Australian intern on a nursing internship in Tanzania with Proejcts Abroad takes a photo with colleagues during her work experience.

Praktik som sjuksköterska i Tanzania

Lär dig från erfarna sjuksköterskor på sjukhus i Tanzania och hjälp till på våra sjukvårdsinsatser ute i samhället

Översikt

Följ med och få arbetslivserfarenhet som sjuksköterska i Tanzania och lär dig hur sjukvården fungerar i detta färgstarka afrikanska land. Du kommer observera läkare och sjuksköterskor i deras dagliga arbete på sjukhus och kliniker. Ett perfekt sätt att se hur livet är för sjuksköterskor i ett utvecklingsland.

Sjuksköterskeprojektet i Tanzania är upplagd som en praktikplats med mycket observation och fokus på att du ska lära dig nya kunskaper inom sjuksköterskeyrket. Det skiljer sig från traditionellt volontärarbete som är mer fokuserat på praktiskt arbete. Du kommer att beroende på din kunskapsnivå få göra olika praktiska aktiviteter under överseende av kvalificerad sjukvårdspersonal, men huvudfokus på projektet är att du ska bredda dina kunskaper.

Du behöver inte vara inskriven på en utbildning för att göra praktik även om det naturligtvis går bra. Vi har allt från praktikanter som åker med oss för att se om sjuksköterskeyrket eller annan sjukvårdsutbildning är rätt val för dem, till sjuksköterskestudenter som gör sin sjuksköterskepraktik med oss.

Under din tid i Tanzania kan du rotera på olika avdelningar och lära dig nya praktiska medicinska procedurer under överinseende av din handledare. Läkare och sjuksköterskor kommer lära dig hur du diagnostisera och behandla sjukdomar du endast läst om och de kommer handleda dig genom olika behandlingsalternativ.

Du kommer även få praktisk medicinsk arbetslivserfarenhet på våra regelbundna sjukvårdsinitiativ som vi anordnar i utsatta delar av samhället. Människorna här har ingen regelbunden tillgång till sjukvård, så du kommer hjälpa till att ge gratis sjukvård till de som uppsöker oss.

Under din tid i Tanzania kommer du vara placerad i Arusha. Passa på att utforska Tanzanias vackra natur på din fritid, se det gnistrande vattnet i Victoriasjön och vandra på Mount Kilimanjaros bergslätter.

Startdatum: 

När som helst

Se datum

Minimitid: 

En vecka

Ålder: 

16 eller över


Är att praktisera som sjuksköterska i Tanzania rätt för mig?

Vill du veta hur det egentligen är att arbeta som sjuksköterska? Eller vill du göra din sjuksköterskepraktik utomlands? Vårt sjuksköterskeprojekt i Tanzania är perfekt oavsett om du redan studerar, eller bara vill prova på att arbeta som sjuksköterska innan du söker in på en sjuksköterskeutbildning. Du kommer få chansen att skugga erfarna läkare och sjuksköterskor, lära dig mer om medicin och vässa ditt CV.


Sjuksköterskeprojektet i Tanzania är upplagd som en praktikplats med mycket observation och fokus på att du ska lära dig nya kunskaper inom medicin. Det skiljer sig från traditionellt volontärarbete som är mer fokuserat på praktiskt arbete.


Du behöver inte vara inskriven på en utbildning för att göra praktik, även om det naturligtvis går bra att göra din sjuksköterskepraktik med oss i Tanzania. Du kommer få mer praktisk arbetslivserfarenhet och mer självförtroende i din yrkesroll.


Arbetar du redan som sjuksköterska och vill du ha ett mer traditionellt praktiskt volontärarbete som sjuksköterska utomlands? Kontakta oss så vi hjälper vi dig!


Vet du inte vilken medicinsk specialitet du vill rikta in dig på? Använd den här praktikplatsen för att rotera på olika avdelningar och ta reda på vad du är mest intresserad av.


Sjukvårdsprojektet i Tanzania drivs året runt så du kan åka närsomhelst. Minimitiden är två veckor men du kan stanna hur länge du vill.

A French Projects Abroad intern is seen examining a child during a medical outreach whilst she completes her nursing internship in Tanzania.

Vad kommer jag att göra när jag praktiserar som sjuksköterska i Tanzania?

När du praktiserar som sjuksköterska i Tanzania kommer du få en handledare tilldelad, som kommer hjälpa dig och stötta dig genom din praktik. Dina dagar kommer gå snabbt när du observerar olika medicinska procedurer på sjukhus och kliniker. Din praktik kommer fokusera på följande områden:


 • Skugga kvalificerade sjuksköterskor och läkare när de går sina ronder och håller i konsultationer
 • Rotera på olika avdelningar
 • Delta i medicinska workshops och klasser
 • Få praktiskt erfarenhet av att hjälpa människor på våra sjukvårdsinitiativ ute i samhället

Lär dig från erfarna läkare och sjuksköterskor


Du kommer skugga läkare och sjuksköterskor från olika avdelningar och lära dig mer om livet som sjuksköterska i Tanzania. Under din praktik kommer du sitta med på patientkonsultationer och se hur sjuksköterskor hanterar situationer som när sjukvårdsresurserna tar slut.


Du kan välja mellan att rotera på olika avdelningar eller välja den avdelning du är mest intresserad av. Det är upp till dig om du vill specialisera dig eller få så bred kunskap som möjligt. Hur många avdelningar du kan rotera på beror på hur länge du stannar på projektet. Vi rekommenderar att du stannar på varje avdelning minst en vecka.


Medicinska workshops


Du kommer lära dig praktiska kunskaper som att mäta blodtryck, blodsocker eller ge injektioner på våra medicinska workshops. Under din praktik kommer du även att lära dig att diagnostisera och behandla tropiska sjukdomar som malaria.


Hjälp människor ute i samhället


Följ med på våra sjukvårdsinsatser ute i samhället, det är ett perfekt sätt att lära sig nya saker samtidigt som du hjälper människor. Du kommer följa sjuksköterskor och läkare ut till massajerna och hjälpa till att ge gratis grundläggande sjukvård. Din roll kommer vara att hjälpa till med att väga, samt mäta blodtryck och blodsocker, för att söka efter tecken på sjukdomar som diabetes och högt blodtryck.


Vilka praktikplatser finns det på sjuksköterskeprojektet i Tanzania?

Du kommer ha möjligheten att rotera mellan olika avdelningar för att lära dig mer om de olika specialiteterna inom medicin. Om det finns en avdelning som du är särskilt intresserad av kan du välja att tillbringa mest tid där. De olika avdelningarna som finns är:


 • Kirurgi
 • Mödravård
 • Allmänmedicin
 • Pediatri
 • Palliativ vård


Hur många olika avdelningar du kan praktisera på beror på hur länge du stannar på projektet. Vi rekommenderar att stanna minst en vecka på varje avdelning. Om du är intresserad av en särskild avdelning, vänligen kontakta oss så kan vi hjälpa dig.

Two Projects Abroad interns on a nursing internship in Tanzania have a quick chat at a medical outreach.

Var i Tanzania kommer jag att arbeta?

Arusha

Arusha är en stad belägen i foten av berget Mount Mera och som gränsar till Great Rift Valley. Du kommer att praktisera på ett stort statligt sjukhus om du redan studerar till sjuksköterska och på en mindre klinik om du inte ännu studerar. Varannan vecka kommer du följa med på våra sjukvårdsinsatser ute i samhället.

Det finns massor för dig att göra på din fritid i Arusha. Du kan åka på en helgresa till Zanzibars vita stränder eller besöka nationalhistoriska museet. Arusha är även känt för sitt nattliv. Besök barer och restauranger där du kan smaka på goda tanzaniska rätter och lyssna på liveband.

Ankomst, visum och hämtning

När du anländer till flygplatsen i din valda destination, kommer en av våra Projects Abroad anställda att möta dig och hälsa dig välkommen till landet. Du hittar mer information om ankomstflygplatser, introduktion och visum på vår sida Ankomst i Tanzania.


En vanlig dag på sjuksköterskeprojektet i Tanzania

Du kommer vakna tidigt och äta en god och stadig frukost med din värdfamilj, innan du tar på din sjukhusrock och fångar en dalla dalla till din praktikplats


En vanlig dag kommer börja kring kl. 8 och sluta kring kl. 16. Du arbetar måndag till fredag och dina helger kommer vara lediga.


Oftast kommer du observera erfarna sjuksköterskor och läkare på morgonen, ta del av konsultationer och se hur de diagnostiserar och behandlar patienter.


Du kan följa med och gå ronder på sjukhuset och se sjuksköterskor mäta patienters vitala tecken. Fråga mycket för att ta reda på hur det är verkligen är att arbeta som sjuksköterska. Beroende på hur lång din praktik är, kan du komma att rotera på olika avdelningar och lära dig mer om olika medicinska specialiteter.


Dina kvällar kommer vara fria för att du ska kunna utforska Tanzania. Besök marknader, ät en god middag med din värdfamilj eller lär känna andra Projects Abroad praktikanter och volontärer.

Female Projects Abroad intern is pictured assisting with weighing a Masai woman at the local clinic as part of her nursing internship in Tanzania.

Vilka är de långsiktiga målen med sjuksköterskeprojektet i Tanzania?

The huvudsakliga målet med sjuksköterskeprojektet i Tanzania är att uppmuntra till medicinskt kunskapsutbyte. Du kommer lära dig från kvalificerade läkare och sjuksköterskor hur sjukvården går till i ett utvecklingsland. Andra praktikanter kommer även lära dig hur sjukvården ser ut i andra länder. När du lämnar projektet kommer du ha fått en bra insikt i hur sjukvården fungerar i andra länder.


Du kommer hjälpa till att ge gratis hälsoundersökningar för människor som normalt inte har tillgång till grundläggande sjukvård. Det kan vara att de inte har transport eller pengar för att besöka sjukvården och då är de här sjukvårdsinitiativen deras enda möjlighet att få sjukvård. Du kommer mäta blodtryck, blodsocker, längd och vikt. Det här kommer hjälpa läkare och sjuksköterskor att besluta om människor behöver skickas vidare på remiss.


Vi har fem huvudsakliga mål för sjuksköterskeprojektet i Tanzania:


 • Förbättra tillgången till grundläggande sjukvård för utsatta grupper i samhället
 • Förbättra kunskapen om icke-smittsamma sjukdomar
 • Förbättra hygienstandards
 • Förbättra kvalitén av sjukvård som ges till patienter
 • Öka kunskapen om olika medicinska procedurer och öka utbytet av medicinsk kunskap


Följ med och praktisera som sjuksköterska i Tanzania och hjälp oss nå våra mål.

Female intern from Projects Abroad is pictured screening children during her nursing internship in Tanzania.

Volontärarbete för yrkesprofessionella

Det här projektet är även perfekt för kvalificerade yrkesprofessionella. Med dina kunskaper kan vi tillsammans göra ännu större skillnad. Vi kommer matcha dig med en projektplacering där dina kunskaper behövs som mest. Det innebär att du kan dela med dig av dina kunskaper med andra. Tillsammans kommer du arbeta med partnerorganisationer för att skapa hållbar positiv förändring för människor på plats.

Om du har relevanta kvalifikationer, kontakta oss så kan vi hjälpa dig!


Projekthandlingsplaner

Vi har utarbetat långsiktiga mål för våra projekt och dokumenterat målen i våra projekthandlingsplaner. Våra projekthandlingsplaner används också för att planera ditt arbete. Tack vare våra projekthandlingsplaner kan du vara säker på att du arbetar mot ett långsiktigt mål och vi kan kontinuerligt utvärdera och förbättra vårt arbete. Våra projekthandlingsplaner säkerställer att vi gör en verklig skillnad.

Läs mer om våra projekthandlingsplaner.


Vi mäter resultatet av vårt arbete varje år

Vi arbetar mot långsiktigt mål med årliga delmål. Varje volontär och praktikant som deltar på ett av våra projekt hjälper oss att nå dessa långsiktiga mål. På så sätt kan även de som volontärarbetar eller praktiserar en kortare tid göra verklig skillnad. Varje person bygger på arbetet som tidigare volontärer och praktikanter gjort. Varje år utvärderar vi resultatet av vårt arbete. Du kan hitta en sammanställning av vad vi uppnått under året i vår Global Impact Report.

För mer information om vilken insats våra volontärer, praktikanter och personal gjort under året, läs vår senaste rapport.


Mat och boende

Du kommer bo hos en värdfamilj i Arusha. Din värdfamilj kommer välkomna dig som en familjemedlem till deras hem. De kommer lära dig mer om deras traditioner och den lokala kulturen. Vi tror att det här är det bästa sättet att verkligen lära känna kulturen i ett nytt land. Du kommer få en unik upplevelse av Tanzania.

Vi försöker alltid placera dig så att du bor med en annan Projects Abroad volontär eller praktikant. Ditt rum kommer vara enkelt men bekvämt, rent och säkert.

Din projektavgift inkluderar tre måltider om dagen.

Läs mer om våra boenden.


Fritidsaktiviteter när du är ledig

En resa till Tanzania ger dig chansen att utforska själva hjärtat av Afrika. Det finns massor att se och göra. Ett besök i Tanzania är inte komplett utan en safari! Här finns chansen att se alla Afrikas ikoniska vilda djur som elefanter, noshörningar och lejon.

Tanzania är även hem till Afrikas högsta berg Mount Kilimanjaro. Vandra genom de vackra och stillsamma landskapen längs med foten av berget. Vill du ha en livligare upplevelse? Då rekommenderar vi ett besök på en av de lokala marknaderna. Du kan även åk ut till en massajby och lära dig mer om massajernas sätt att leva.

Vi har många volontärer som åker till Tanzania, så du kommer garanterat lära känna nya vänner. Det gör att du kan välja att utforska Tanzania självständigt eller i grupp.


Säkerhet och personalstöd

Din säkerhet är vår första prioritet. Vi har många processer och system på plats för att se till att du har all hjälp och support som du behöver. För oss är det viktigt att du ska känna dig trygg när du reser med oss. Vår egen Projects Abroad personal finns tillgänglig för hjälp och stöd 24h om dygnet. De kommer se till att du trivs i ditt boende och känner dig hemma på din projektplacering. Om du skulle stöta på något problem, finns vår personal alltid där för att hjälpa dig.

Läs mer om support och säkerhet.

När du anmäler dig betalar du endast 2700 kr, vilket dras av från totalpriset. Avbetalningsmöjligheter finns och vi kan också ge tips på hur du kan samla in pengar

Vill du delta på fler än ett projekt? Ring oss på 0855921116 för att ta reda på om vi kan erbjuda rabatt.

Välj en varaktighet och ett startdatum för att fortsätta

Fråga här

Fält markerade med * är obligatoriska!

Våra samarbetsorganisationer