A group of sharks pictured by Projects Abroad volunteers whilst diving on their Shark Conservation volunteering project in Fiji.

Volontärarbeta med hajforskning på Fiji

Dyk i Söderhavets kristallklara vatten och hjälp till att rädda hajar på ett prisbelönt hajforskningsprojekt

Översikt

 • Arbeta tillsammans med forskare för att skydda ett av de mest hotade marina djuren på planeten.
 • Som forskningsassistent kommer du att gå med i undersökningsdyk och identifiera olika arter i deras naturliga marina livsmiljö, allt samtidigt som du får PADI-dykarcertifiering.
 • Partner med FN:s utvecklingsprogram (UNDP).
 • Baserad i Pacific Harbour kommer du att bo tillsammans med likasinnade volontärer i delat boende, utbyta berättelser och skapa nya minnen som kommer att vara livet ut.

Startdatum: 

När som helst

Se datum

Minimitid: 

Två veckor

Ålder: 

16 eller över
Du ska kunna simma minst 200 meter.


Är att volontärarbeta med hajar på Fiji rätt för mig?

Det här projektet passar perfekt för den som älskar äventyr och vill skydda hajar och havet.

Vill du ha en karriär som biolog eller inom miljö och naturvård? På det här projektet kommer du arbeta och lära dig från de främsta marinbiologerna i världen. Du kommer lära dig massor och det här kommer garanterat få ditt cv att stå ut från mängden. Prata om vad du sett och lärt dig på projektet under arbetsintervjuer och på ansökningar.

Har du ingen tidigare erfarenhet? Kan du inte dyka? Ingen fara! Du kommer börja med två veckors utbildning så att du får din PADI Open Water dykcertificat. Som forskningsassistent kommer du att gå med i undersökningsdyk och identifiera olika arter i deras naturliga marina habitat, samtidigt som du får PADI-dykarcertifiering.

Är du redan en van dykare? Du kan ta särskilda dykcertificat på projektet. Om du stannar mer än 8 veckor på projektet kan du även ta dykcertifikatet Dive Master.

Det finns massor att göra året runt när du volontärarbetar med hajvård på Fiji, så du kan åka när det passar dig bäst. Den kortaste tiden du kan stanna på hajprojektet är två veckor, men vi rekommenderar dig att stanna längre så att du hinner se mer och göra en större insats.

Volunteers are pictured planting mangroves as part of their shark conservation volunteering in Fiji with Projects Abroad.

Ditt arbete kommer fokusera på följande områden:

 

Bli en PADI certifierad dykare

 

Du kommer ha möjligheten att ta PADI dykcertifikat, eftersom dykning är en mycket viktig del av arbetet på projektet. Om du aldrig dykt kommer du göra PADI Open Water kurs under dina första två veckor. Om du redan har dykcertifikat kommer du göra PADI Advanced Course eller PADI Rescue Diver.

 

Samla in data

 

Under projektet hjälper du personalen att samla in data från undersökningsdyk och hajdyk (två gånger i månaden). När iakttagelser hänvisas till oss av byborna och arter finns intill flodmynningar; vi gör BRUV-droppar, kartlägga och räkna antalet unga hajar och kilfiskar i området. Vi delar data med globala övervakningsplattformar som eShark och SharkBase. Under 2016 var våra marinbiologiska forskningsprojekt ett av de fem viktigaste bidragen till dessa databaser.


Du samlar in data genom att:

 

 • Gå på undersökningsdyk och registrera detaljer om olika arter
 • Göra hajdyk varannan månad för att samla in viktig information om beteende hos enskilda hajar.
 • Genomför undersökningar i byarna runt området Pacific Harbor för att hitta hot spots för hajar och kilfiskar. När hot spots har bekräftats kommer vi att placera ut BRUVs nära flodens mynningar för att undersöka antalet arter.

Plantera mangroveskogar

 

Utöver att hjälpa till med hajforskning kommer du även att ta hand om mangrovesticklingar och hjälpa till med att plantera mangroveskogar längs med kusten.

 

Mangroveskogarna är ett av de viktigaste ekosystemen i den här regionen. Skogarna är habitat och äggläggningsplatser för många olika fiskar och hjälper till att minska den globala uppvärmningen genom att ta upp koldioxid från atmosfären. Vi arbetar tillsammans med lokala företag för att räkna ut deras koldioxidavtryck och att plantera nog med mangroveskog för att göra dem koldioxidneutrala.

 

Öka medvetenheten och kunskapen om naturskydd och hållbart leverne

 

Hjälp minska de 73 miljoner hajar som dödas av människor varje år, genom att utbilda människor om hajens viktiga roll i ekosystemen. Du kommer involvera lokalbefolkningen i att bevara hajen och se till att nästa generation fortsätter att skydda hajen.

 

Det här är några aktiviteter som volontärer hjälper till med:

 

 • Hålla workshops om vikten att skydda havet, miljön och hur de kan leva mer hållbart
 • Hålla i klasser på lokala skolor om återvinning, klimatförändringar och det marina livet
 • Samla in plastflaskor från lokala restauranger, så att de kan användas som krukor för mangrovesticklingar

Våra samarbetspartners på Fiji

Vi på Projects Abroad arbetar med att göra en så stor insats som möjligt för att bevara olika hajar, samtidigt som volontärer får göra meningsfullt arbete. För att du som volontär ska ha bästa möjliga support arbetar vi med många fantastiska partnerorganisationer.


En otroligt viktig del i att skydda marint liv är att samla in data. För att volontärer ska kunna delta i detta viktiga arbete samarbetar vi med PADI och Beqa Adventure Divers.


Vi samarbetar även med stora internationella organisationer som WWF, Project AWARE, SharkBase och Friends for Sharks. Vi delar det data vi samlar in med dessa organisationer och med deras stöd, får ditt arbete en större effekt för hajarna och deras skyddsstrategier.


Var på Fiji kommer jag att arbeta?

Pacific Harbour

På det här projektet kommer du vara baserad i Pacific Harbour, känt som äventyrsstaden på Fiji. Den här populära turistdestinationen ligger på den södra kusten på ön Viti Levu.

Du kommer tillbringa största delen av din tid med att dyka och samla in data längs med kusten av Pacific Harbour, i den kända Beqa-lagunen och Shark Reef Marine Reserve. Du kommer även hjälpa till med naturskyddsarbete och informationskampanjer hos lokalbefolkningen som bor längs med kusten.

Sugen på fler adrenalinkickar? På fritiden finns det massor av saker du kan göra som att paddla kajak, zipline och forsränning. På Viti Levu kan du även vandra genom gröna lummiga regnskogar till olika vattenfall. Om du gillar att ta det lugnt och slappna av har Pacific Harbour de finaste vita sandstränderna på ön.

Ankomst, visum och hämtning

När du anländer till flygplatsen i din valda destination, kommer en av våra Projects Abroad anställda att möta dig och hälsa dig välkommen till landet. Du hittar mer information om ankomstflygplatser, introduktion och visum på vår sida Ankomst till Fiji.


En vanlig dag på hajprojektet på Fiji

Det här är en typisk vecka efter att du har slutfört din dykkurs. Dagarna är uppdelade i morgon- och eftermiddagsskift beroende på antalet volontärer. En vanlig dag kommer att pågå från 07.00 till 16.00, söndag till torsdag. Alla dina aktiviteter kommer att övervakas av utbildade lokala yrkesmän, inklusive kvalificerade marinbiologer.

Söndag: Undersökningsdag
Morgon: Undersökningsdyk. Gå till olika platser för att registrera iakttagelser av olika arter (hajar, rockor, fiskar, etc.)
Eftermiddag: Kontorsarbete som datainmatning, workshops, förberedelser för andra aktiviteter.

Måndag: Mangrovedag
Morgon: Mangroveworkshop eller Survey Dive Workshop (Art ID)

Eftermiddag: Förberedelse, underhåll, fröinsamling, plantering och återplantering av mangrove.

Tisdag: Gemenskapens dag
Morgon: Workshop om att genomföra undersökningar i samhället. Förekomst av Wedgefish/Guitar Fish och andra hajarter i Vitilevus kustvatten.
Eftermiddag: Bybesök för att genomföra samhällsundersökningar, BRUV-droppar och märkning när man hittar arter.

Onsdag: Undersökningsdag
Morgon: Undersökningsdyk. Gå till olika platser för att registrera iakttagelser av olika arter (hajar, rockor, fiskar, etc.)
Eftermiddag: Kontorsarbete som datainmatning, workshops, förberedelser för andra aktiviteter.

Torsdag:
Morgon: Hajdyk (varannan vecka)/Strandstädning/Kulturverkstäder
Eftermiddag: Kontorsarbete, volontärmöte

Volunteers from Projects Abroad are seen participating in a beach clean up as part of their shark conservation volunteering work in Fiji.

Vilka är de långsiktiga målen med hajprojektet på Fiji?

Det främsta målet för det här projektet är att skydda hajpopulationen på Fiji. Vi på Projects Abroad startade upp hajprojektet på Fiji i januari 2014, som åtgärd för den snabbt minskande hajpopulationen i området. Staten i Fiji har identifierat bevarandet av hajar som en prioritet, men även om marina skyddsområden har skapats minskar hajpopulationen.


“Hajar är mer utsatta än någonsin idag- Boris Worm, professor i biologi, Dalhousie University, Kanada.”


Eftersom hajar är rovdjur på toppen i näringskedjan har de en mycket viktig roll i ekosystemen. Om hajar försvinner kommer det ha förödande konsekvenser för ekosystemen och för oss människor. Utan hajar kommer det sättas igång en destruktiv kedjereaktion i ekosystemen som kommer leda till en massiv ökning av alger. Något som kommer kväva och döda korallreven. Om korallreven dör kommer tusentals arter tappa sitt habitat och därmed även dö ut, något som kommer göra att det inte finns fisk för fiskare att fånga. Ett stort hot mot ekonomin och matsäkerheten på Fiji.


För att vara säkra på att vi arbetar långsiktigt på Fiji har vi utarbetat fyra långsiktiga mål:


 • Samla in data som underlag för naturskyddsstrategier
 • Plantera mangroveskog för att skapa den första koldioxidneutrala hotellet
 • Öka kunskapen hos lokalbefolkningen om naturskydd och hajens roll i ekosystemet
 • Öka kunskapen om hur lokalbefolkningen kan leva mer hållbart


Följ med och volontärarbeta med dykning på Fiji och hjälp oss bevara hajar och skydda havet.


Projekthandlingsplaner

Vi har utarbetat långsiktiga mål för våra projekt och dokumenterat målen i våra projekthandlingsplaner. Våra projekthandlingsplaner används också för att planera ditt arbete. Tack vare våra projekthandlingsplaner kan du vara säker på att du arbetar mot ett långsiktigt mål och vi kan kontinuerligt utvärdera och förbättra vårt arbete. Våra projekthandlingsplaner säkerställer att vi gör en verklig skillnad.

Läs mer om våra projekthandlingsplaner.


Vi mäter resultatet av vårt arbete varje år

Vi arbetar mot långsiktigt mål med årliga delmål. Varje volontär och praktikant som deltar på ett av våra projekt hjälper oss att nå dessa långsiktiga mål. På så sätt kan även de som volontärarbetar eller praktiserar en kortare tid göra verklig skillnad. Varje person bygger på arbetet som tidigare volontärer och praktikanter gjort. Varje år utvärderar vi resultatet av vårt arbete. Du kan hitta en sammanställning av vad vi uppnått under året i vår Global Impact Report.

För mer information om vilken insats våra volontärer, praktikanter och personal gjort under året, läs vår senaste rapport.


Mat och boende

Du kommer dela boende med andra Projects Abroad volontärer och praktikanter under din tid i Pacific Harbour. Det här är ett fantastiskt sätt att lära känna varandra, dela era upplevelser och utforska omgivningarna tillsammans. Ditt boende kommer vara säkert, rent och bekvämt.

Din projektavgift inkluderar tre måltider om dagen.

Läs mer om våra boenden.


Fritidsaktiviteter när du är ledig

När du volontärarbetar på Fiji kommer få du uppleva livet på en tropisk paradisö. Det finns massor av kul att se och göra på fritiden. Det självklara är så klart Fijis vackra sandstränder med len vit sand och klart blått hav. Perfekta att slappa på efter en dags volontärarbete! På stränderna finns även en mängd spännande aktiviteter som snorkling och olika vattensporter.

För en kulturell upplevelser kan du utforska den regnbågsfärgade Sri Siva Subramaniya Temple. Du kan även besöka konstgallerier och shoppa vacker handmålad keramik i Nadi.

I Kula Eco Park kan du titta närmare på det lokala djur och växtlivet. Och för dig som jagar adrenalin finns det även en zipline genom parken.

När du deltar på ett av våra projekt kommer du även att lära känna andra Projects Abroad volontärer, så du kan välja mellan att utforska Fiji tillsammans med andra, eller utforska självständigt.


Säkerhet och personalstöd

Din säkerhet är vår första prioritet. Vi har många processer och system på plats för att se till att du har all hjälp och support som du behöver. För oss är det viktigt att du ska känna dig trygg när du reser med oss. Vår egen Projects Abroad personal finns tillgänglig för hjälp och stöd 24h om dygnet. De kommer se till att du trivs i ditt boende och känner dig hemma på din projektplacering. Om du skulle stöta på något problem, finns vår personal alltid där för att hjälpa dig.

Läs mer om support och säkerhet.

När du anmäler dig betalar du endast 2700 kr, vilket dras av från totalpriset. Avbetalningsmöjligheter finns och vi kan också ge tips på hur du kan samla in pengar

Vill du delta på fler än ett projekt? Ring oss på 0855921116 för att ta reda på om vi kan erbjuda rabatt.

Välj en varaktighet och ett startdatum för att fortsätta

Fråga här

Fält markerade med * är obligatoriska!

Våra samarbetsorganisationer