Projects Abroad intern assists with testing blood pressure and sugar levels in Sri Lanka whilst on her medical placement.

Praktik inom sjukvården i Sri Lanka

Få medicinsk arbetslivserfarenhet av att observera läkare på sjukhus och hjälpa till med hälsoundersökningar

Översikt

Projects Abroad has been awarded the South Asian Sustainable Development Leadership High Award for Volunteerism

Följ med oss och gör praktik inom sjukvården på Sri Lanka, lär dig genom att observera läkare i en livlig sjukhusmiljö. Det här är ett utmärkt tillfälle att lära sig mer om ett sjukvårdssystem som skiljer sig från det du är van med. Du kan även lägga till värdefull medicinsk arbetslivserfarenhet på ditt CV.

Sjukvårdsprojektet i Sri Lanka är upplagd som en praktikplats med mycket observation och fokus på att du ska lära dig nya kunskaper inom medicin. Det skiljer sig från traditionellt volontärarbete som är mer fokuserat på praktiskt arbete.

Beroende på din kunskapsnivå kan du få göra olika praktiska aktiviteter under överseende av kvalificerad sjukvårdspersonal, men huvudfokus är att du ska lära dig mer om sjukvård genom att observera. Du behöver inte vara inskriven på en utbildning för att göra praktik även om det naturligtvis går bra.

Vi har allt från praktikanter som åker med oss för att se om läkarlinjen eller andra sjukvårdsutbildningar är rätt val för dem, till läkarstudenter som gör sin läkarpraktik på Sri Lanka med oss. Är du redan utbildad läkare? Kontakta oss om du vill volontärarbeta inom sjukvården på Sri Lanka.

Du kan välja att praktisera inom en medicinsk specialitet eller välja att rotera mellan avdelningar för att få en bredare kunskapsbas. Vi organiserar även workshops med läkare, där du kan lära dig mer om att diagnostisera, behandla och förebygga olika sjukdomar som förekommer på Sri Lanka.

Många människor som lever i utsatta områden i Sri Lanka har ingen regelbunden tillgång till grundläggande sjukvård. Du kommer hjälpa oss att erbjuda människor sjukvård genom att följa med på våra sjukvårdsinsatser ute i samhället. Ditt arbete kommer även innebära att sprida information och öka medvetenheten om olika sjukdomar och medicinska åkommor. Det kommer du göra genom undervisningskampanjer i samhället.

Du kommer bo och arbeta i en av de många små kuststäderna som ligger i denna vackra asiatiska önation. Upptäck ett annat sätt att leva tillsammans med din värdfamilj och tillbringa din fritid med att utforska allt Sri Lanka har att erbjuda.

Startdatum: 

När som helst

Se datum

Minimitid: 

Två veckor

Ålder: 

18 eller över


Är att praktisera inom sjukvården på Sri Lanka rätt för mig?

Det här sjukvårdsprojektet passar den som har ett starkt intresse i medicin. Sjukvårdsprojektet är ett utmärkt sätt att lägga in medicinsk arbetslivserfarenhet på ditt CV och öka din chans att komma in på läkarlinjen eller en annan utbildning inom medicin.


Även om projektet är upplagd som en praktikplats behöver du inte vara formellt antagen på en utbildning. Vårt sjukvårdsprojekt på Sri Lanka anpassas efter din utbildningsnivå. Det är aldrig för tidigt att skaffa sig arbetslivserfarenhet inom medicin. Du kan även åka med oss om du vill göra din läkarpraktik på Sri Lanka.


Du kommer ha en sjukvårdsutbildad handledare under hela din praktiktid, som kommer se till att du får ut maximalt av din på projektet och att du känner dig väl omhändertagen.


Det finns möjlighet att välja mellan olika avdelningar beroende på vilken medicinsk specialitet du är mest intresserad av. Du kan även välja att rotera mellan olika avdelningar för att få så bred kunskapsbas som möjligt. Stannar du en längre tid på sjukvårdsprojektet på Sri Lanka har du större möjlighet att hinna med att rotera på flera avdelningar.


Du kommer ha strikt observerande roll på sjukhuset där du kommer se både medicinska procedurer och konsultationer. Passa på att fråga så mycket som möjligt. Du kommer kunna göra mer praktiskt medicinskt arbete när du följer med på våra sjukvårdsinsatser ute i samhället.


Det går att som kortast praktisera två veckor på sjukvårdsprojektet på Sri Lanka, men projektet drivs året runt, så du kan själv välja när du vill åka. Vänligen notera att du måste vara 18 år eller äldre för att praktisera på sjukvårdsprojektet.

A female intern takes the blood pressure of local children during her medical internship in Sri Lanka with Projects Abroad.

Vad kommer jag att göra när jag praktiserar inom sjukvården på Sri Lanka?

Sjukvårdsprojektet på Sri Lanka innehåller både observation och praktiskt arbete, vilket gör att praktiktiden kommer bli en mångsidig medicinsk upplevelse utomlands. Du kommer:


 • Observera läkare och annan kvalificerad sjukvårdspersonal när de går sina ronder
 • Delta i medicinska hjälpinsatser i utsatta delar av samhället
 • Lära dig om traditionell ayurvedisk medicin
 • Sprida information och öka medvetenheten om viktiga hälsoproblem på Sri Lanka

Observera lokala läkare och sjukvårdspersonal i deras arbete


Din huvudsakliga roll på sjukvårdsprojektet i Sri Lanka är att lära dig från läkare och annan kvalificerad sjukvårdspersonal på plats. Du kommer ha möjlighet att observera medicinska procedurer, konsultationer och fråga personalen om olika medicinska fall. När det är möjligt kommer läkarna ta sig tid att förklarar vad de gör och hur de har diagnostiserat patienten.


Delta i medicinska hjälpinsatser ute på landsbygden


Få praktisk medicinsk arbetslivserfarenhet genom att delta i våra hjälpinsatser ute i samhället. Vi ger enkel men viktig grundläggande sjukvård till utsatta delar av samhället, samt delar ut gratis mat och medicin. Våra hjälpinsatser brukar nå över 100 människor per gång.


Lära dig om traditionell ayurvedisk medicin


Vi erbjuder praktikanter på vårt sjukvårdsprojekt på Sri Lanka möjligheten att lära sig mer om traditionell ayurvedisk medicin. Sri Lanka har sjukhus som har specialiserat sig på ayurvediska behandlingar. Den ayurvediska medicinen är en av de äldsta medicinska traditionerna i världen. Du kommer hjälpa till att förbereda medicin, ta hand om patienter, arbeta på kliniken och mycket mer.


Öka medvetenheten om olika hälsoproblem


Vi anordnar undervisningskampanjer om hälsa och sjukvård i lokala skolor och ute i samhället. Du kommer hjälpa till att informera om olika hälsoproblem samt hur de kan förebyggas och behandlas.


Vilka praktikplatser finns det inom sjukvården på Sri Lanka?

Det finns ett flertal avdelningar att välja mellan så du kan verkligen bredda din medicinska kunskap. Eller kanske väljer du en avdelning och specialiserar dig? I Sri Lanka kan du välja mellan:


 • Allmänmedicin
 • Obstetrik
 • Gynekologi
 • Pediatrik
 • Öron, näsa och hals
 • Akuten


Om du är intresserad av att veta mer om traditionell medicin kan du även tillbringa din tid på ett ayurvediskt sjukhus. Låt oss veta om du är intresserad av denna möjlighet när du ansöker.


Vänligen notera att du inte kommer kunna rotera mellan flera avdelningar om du deltar på projektet under två eller tre veckor. Stannar du längre har du större möjlighet att rotera på olika avdelningar.

Projects Abroad intern helps local doctors with giving out medicine whilst on their medical internship in Sri Lanka.

Var på Sri Lanka kommer jag att arbeta?

Du kommer göra din praktik i en av de många kuststäder som finns på Sri Lanka. Det finns möjlighet att praktisera på både statliga och privata sjukhus. Sri Lanka har ett billigt och bra kollektivtrafiknät så det är enkelt att ta sig runt i landet.

Alla praktikplatser ligger i städer längs med kusten, vilket är goda nyheter för dig som älskar stränder eller gillar aktiviteter som att dyka.

Colombo

Praktikanter i den livliga staden Colombo kommer bo i den södra delen. Colombo är den största staden i Sri Lanka och har varit landets huvudstad. Staden är även det finansiella centrumet för Sri Lanka och en populär turistdestination.

Du kommer att antingen praktisera på ett stort undervisningssjukhus, ett sjukhus som är specialiserat på kvinnors hälsa eller i ett privatsjukhus.

Panadura

Beläget på Sri Lankas västkust är Panadura en ovanlig stad, som är helt omringad av vatten på alla sidor. Panadura ligger mittemellan Indiska oceanen, Bolgodasjön och en älv. Staden är belägen ungefär 27 km från Colombo.

Du kommer praktisera på ett lokalt militärsjukhus eller ett sjukhus som specialiserat sig på kvinnors hälsa. Det kommer även finnas en möjlighet att göra praktik på ett sjukhus beläget i en grannstad ungefär 18 km från Panadura.

Galle

Galle är en storstad beläget i den sydvästra delen av Sri Lanka. Staden ligger ungefär 119 km från Colombo. Här kommer du ha möjlighet att göra praktik på antingen ett stort statligt undervisningssjukhus eller ett privatsjukhus.

Den gamla delen av staden är en del av UNESCO:s världsarvslista, med sina historiska borglämningar och blandning av europeisk och sydasiatisk arkitektur. Det är en charmig stad att utforska när du är ledig, med många vackra byggnader, museum, cafeer och små affärer.

Balapitiya

Balapitya är en annan stad belägen på Sri Lankas västkust som ligger 80 km söder om Colombo. Du kommer antingen praktisera på ett undervisningssjukhus eller på ett privatsjukhus.

Staden ligger bredvid två sjöar som tillsammans bildar Madu Gangas våtmark. Det finns över 300 arter som har upptäckts i våtmarken och många finns ännu oupptäckta i djupet av mangroveskogen. Du hittar även landets äldsta tempel på öarna som ligger i våtmarken.

Ankomst, visum och hämtning

När du anländer till flygplatsen i din valda destination, kommer en av våra Projects Abroad anställda att möta dig och hälsa dig välkommen till landet. Du hittar mer information om ankomstflygplatser, introduktion och visum på vår sida Ankomst till Sri Lanka.


En vanlig dag när du praktiserar på sjukvårdsprojektet i Sri Lanka

Efter att ha vaknat och ätit en god frukost med din värdfamilj är det dags för dig att ta bussen eller rickshawn till din praktikplats. I några fall kommer du bo så nära att du kan promenera till arbetet. På din första dag kommer vår personal följa dig så att du hittar.


En vanlig arbetsdag kommer vara måndag till fredag, kl. 8.30 till 12.30 och kl. 14 till 16. Men tiderna kan komma att ändras. Ditt exakta schema kommer att fastställas under din introduktion på plats.


Vilka uppgifter du kommer göra varierar beroende på vilket sjukhus och vilken avdelning du väljer att göra din praktik. Till stora delar kommer du att följa med läkare och annan kvalificerad sjukvårdspersonal när de går ronder, uppdatera journaler, observera patientfall och intagningar. Det kan även finnas möjlighet att observera operationer.

Vi håller i regelbundna medicinska workshops för alla våra praktikanter inom medicin. Här kommer du ha möjlighet att fråga läkare mer i detalj om de olika medicinska procedurerna du har sett, eller bara fråga allmänt om sjukvården i Sri Lanka. Läkarna kommer även ge dig grundläggande träning inom medicin.


Vissa dagar kanske du besöker en skola eller en samhällslokal och sprider kunskap om specifika hälsoproblem. Det kan innebära att hålla i presentationer eller aktiviteter som att visa det korrekta sättet att tvätta händer för bättre hygien.


Under våra sjukvårdsinsatser ute i samhället kommer du åka med andra praktikanter till utsatta delar. Du kommer hjälpa sjukvårdspersonalen på plats att sätta upp en sjukvårdsstation och mäta vitala funktioner som blodtryck. Under överseende av personalen kommer du även att administrera medicin och ge en hjälpande hand vart den än kan behövas.


Efter arbetsdagen är det dags att slappna av. Byt historier med din värdfamilj och andra praktikanter och volontärer över middagen. Du kan även lära känna andra volontärer och praktikanter på våra sociala events.

A medical internship student in Sri Lanka is pictured taking blood pressure and sugar levels at a local clinic as she gains vital work experience with Projects Abroad.

Vilka är de långsiktiga målen med sjukvårdsprojektet i Sri Lanka

Det finns två huvudsakliga mål med sjukvårdsprojektet i Sri Lanka: att ge dig arbetslivserfarenhet inom medicin och att ge sjukvård till människor som lever i utsatta delar av samhället.


Många av våra praktikanter vill ha arbetslivserfarenhet inom sjukvården utomlands. Ett av våra mål är att skapa en plattform för kunskapsutbyte mellan sjukvårdspersonal. Du kommer lära dig från skicklig sjukvårdspersonal på plats och ha möjligheten att dela dina erfarenheter och kunskaper med dem. Kunskapsutbyte är ett bra sätt att inte bara lära sig om sjukvården i ett utvecklingsland, men även om hur livet i ett annat land fungerar.


När du gör din praktik inom medicin på Sri Lanka kommer du även hjälpa människor som lever i utsatta områden. Under din praktik kommer du följa med oss på regelbundna hjälpinsatser ute i samhället. Även om Sri Lanka erbjuder alla deras medborgare gratis sjukvård, är tillgången ofta sporadisk och vården begränsad. Du kommer arbeta sida vid sida med kvalificerad sjukvårdspersonal för att ge enkel men livsviktig sjukvård till utsatta grupper av människor.


Vi har identifierat och tagit oss an fyra långsiktiga mål med vårt sjukvårdsprojekt i Sri Lanka:


 • Förbättra hygienstandards
 • Förbättra tillgången till grundläggande sjukvård för utsatta grupper
 • Öka medvetenheten om icke-smittsamma sjukdomar som diabetes och hjärtsjukdomar
 • Minska antalet människor som insjuknar i denguefeber


Följ med oss och praktisera inom sjukvården på Sri Lanka, få medicinsk arbetslivserfarenhet samtidigt som du gör en insats för människor.

A Projects Abroad female intern can be seen taking blood pressure tests during her medical internship in Sri Lanka.

Volontärarbete för yrkesprofessionella

Det här projektet är även perfekt för kvalificerade yrkesprofessionella. Med dina kunskaper kan vi tillsammans göra ännu större skillnad. Vi kommer matcha dig med en projektplacering där dina kunskaper behövs som mest. Det innebär att du kan dela med dig av dina kunskaper med andra. Tillsammans kommer du arbeta med partnerorganisationer för att skapa hållbar positiv förändring för människor på plats.

Om du har relevanta kvalifikationer, kontakta oss så kan vi hjälpa dig!


Projekthandlingsplaner

Vi har utarbetat långsiktiga mål för våra projekt och dokumenterat målen i våra projekthandlingsplaner. Våra projekthandlingsplaner används också för att planera ditt arbete. Tack vare våra projekthandlingsplaner kan du vara säker på att du arbetar mot ett långsiktigt mål och vi kan kontinuerligt utvärdera och förbättra vårt arbete. Våra projekthandlingsplaner säkerställer att vi gör en verklig skillnad.

Läs mer om våra projekthandlingsplaner.


Vi mäter resultatet av vårt arbete varje år

Vi arbetar mot långsiktigt mål med årliga delmål. Varje volontär och praktikant som deltar på ett av våra projekt hjälper oss att nå dessa långsiktiga mål. På så sätt kan även de som volontärarbetar eller praktiserar en kortare tid göra verklig skillnad. Varje person bygger på arbetet som tidigare volontärer och praktikanter gjort. Varje år utvärderar vi resultatet av vårt arbete. Du kan hitta en sammanställning av vad vi uppnått under året i vår Global Impact Report.

För mer information om vilken insats våra volontärer, praktikanter och personal gjort under året, läs vår senaste rapport.


Mat och boende

Du kommer bo hos en värdfamilj i Sri Lanka. Din värdfamilj kommer välkomna dig som en familjemedlem till deras hem. De kommer lära dig mer om deras traditioner och om den lokala kulturen. Vi tror att det här är det bästa sättet att verkligen lära känna kulturen i ett nytt land. Du kommer få en unik upplevelse av Sri Lanka.

Vi försöker alltid placera dig så att du bor med en annan Projects Abroad volontär eller praktikant. Ditt rum kommer vara enkelt men bekvämt, rent och säkert.

Din projektavgift inkluderar tre måltider om dagen.

Läs mer om våra boenden.


Fritidsaktiviteter när du är ledig

Sri Lanka är känt för sina mäktiga landskap. Från stränder till tropisk regnskog, det finns något för alla! Besök Pettah Market som surrar av liv och rörelse. Här kan du småprata med vänliga handlare, köpa handgjorda souvenirer och njuta av den energiska atmosfären.

För att fördjupa dig i Sri Lankas kultur kan du besöka National Museum of Colombo. En höjdpunkt är även Gangaramaya Buddhist Temple med sin många artefakter. Vill du se vacker kolonialtidsarkitektur rekommenderar vi ett besök till hamnstaden Galle med sitt nederländska arv.

Du kan även utforska inlandet för att vandra över böljande kullar, simma i svala vattenfall och besöka traditionella byar. Sri Lanka har många nationalparker och safariparker där du kan se vilda djur som leoparder och elefanter. Är du morgonpigg kan du åka på fågelskådning i någon av de fridlysta våtmarkerna Det finns även möjlighet att utforska artrika regnskogar.

Vi har många volontärer som åker till Sri Lanka, så du kommer garanterat lära känna nya vänner. Det gör att du kan välja att utforska Sri Lanka självständigt eller i grupp.


Säkerhet och personalstöd

Din säkerhet är vår första prioritet. Vi har många processer och system på plats för att se till att du har all hjälp och support som du behöver. För oss är det viktigt att du ska känna dig trygg när du reser med oss. Vår egen Projects Abroad personal finns tillgänglig för hjälp och stöd 24h om dygnet. De kommer se till att du trivs i ditt boende och känner dig hemma på din projektplacering. Om du skulle stöta på något problem, finns vår personal alltid där för att hjälpa dig.

Läs mer om support och säkerhet.

När du anmäler dig betalar du endast 2700 kr, vilket dras av från totalpriset. Avbetalningsmöjligheter finns och vi kan också ge tips på hur du kan samla in pengar

Vill du delta på fler än ett projekt? Ring oss på 0855921116 för att ta reda på om vi kan erbjuda rabatt.

Välj en varaktighet och ett startdatum för att fortsätta

Fråga här

Fält markerade med * är obligatoriska!

Våra samarbetsorganisationer