A volunteer helps his students with their classwork during his teaching work experience in Sri Lanka

Volontärarbeta som lärare på Sri Lanka

Få praktisk undervisningserfarenhet och hjälp barn från utsatta förhållanden att lära sig prata engelska

Översikt

Projects Abroad has been awarded the South Asian Sustainable Development Leadership High Award for Volunteerism

Följ med oss och volontärarbeta som lärare på Sri Lanka och hjälp barn från utsatta områden att lära sig engelska. Du kommer fokusera på att öva uttal och hålla samtal på engelska, så att eleverna får bättre självförtroende och vågar prata. Det här är unik möjlighet att få praktisk undervisningserfarenhet att lägga på CV:t, samtidigt som du gör en insats för andra.

 

På Sri Lanka pratar endast 10 % av befolkningen engelska flytande, samtidigt som engelska används flitigt i affärsvärlden, den offentliga förvaltningen och inte minst inom den växande turistindustrin. Det innebär att engelska är en viktig kunskap på Sri Lanka som ökar möjligheterna att få jobb.

 

Du kommer hjälpa lärarna på plats och kan även få leda klasser på grundskole- och gymnasienivå. Om du vill kan du även lära ut engelska till unga munkar i en tempelskola.

 

Arbetet sker i mindre orter vid kusten ungefär 2h från huvudstaden Colombo och du kommer bo med en lokal värdfamilj. Sri Lanka är ett vackert land så passa på att utforska så mycket som möjligt på din fritid!

Startdatum: 

När som helst

Se datum

Minimitid: 

Två veckor

Ålder: 

16 eller över


Är att volontärarbeta som lärare på Sri Lanka rätt för mig?

Tycker du om att arbeta med barn och unga? Vill du ge barn och unga en bra start i livet, eller planerar du kanske att bli lärare? Om svaret är ja, kommer vårt lärarprojekt på Sri Lanka passa dig perfekt!

 

Du behöver ingen tidigare undervisningserfarenhet. Vi kommer ge dig en grundlig introduktion när du börjar på projektet, där vi lär dig allt du behöver veta för att delta. Vår personal finns även där för att hjälpa och stötta dig igenom ditt arbete. Vi organiserar också regelbundna workshops för dig och de andra volontärerna på plats. Här kan du bolla idéer och utbyta erfarenheter med både personalen och andra lärarvolontärer. Du får även tillgång till vår resursdatabas där du hittar undervisningsmaterial som du kan använda på lektionerna.

 

Det här projektet passar även nyutbildade lärare som vill få mer praktisk undervisningserfarenhet, eller för dig som vill göra din lärarpraktik på Sri Lanka.

 

Projektet drivs året runt med undantag för när skolorna på Sri Lanka har stängt för lov. Vänligen kontakta oss så kan vi berätta mer och informera när skolorna har stängt.

Students and a volunteer at her volunteer teaching placement in Sri Lanka

Vad kommer jag att göra när jag volontärarbetar som lärare på Sri Lanka?

När du volontärarbetar som lärare på Sri Lanka kommer du bli delaktig i många olika aktiviteter. Det här är vad du kan förvänta dig att göra:


  • Arbeta som lärare eller lärarassistent
  • Hjälp elever att bli mer bekväma med att prata engelska
  • Engagera dig i idrott och estetisk verksamhet

Som lärarvolontär på Sri Lanka arbetar du främst inom följande områden:


Arbeta som lärare eller lärarassistent


Du kan både undervisa på egen hand och hjälpa till som lärarassistent. Det finns möjlighet att undervisa antingen på grundskola eller tempelskola för unga munkar. Elevernas ålder varierar från 3 till 16 år, men de flesta av barnen du arbetar med är mellan 10 och 14 år gamla.

Förutom att lära ut kommer du även hjälpa till att rätta uppgifter och planera lektioner.


Hjälp elever att bli mer bekväma med att prata engelska


När du volontärarbetar i skolor på Sri lanka kommer din främsta uppgift vara att hjälpa barnen prata engelska. Även om många av barnen förstår engelska, så behöver de träna mer på uttal och att hålla konversationer. Du kommer hjälpa och stötta eleverna, så att de får självförtroende och känner sig bekväma med att uttrycka sig på engelska.


Engagera dig i idrott och estetisk verksamhet


Om du vill finns det även möjligheter att hjälpa till med aktiviteter inom idrott och estetiska ämnen. Det kan vara allt från att coacha fotboll till att hålla i musiklektioner. Kontakta oss om du har något speciellt önskemål på ämne, så kan vi försöka ordna det.


Var på Sri Lanka kommer jag att arbeta?

Colombo

Du arbetar på grundskolenivå i någon av de mindre orterna, som ligger ungefär 2 h från huvudstaden Colombo. Vissa lektioner hålls i tempel för unga munkar.

Sri Lanka har ett väl utbyggt kollektivtrafiknät, vilket möjliggör smidiga resor runt hela ön. Ta vara på detta och utforska så mycket som möjligt på din fritid. Runt Colombo finns det massor att se och göra, besök historiska tempel, promenera på lokala marknader och prova maten på lokala restauranger. Passa även på att dyka i havet eller vandra i den vackra naturen.

Ankomst, visum och hämtning

När du anländer till flygplatsen i din valda destination, kommer en av våra Projects Abroad anställda att möta dig och hälsa dig välkommen till landet. Du hittar mer information om ankomstflygplatser, introduktion och visum på vår sida Ankomst till Sri Lanka.


En vanlig dag på lärarprojektet i Sri Lanka

Du kommer vakna upp hos din värdfamilj och börja dagen med att äta en god frukost. Ta sedan en buss eller en riksha (asiatisk cykeltaxi) till ditt volontärarbete. Bor du nära skolan kan du promenera. På din första dag följer vår personal med dig så du ska vara säker på att du hittar.


En vanlig dag kan variera beroende på skola, men vanligtvis arbetar du ungefär 18 h i veckan.


En vanlig skoldag på Sri Lanka är från kl. 8 till 14 och är uppdelad i 8 stycken 40 minuters lektioner. Oavsett om du hjälper till som lärarassistent eller leder lektioner själv, kommer din främsta uppgift vara att hjälpa eleverna bli mer bekväma med att tala engelska. Använd dig gärna av aktiviteter som gör undervisningen rolig och interaktiv, så kommer eleverna vara motiverade och fokuserade.


De flesta av våra volontärer undervisar fyra lektioner per dag och använder sedan resten av dagen till att rätta uppgifter och planera. På eftermiddagarna kan du även få vara med och hålla lektioner i idrott, eller estetiska ämnen som musik och bild. Det här är ett utmärkt tillfälle att prova på att undervisa i fler ämnen och få ut det mesta möjliga av din tid på Sri Lanka!


När du är klar med arbetet för dagen kan du slappna av och utforska. Vi arrangerar regelbundna sociala aktiviteter för alla våra volontärer, där du kan lära känna nya vänner från hela världen. Om du vill veta mer om hur det dagliga livet är på Sri Lanka, tillbringa dina kvällar med din värdfamilj och lär känna dem över en god middag. Eller prova maten på lokala restauranger, sola på stranden och besök turistattraktioner.

A young monk receives help from a volunteer teaching English in Sri Lanka

Vilka är de långsiktiga målen med lärarprojektet på Sri Lanka?

Projektets huvudsakliga mål är att hjälpa barn och ungdomar på Sri Lanka att tala engelska.


På Sri Lanka används engelska i stor utsträckning inom affärsvärlden och den offentliga förvaltningen, men bara drygt 10 % av invånarna behärskar språket. Kunskaper i engelska är därför väldigt värdefullt och öppnar många jobbmöjligheter, särskilt inom den växande turistindustrin.


Många barn på Sri Lanka förstår engelska, men har problem med uttal och att hålla ett samtal. Du hjälper till med att lära ut ett bra uttal och övar samtalskunskaper med eleverna. Det kommer göra att eleverna får bättre självförtroende och vågar börja prata engelska.


Vi har identifierat följande långsiktiga mål för lärarprojektet på Sri Lanka:


  • Förbättra elevers kunskaper i engelska
  • Öka stödet i klassrummet
  • Ökat stöd för elever med inlärningssvårigheter
  • Arbeta för en lugn och trygg studiemiljö


Följ med och volontärarbeta som lärare på Sri Lanka och ge barn och ungdomar i Sri Lanka större framtidsmöjligheter.

Children smile at the camera while doing their homework at our volunteer teaching placements in Sri Lanka

Volontärarbete för yrkesprofessionella

Det här projektet är även perfekt för kvalificerade yrkesprofessionella. Med dina kunskaper kan vi tillsammans göra ännu större skillnad. Vi kommer matcha dig med en projektplacering där dina kunskaper behövs som mest. Det innebär att du kan dela med dig av dina kunskaper med andra. Tillsammans kommer du arbeta med partnerorganisationer för att skapa hållbar positiv förändring för människor på plats.

Om du har relevanta kvalifikationer, kontakta oss så kan vi hjälpa dig!


Undervisning projekthandlingsplaner

Vi har utarbetat långsiktiga mål för våra projekt och dokumenterat målen i våra projekthandlingsplaner. Våra projekthandlingsplaner används också för att planera ditt arbete. Tack vare våra projekthandlingsplaner kan du vara säker på att du arbetar mot ett långsiktigt mål och vi kan kontinuerligt utvärdera och förbättra vårt arbete. Våra projekthandlingsplaner säkerställer att vi gör en verklig skillnad.

Läs mer om våra projekthandlingsplaner.


Vi mäter resultatet av vårt arbete varje år

Vi arbetar mot långsiktigt mål med årliga delmål. Varje volontär och praktikant som deltar på ett av våra projekt hjälper oss att nå dessa långsiktiga mål. På så sätt kan även de som volontärarbetar eller praktiserar en kortare tid göra verklig skillnad. Varje person bygger på arbetet som tidigare volontärer och praktikanter gjort. Varje år utvärderar vi resultatet av vårt arbete. Du kan hitta en sammanställning av vad vi uppnått under året i vår Global Impact Report.

För mer information om vilken insats våra volontärer, praktikanter och personal gjort under året, läs vår senaste rapport.


Mat och boende

Du kommer bo hos en värdfamilj i Sri Lanka. Din värdfamilj kommer välkomna dig som en familjemedlem till deras hem. De kommer lära dig mer om deras traditioner och om den lokala kulturen. Vi tror att det här är det bästa sättet att verkligen lära känna kulturen i ett nytt land. Du kommer få en unik upplevelse av Sri Lanka.

Vi försöker alltid placera dig så att du bor med en annan Projects Abroad volontär eller praktikant. Ditt rum kommer vara enkelt men bekvämt, rent och säkert.

Din projektavgift inkluderar tre måltider om dagen.

Läs mer om våra boenden.


Fritidsaktiviteter när du är ledig

Sri Lanka är känt för sina mäktiga landskap. Från stränder till tropisk regnskog, det finns något för alla! Besök Pettah Market som surrar av liv och rörelse. Här kan du småprata med vänliga handlare, köpa handgjorda souvenirer och njuta av den energiska atmosfären.

För att fördjupa dig i Sri Lankas kultur kan du besöka National Museum of Colombo. En höjdpunkt är även Gangaramaya Buddhist Temple med sin många artefakter. Vill du se vacker kolonialtidsarkitektur rekommenderar vi ett besök till hamnstaden Galle med sitt nederländska arv.

Du kan även utforska inlandet för att vandra över böljande kullar, simma i svala vattenfall och besöka traditionella byar. Sri Lanka har många nationalparker och safariparker där du kan se vilda djur som leoparder och elefanter. Är du morgonpigg kan du åka på fågelskådning i någon av de fridlysta våtmarkerna Det finns även möjlighet att utforska artrika regnskogar.

Vi har många volontärer som åker till Sri Lanka, så du kommer garanterat lära känna nya vänner. Det gör att du kan välja att utforska Sri Lanka självständigt eller i grupp.


Säkerhet och personalstöd

Din säkerhet är vår första prioritet. Vi har många processer och system på plats för att se till att du har all hjälp och support som du behöver. För oss är det viktigt att du ska känna dig trygg när du reser med oss. Vår egen Projects Abroad personal finns tillgänglig för hjälp och stöd 24h om dygnet. De kommer se till att du trivs i ditt boende och känner dig hemma på din projektplacering. Om du skulle stöta på något problem, finns vår personal alltid där för att hjälpa dig.

Läs mer om support och säkerhet.

När du anmäler dig betalar du endast 2700 kr, vilket dras av från totalpriset. Avbetalningsmöjligheter finns och vi kan också ge tips på hur du kan samla in pengar

Vill du delta på fler än ett projekt? Ring oss på 0855921116 för att ta reda på om vi kan erbjuda rabatt.

Välj en varaktighet och ett startdatum för att fortsätta

Fråga här

Fält markerade med * är obligatoriska!

Våra samarbetsorganisationer