deltar på ett av våra projekt hjälper oss att nå dessa långsiktiga mål. På så sätt kan även de som volontärarbetar eller praktiserar en kortare tid göra verklig skillnad. Varje person bygger på arbetet som tidigare volontärer och praktikanter gjort. Varje år utvärderar vi resultatet av vårt arbete. Du kan hitta en sammanställning av vad vi uppnått under året i vår Global Impact Report.

För mer information om vilken insats våra volontärer, praktikanter och personal gjort under året, läs vår senaste rapport.


Mat och boende

Du kommer dela boende med andra Projects Abroad volontärer och praktikanter under din tid i Mexiko. Det här är ett fantastiskt sätt att lära känna varandra, dela era upplevelser och utforska omgivningarna tillsammans. Ditt boende kommer vara säkert, rent och bekvämt.

Din projektavgift inkluderar tre måltider om dagen.

Läs mer om våra boenden.


Fritidsaktiviteter när du är ledig

Du kommer ha massor av roliga saker att välja mellan på din fritid i Mexiko. Med sina vackra stränder, fängslande konstgallerier och livliga restauranger har Mexiko något för alla.

Det är något speciellt med att gå på rundtur i gamla byggnader. Om du gillar neo-gotisk arkitektur, ta tillvara på din tid i Mexiko och åk på en resa till Templo Expiatorio del Santisisimo Sacramento. Katedralen är ett sant konstverk med sina snirkliga kyrkspiror och glimmande färggranna glasfönster. Det finns också många museum vilket gör att du kan lära dig mer om Mexikos fascinerande historia.

Vill du göra något helt annorlunda? Varför inte tillbringa en dag i den lummiga växtligheten i Las Peñas Ecological Park och spana efter vilda djur.

Ingen resa till Mexiko är komplett innan du smakat på mängder av goda mexikanska rätter. Tillbringa dina kvällar med att njuta av pozole eller tamales på en lokal restaurang, samtidigt som du ser solen gå ner över horisonten.

Vi har många volontärer som åker till Mexiko, så du kommer garanterat lära känna nya vänner och reskompisar. Det gör att du kan välja att utforska Mexiko självständigt eller i grupp.


Säkerhet och personalstöd

Din säkerhet är vår första prioritet. Vi har många processer och system på plats för att se till att du har all hjälp och support som du behöver. För oss är det viktigt att du ska känna dig trygg när du reser med oss. Vår egen Projects Abroad personal finns tillgänglig för hjälp och stöd 24h om dygnet. De kommer se till att du trivs i ditt boende och känner dig hemma på din projektplacering. Om du skulle stöta på något problem, finns vår personal alltid där för att hjälpa dig.

Läs mer om support och säkerhet.

När du anmäler dig betalar du endast 2700 kr, vilket dras av från totalpriset. Avbetalningsmöjligheter finns och vi kan också ge tips på hur du kan samla in pengar

Vill du delta på fler än ett projekt? Ring oss på 0855921116 för att ta reda på om vi kan erbjuda rabatt.

Välj en varaktighet och ett startdatum för att fortsätta

Fråga här

Fält markerade med * är obligatoriska!

Våra samarbetsorganisationer