A group of children with Projects Abroad Childcare volunteers outside a kindergarten in Sri Lanka.

Volontärarbeta med barn på Sri Lanka

Stötta utvecklingen hos små barn från utsatta områden samtidigt som du utforskar livet på Sri Lanka

Översikt

Projects Abroad has been awarded the South Asian Sustainable Development Leadership High Award for Volunteerism

Volontärarbeta inom barnomsorg på Sri Lanka och hjälp bygga en bra grund för barnens vidareutbildning. Du arbetar med de områden som vi identifierat behöver mest hjälp, som att förbättra små barns utveckling. Under din tid på projektet får du praktisk erfarenhet av att jobba inom barnomsorg, samt förbättrar dina kunskaper i samarbete och planering.

 

Många av de förskolor och dagcenter vi arbetar med är överfulla och saknar resurser. Du kommer stötta personalen i förskolor och dagcenter, där du hjälper till att hålla i undervisande aktiviteter för barnen. Fokus ligger på de kunskaper barnen behöver för att kunna ha en framgångsrik skolgång. Du kan även välja att arbeta med barn som har funktionshinder.

 

Sri Lanka är ett samhälle rikt på kultur och som har ett unikt ekosystem. Du kommer bo hos en värdfamilj och på så sätt kommer du nära den lokala kulturen. Ta reda på hur det är att verkligen leva i landet med vackra stränder, smakrik mat och vänliga människor!

Startdatum: 

När som helst

Se datum

Minimitid: 

Två veckor

Ålder: 

16 eller över


Är att volontärarbeta med barn på Sri Lanka rätt för mig?

Om du är entusiastisk, energisk och gillar att arbeta med barn, är det här projektet för dig. Vill du arbeta med barn i framtiden? Det här projektet är ett fantastiskt sätt att få praktisk erfarenhet och lära dig om barnomsorg från personalen på plats. Du kommer även lära dig om vikten av att ha särskilda utvecklingsmål under småbarnstiden och hur du kan arbeta med det praktiskt.

Du behöver inga tidigare kunskaper eftersom du kommer stötta befintlig personal. När du anländer får du även en ordentlig introduktion som kommer ge dig all information som du behöver veta. Personalen på plats kommer att hjälpa dig och guida dig i ditt arbete. Vår Projects Abroad personal finns även som stöd för dig 24/7 och håller regelbunden kontakt med alla volontärer på plats.

Under din tid på projektet har du tillgång till en resursdatabas som är full av idéer på olika lärande aktiviteter och lekar. Vi organiserar även regelbundna workshops med alla våra barnomsorgs -och lärarvolontärer. Där kan du dela med dig av idéer och lära dig mer om hur det går att förbättra utvecklingen hos små barn.

Barnomsorgsprojektet i Sri Lanka drivs hela året och du kan välja själv när du vill börja. Vi uppmanar dig att stanna längre så att du kan göra större skillnad för barnen.

Projects Abroad volunteer with children in Sri Lanka teaches English to young children at her Childcare placement.

Vad kommer jag att göra när jag volontärarbetar med barn på Sri Lanka?

Det finns många olika saker som en volontär kan arbeta med på barnomsorgsprojekten. Det här är några av de aktiviteter du kan komma att göra när du volontärarbetar inom barnomsorg i Sri Lanka.


  • Förbättra små barns utveckling genom roliga aktiviteter
  • Ge särskilt anpassat stöd för barn med funktionshinder
  • Skapa undervisningsresurser som förenklar lärandet

Ditt arbete kommer att fokusera på följande områden.


Förbättra och stötta små barns utveckling genom roliga aktiviteter


Hjälp barn lära sig grundläggande kunskaper som att räkna och alfabetet. Detta kommer vara grunden för deras framtida inlärning och kommer se till att de är väl förberedda inför skolstarten. Du har verkligen möjlighet att vara kreativ och hitta sätt att lära ut genom spel, sånger, danser och konst.


Ge särskilt anpassat stöd och hjälp till barn med funktionshinder


Barn som har funktionshinder behöver ofta särskilt stöd för att lära sig grundkunskaper och för att de ska nå utvecklingsmål för deras ålder. Du kommer ge dem individuell uppmärksamhet, spela spel, lära dem att utföra grundläggande aktiviteter och att interagera. I ditt arbete kan du även behöva hjälpa dem att göra sig redo att börja dagen.


Skapa undervisningsresurser som hjälper barn lära sig


Skapa visuella undervisningshjälpmedel som kan användas i lekar och spel, såsom flashcards, posters, alfabetskort och mycket mer. De här undervisningshjälpmedlen är viktiga, då de kan användas av personalen eller andra volontärer efter att du åkt hem.


Var i Sri Lanka kommer jag att arbeta?

Colombo

Du kommer vara placerad i en av ett flertal små kustbyar som finns inom två timmars resa från Colombo. Sri Lanka har bra och billig kommunaltrafik så det är enkelt att ta sig runt.

Du har ett stort antal projektplaceringar att välja mellan som förskolor, dagcenter, skolor för barn med funktionshinder och community center. Nivån på placeringarna varierar och vissa har en mycket enkel standard.

Sri Lanka är känt för sin vackra natur, så passa på att verkligen utforska landet under din lediga tid. Besök en fristad för vilda djur, slappna av på stranden eller vandra genom den lummiga naturen.

Ankomst, visum och hämtning

När du anländer till flygplatsen i din valda destination, kommer en av våra Projects Abroad anställda att möta dig och hälsa dig välkommen till landet. Du hittar mer information om ankomstflygplatser, introduktion och visum på vår sida Ankomst till Sri Lanka.


En vanlig dag på barnomsorgsprojektet på Sri Lanka

En vanlig arbetsdag är mellan kl. 8.30–17, måndag till fredag. Det kommer vara morgonlektioner från kl. 8.30–11.30, där du kommer arbeta med yngre barn. Eftermiddagslektioner med äldre barn kommer hållas mellan kl.15-17.


Du kan välja mellan att volontärarbeta på förskola, dagcenter, skola för barn med funktionshinder eller ett community center. Dina dagliga aktiviteter kommer därför variera beroende på placering.


Barn på dagcenter och community center är ofta i skolan på morgonen och därför kommer du tillbringa morgonen på skolan. På eftermiddagen kommer du hjälpa barnen med läxor, organisera sportaktiviteter och arbeta med barn som behöver mer stöd med exempelvis läsning.


När du är klar för dagen är du ledig. Dela dina upplevelser med andra volontärer, utforska attraktioner i din närhet eller slappna av med din värdfamilj.

Female Childcare volunteer and children wear hats they have made during a fun activity on a Care placement in Sri Lanka.

Vilka är de långsiktiga målen med barnomsorgsprojektet på Sri Lanka

Huvudmålet med barnomsorgsprojektet i Sri Lanka är att investera i små barns utveckling.

Det tidiga stadiet i ett barns utveckling är ett av de viktigaste stadiet i en människas liv och skapar en grund för barnets fortsatta inlärning, välmående och framgång i livet.  Förskolor som ligger i utsatta delar av samhället på Sri Lanka är ofta överfulla med för få lärare. Det innebär att barnen inte får den uppmärksamhet som de behöver.

Du kommer vara ett led i att stötta små barns utveckling och öka deras chanser att lyckas i skolan. Genom att vi noga följer och registrerar varje enskilt barns utveckling, kan vi genast identifiera områden där ett barn har svårigheter. Du kommer att hjälpa barnet att komma ikapp och på så sätt kommer barnet ha en större chans att lyckas i skolan.

Vi på Projects Abroad har valt att inte skicka volontärer till barnhem på Sri Lanka, utan istället fokusera på att stötta familj -och samhällsbaserade initiativ som hjälper barn stanna kvar hos sina familjer. För att stötta utvecklingen och undervisningen för de barn som vi arbetar med har vi tre huvudmål som vi arbetar med:

  • Förbättra barns engelska
  • Förbättra läs- och skrivkunnighet
  • Öka livskvalitén för de som lever med funktionshinder

Följ med oss och volontärarbeta med barn i Sri Lanka, hjälp oss att nå våra långsiktiga mål att hjälpa barn från utsatta områden få en bättre framtid.

Childcare volunteers in Sri Lanka paint tyres for a multi-sensory garden at their Childcare placement.

Projekthandlingsplaner

Vi har utarbetat långsiktiga mål för våra projekt och dokumenterat målen i våra projekthandlingsplaner. Våra projekthandlingsplaner används också för att planera ditt arbete. Tack vare våra projekthandlingsplaner kan du vara säker på att du arbetar mot ett långsiktigt mål och vi kan kontinuerligt utvärdera och förbättra vårt arbete. Våra projekthandlingsplaner säkerställer att vi gör en verklig skillnad.

Läs mer om våra projekthandlingsplaner.


Vi mäter resultatet av vårt arbete varje år

Vi arbetar mot långsiktigt mål med årliga delmål. Varje volontär och praktikant som deltar på ett av våra projekt hjälper oss att nå dessa långsiktiga mål. På så sätt kan även de som volontärarbetar eller praktiserar en kortare tid göra verklig skillnad. Varje person bygger på arbetet som tidigare volontärer och praktikanter gjort. Varje år utvärderar vi resultatet av vårt arbete. Du kan hitta en sammanställning av vad vi uppnått under året i vår Global Impact Report.

För mer information om vilken insats våra volontärer, praktikanter och personal gjort under året, läs vår senaste rapport.


Mat och boende

Du kommer bo hos en värdfamilj i Sri Lanka. Din värdfamilj kommer välkomna dig som en familjemedlem till deras hem. De kommer lära dig mer om deras traditioner och om den lokala kulturen. Vi tror att det här är det bästa sättet att verkligen lära känna kulturen i ett nytt land. Du kommer få en unik upplevelse av Sri Lanka.

Vi försöker alltid placera dig så att du bor med en annan Projects Abroad volontär eller praktikant. Ditt rum kommer vara enkelt men bekvämt, rent och säkert.

Din projektavgift inkluderar tre måltider om dagen.

Läs mer om våra boenden.


Fritidsaktiviteter när du är ledig

Sri Lanka är känt för sina mäktiga landskap. Från stränder till tropisk regnskog, det finns något för alla! Besök Pettah Market som surrar av liv och rörelse. Här kan du småprata med vänliga handlare, köpa handgjorda souvenirer och njuta av den energiska atmosfären.

För att fördjupa dig i Sri Lankas kultur kan du besöka National Museum of Colombo. En höjdpunkt är även Gangaramaya Buddhist Temple med sin många artefakter. Vill du se vacker kolonialtidsarkitektur rekommenderar vi ett besök till hamnstaden Galle med sitt nederländska arv.

Du kan även utforska inlandet för att vandra över böljande kullar, simma i svala vattenfall och besöka traditionella byar. Sri Lanka har många nationalparker och safariparker där du kan se vilda djur som leoparder och elefanter. Är du morgonpigg kan du åka på fågelskådning i någon av de fridlysta våtmarkerna Det finns även möjlighet att utforska artrika regnskogar.

Vi har många volontärer som åker till Sri Lanka, så du kommer garanterat lära känna nya vänner. Det gör att du kan välja att utforska Sri Lanka självständigt eller i grupp.


Säkerhet och personalstöd

Din säkerhet är vår första prioritet. Vi har många processer och system på plats för att se till att du har all hjälp och support som du behöver. För oss är det viktigt att du ska känna dig trygg när du reser med oss. Vår egen Projects Abroad personal finns tillgänglig för hjälp och stöd 24h om dygnet. De kommer se till att du trivs i ditt boende och känner dig hemma på din projektplacering. Om du skulle stöta på något problem, finns vår personal alltid där för att hjälpa dig.

Läs mer om support och säkerhet.

När du anmäler dig betalar du endast 2700 kr, vilket dras av från totalpriset. Avbetalningsmöjligheter finns och vi kan också ge tips på hur du kan samla in pengar

Vill du delta på fler än ett projekt? Ring oss på 0855921116 för att ta reda på om vi kan erbjuda rabatt.

Välj en varaktighet och ett startdatum för att fortsätta

Fråga här

Fält markerade med * är obligatoriska!

Våra samarbetsorganisationer