A female intern from Projects Abroad is pictured treating a child using a stethoscope on her nursing intership in Nepal.

Praktik som sjuksköterska i Nepal

Observera sjuksköterskor på klinik och sjukhus, samt få medicinsk erfarenhet från sjukvårdsinsatser i samhället

Översikt

Följ med oss och praktisera inom sjukvården i Nepal och kom närmare din dröm om att bli sjuksköterska.


Du kommer lära dig massor från sjuksköterskor på plats och få praktisk arbetslivserfarenhet. Det här projektet kommer få ditt CV att står ut från mängden, oavsett om du ansöker till en medicinsk utbildning eller går på arbetsintervju.


Använd den här möjligheten till att se hur sjukvården i ett utvecklingsland fungerar och få arbetslivserfarenhet inom den medicinska specialitet du brinner för. Du kommer ha möjlighet att rotera på flera sjukhusavdelningar, där du kommer lära dig om olika medicinska åkommor, sjukdomar och behandlingar.


Du kommer även följa med på våra sjukvårdsinsatser ute i utsatta delar av samhället och få göra praktiska saker som att ta blodtryck.


Alla som gör praktik som sjuksköterska i Nepal placeras antingen i Kathmandu eller i Chitwan-regionen. Använd din lediga tid till att utforska Nepal, vandra i Himalayabergen eller slappna av med din värdfamilj.

Startdatum: 

När som helst

Se datum

Minimitid: 

Två veckor

Ålder: 

16 eller över


Är att praktisera som sjuksköterska i Nepal rätt för mig?

Om du gillar tanken på lära dig mer om praktisk sjukvård från erfarna sjuksköterskor utomlands, är den här praktikplatsen för dig. Du kommer få värdefull medicinsk arbetslivserfarenhet, som du kommer ha nytta av i din karriär som sjuksköterska.


Sjuksköterskeprojektet i Nepal är upplagd som en praktikplats med mycket observation och fokus på att du ska lära dig nya kunskaper inom medicin. Det skiljer sig från traditionellt volontärarbete som är mer fokuserat på praktiskt arbete. Du behöver inte vara inskriven på en utbildning för att göra praktik, även om det naturligtvis går bra att även göra din sjuksköterskepraktik i Nepal.


Den här praktikplatsen passar både den som har och inte har tidigare erfarenhet inom sjuksköterskeyrket. Oavsett vilket så har vi en praktikplats som passar din kunskapsnivå. Allt ditt arbete kommer ske under handledning av kvalificerad sjukvårdspersonal och flera i personalen pratar engelska.


Vi har ett flertal praktikplatser för sjuksköterskor på olika sjukhus och vi är flexibla när det gäller start och slutdatum. Våra sjukvårdsprojekt drivs året runt och du kan åka när du vill.


Arbetar du redan som sjuksköterska och vill du ha ett mer traditionell praktiskt volontärarbete som sjuksköterska utomlands? Kontakta oss så vi hjälper vi dig!

Female intern is pictured taking blood pressure of local during her nursing internship in Nepal with Projects Abroad.

Vad kommer jag göra när jag praktiserar som sjuksköterska i Nepal?

Praktisera som sjuksköterska i Nepal och utforska vilken medicinsk specialitet du är intresserad av, samtidigt som du arbetar på sjukhus.


 • Observera erfarna sjuksköterskor när de går sina ronder på sjukhus
 • Rotera mellan olika avdelningar på veckobasis beroende på vad du är mest intresserad av
 • Få praktisk medicinsk arbetslivserfarenhet under våra sjukvårdsinsatser ute i samhället

Det här är saker du kan komma att göra:


Observera sjuksköterskor när de går sina ronder


Varje dag kommer du att skugga en läkare eller en sjuksköterska och observera hur de arbetar med patienter. Du kommer lära dig massor från att observera! När du ser sjukdomar eller medicinska procedurer som du inte känner till, fråga! Läkarna och sjuksköterskorna i Nepal kommer gärna svara på frågor och förklara vad de gör och varför. Ta gärna anteckningar för att du ska lära dig så mycket som möjligt.


Rotera mellan olika sjukhusavdelningar


Utöver att du observerar läkare eller sjuksköterskor, har du även möjligheten att rotera mellan olika avdelningar på sjukhuset eller kliniken. Är du intresserad av pediatrik? Eller ortopedi? Ser du framför dig att du arbetar på mödravården och hjälper att ta hand om nyfödda barn? Lär dig mer om vilken medicinsk specialitet som mest intresserar dig genom att praktisera på olika avdelningar.


Hjälp till med hälsoundersökningar under våra sjukvårdsinsatser ute i samhället


Under perioden som inte är monsunsäsong i Nepal, organiserar vi regelbundet sjukvårdsinsatser ute i utsatta delar av samhället. Praktiserar du som sjuksköterska under denna tid kommer du att följa med kvalificerad sjukvårdspersonal ut på dessa sjukvårdsinsatser. Många nepaleser som bor på landsbygden eller i utsatta delar av samhället har mycket begränsad tillgång till regelbunden sjukvård. Vi ger gratis hälsoundersökningar och delar ut grundläggande medicin.


Vilka praktikplatser finns det på sjuksköterskeprojektet i Nepal?

När du gör praktik som sjuksköterska i Nepal kan du rotera mellan följande avdelningar:


 • Pediatrik
 • Ortopedi
 • Öron, näsa och hals
 • Enklare kirurgi
 • Mödravård
 • Sårvård
 • Akuten
 • Sjukhuspatienter eller öppenvårdsavdelning


Den här praktikplatsen passar dig som vill få se så mycket som möjligt under din tid i Nepal. Rotera på olika avdelningar på sjukhus och kliniker, samtidigt som du utforskar ditt medicinska intresse och observerar personalen på plats. Praktiserar du under en längre tid i Nepal har du större möjlighet att rotera på olika avdelningar.


Baserat på just vad du är intresserad av kan vi hjälpa dig få praktik på just den avdelning du är intresserad av.

A female intern from Projects Abroad poses with local staff members during her nursing internship in Nepal.

Var i Nepal kommer jag att arbeta?

Chitwan

Chitwan är en av de största städerna i Nepal och även där många av våra praktikplatser finns. Du kommer ha din bas i låglandet i Himalaya och vara placerad exempelvis på ett lokalt privatsjukhus eller ett undervisningssjukhus. Varje placering kommer ha egna unika möjligheter där du kan bredda din kunskaper.

Du kommer ha Himalayabergen på din bakgård, så passa på att utforska allt Nepal har att erbjuda på din fritid! Lär dig om landets rika kultur, hitta din inre frid på en retreat och smaka på asiatiska delikatesser.

Ankomst, visum och hämtning

När du anländer till flygplatsen i din valda destination, kommer en av våra Projects Abroad anställda att möta dig och hälsa dig välkommen till landet. Du hittar mer information om ankomstflygplatser, introduktion och visum på vår sida Ankomst i Nepal.


En vanlig dag på sjukvårdsprojektet i Nepal

Du kommer börja dagen med att äta frukost hos din värdfamilj och göra dig redo för att arbeta. Glöm inte att ta med dig din sjukhusrock, anteckningsbok och matlåda när du ger dig iväg. På din första dag kommer vår personal att följa med dig så att du hittar.


Du kommer att arbeta på sjukhuset mellan 4-6 h, måndag till fredag.


Din handledande sjuksköterska kommer att följa dig runt i sjukhuset, svara på dina frågor och förklara de olika medicinska åkommor du ser och hur de behandlas. Om du stöter på en sjukdom eller åkomma som är samma som hemma kan du passa på att jämföra behandlingen. Ta mycket anteckningar, det kommer du ha nytta av när du kommer hem.


Oftast är läkare och sjuksköterskor som mest upptagna på morgonen, så de lugnare eftermiddagarna passar bäst för mer ingående frågor. Få värdefull erfarenhet inom sjukvården i Nepal genom att använda tiden till att utforska de olika avdelningarna på sjukhuset som, pediatrik, ortopedi, mödravård, sårvård eller akuten.


Slutet av din arbetsdag kommer bara vara början på din dag i Nepal. Använd din fritid till att utforska allt som Nepal har att erbjuda. Vill du ta det lugnt kan du slappna av hos din värdfamilj eller hänga med andra Projects Abroad volontärer och praktikanter.

Projects Abroad intern pictured cleaning a patients wound as part of her nursing internship in Nepal.

Vilka är de långsiktiga målen med sjuksköterskeprojektet i Nepal?

Ett av de långsiktiga målen med sjukvårdsprojektet i Nepal är att ge dig arbetslivserfarenhet som sjuksköterska. Du kommer lära dig massor av att observera kvalificerad sjukvårdspersonal i deras arbete på sjukhus och kliniker. Det kommer även ge dig en insikt i hur sjukvården i ett utvecklingsland fungerar.


I Nepal lever 25 % av befolkningen under fattigdomsgränsen och det är väldigt svårt för de här människorna är att få tillgång till sjukvård. Vi organiserar regelbundet sjukvårdsinsatser ute i samhället, där människor från utsatta delar av samhället kan få gratis grundläggande sjukvård. Din insats behövs under dessa hjälpinsatser.


Vi har identifierat följande långsiktiga mål för sjuksköterskeprojektet i Nepal:


 • Öka kunskapen om olika medicinska procedurer och skapa en plattform för kulturellt utbyte
 • Förbättra hygienstandards
 • Öka medvetandet och kunskapen kring icke-smittsamma sjukdomar
 • Förbättra tillgången till grundläggande sjukvård för utsatta grupper i samhället


Följ med oss och gör en insats, lär dig nya kunskaper och få ovärderlig arbetslivserfarenhet som sjuksköterska i Nepal.

A male intern can be seen performing a check up on a local patient during his nursing internship in Nepal with Projects Abroad.

Volontärarbete för yrkesprofessionella

Det här projektet är även perfekt för kvalificerade yrkesprofessionella. Med dina kunskaper kan vi tillsammans göra ännu större skillnad. Vi kommer matcha dig med en projektplacering där dina kunskaper behövs som mest. Det innebär att du kan dela med dig av dina kunskaper med andra. Tillsammans kommer du arbeta med partnerorganisationer för att skapa hållbar positiv förändring för människor på plats.

Om du har relevanta kvalifikationer, kontakta oss så kan vi hjälpa dig!


Projekthandlingsplaner

Vi har utarbetat långsiktiga mål för våra projekt och dokumenterat målen i våra projekthandlingsplaner. Våra projekthandlingsplaner används också för att planera ditt arbete. Tack vare våra projekthandlingsplaner kan du vara säker på att du arbetar mot ett långsiktigt mål och vi kan kontinuerligt utvärdera och förbättra vårt arbete. Våra projekthandlingsplaner säkerställer att vi gör en verklig skillnad.

Läs mer om våra projekthandlingsplaner.


Vi mäter resultatet av vårt arbete varje år

Vi arbetar mot långsiktigt mål med årliga delmål. Varje volontär och praktikant som deltar på ett av våra projekt hjälper oss att nå dessa långsiktiga mål. På så sätt kan även de som volontärarbetar eller praktiserar en kortare tid göra verklig skillnad. Varje person bygger på arbetet som tidigare volontärer och praktikanter gjort. Varje år utvärderar vi resultatet av vårt arbete. Du kan hitta en sammanställning av vad vi uppnått under året i vår Global Impact Report.

För mer information om vilken insats våra volontärer, praktikanter och personal gjort under året, läs vår senaste rapport.


Mat och boende

Du kommer bo hos en värdfamilj i Nepal. Din värdfamilj kommer välkomna dig som en familjemedlem till deras hem. De kommer lära dig mer om deras traditioner och om den lokala kulturen. Vi tror att det här är det bästa sättet att verkligen lära känna kulturen i ett nytt land. Du kommer få en unik upplevelse av Nepal.

Vi försöker alltid placera dig så att du bor med en annan Projects Abroad volontär eller praktikant. Ditt rum kommer vara enkelt men bekvämt, rent och säkert.

Din projektavgift inkluderar tre måltider om dagen.

Läs mer om våra boenden.


Fritidsaktiviteter när du är ledig

När du tänker på Nepal, tänker du då på de majestätiska Himalayabergen? Det är bara ett exempel på Nepals otroligt vackra natur. När du kombinerar det med den rika kulturen, är Nepal en fantastisk destination att utforska och volontärarbeta i.

Det finns så många olika sätt du kan utforska de vackra landskapen. Det går att köra bil off-road genom Chitwan National Park, cykla genom Kathmandu-dalen och vandra till fots i Annapurnas bergsmassiv.

På kvällar och helger rekommenderar vi att du besöker sevärdheter inne i Kathmandu som Durbar Square, där du kan stå mitt i ett antikt palats. Det tornande Boudhanath Stupa är också ett måste!

Nepal är en av våra mest populära destinationer med många volontärer, så du kommer garanterat lära känna nya vänner och reskompisar. Det gör att du kan välja mellan att utforska Nepal självständigt, eller tillsammans med likasinnade nya vänner.


Säkerhet och personalstöd

Din säkerhet är vår första prioritet. Vi har många processer och system på plats för att se till att du har all hjälp och support som du behöver. För oss är det viktigt att du ska känna dig trygg när du reser med oss. Vår egen Projects Abroad personal finns tillgänglig för hjälp och stöd 24h om dygnet. De kommer se till att du trivs i ditt boende och känner dig hemma på din projektplacering. Om du skulle stöta på något problem, finns vår personal alltid där för att hjälpa dig.

Läs mer om support och säkerhet.

När du anmäler dig betalar du endast 2700 kr, vilket dras av från totalpriset. Avbetalningsmöjligheter finns och vi kan också ge tips på hur du kan samla in pengar

Vill du delta på fler än ett projekt? Ring oss på 0855921116 för att ta reda på om vi kan erbjuda rabatt.

Välj en varaktighet och ett startdatum för att fortsätta

Fråga här

Fält markerade med * är obligatoriska!

Våra samarbetsorganisationer