Children play on the swings under the supervision of a volunteer working with children in Costa Rica

Volontärarbeta med barn i Costa Rica

Bo i Centralamerika och hjälp lägga en bra grund för barns skolgång genom att stötta små barns utveckling

Översikt

Volontärarbeta med barn i Costa Rica på förskolor, dagcenter eller särskilda undervisningscenter. Du kommer hålla i lärande och kreativa lekar, som är anpassade för att stötta utvecklingen hos små barn. Ditt arbete blir en del av en långsiktig insats för att stötta barn i Costa Rica.


De dagcenter och förskolor som vi arbetar med är ofta underbemannade och har många barn. Lärarna gör sitt bästa men på grund av att det är så många barn, är det svårt för lärarna att hinna ge individuell hjälp och uppmärksamhet. Det innebär att barn som inte hänger med riskerar att halka efter. Du kommer vara en välkommen extrahjälp för personalen. Med din hjälp kan de barn som halkat efter få lära sig i små grupper och komma ikapp. Det finns även möjligheter att stötta barn med olika funktionshinder eller hjälpa till på ett hem för äldre.


Under din tid i Costa Rica kommer du bo hemma hos en värdfamilj i den otroligt vackra staden Heredia. Din värdfamilj kommer visa dig livet i Heredia som även kallas “city of flowers” och ge dig tips om de bästa platserna att besöka.

Startdatum: 

Helt flexibla datum

Se datum

Minimitid: 

En vecka

Krav: 

Alla över 16 år kan delta
Du behöver kunna prata grundläggande spanska för att arbeta med barn med funktionsvarianter


Är att volontärarbeta med barn i Costa Rica rätt för mig?

Har du massor av energi och gillar små barns upptåg? Då är vårt barnomsorgsprojekt i Costa Rica perfekt för dig. Du kommer hjälpa oss att stötta små barns utveckling, förbereda dem inför skolstarten och samtidigt få värdefull erfarenhet av att arbeta inom barnomsorg. Det här projektet är särskilt passande för dig som vill ha en framtida karriär inom barnomsorg.


Har du ingen tidigare erfarenhet? Inga problem! Du kommer stötta och hjälpa befintlig personal på plats. De kommer hjälpa och handleda dig i ditt arbete. Vår egna Projects Abroad personal finns även där för att hjälpa dig. Under din tid på projektet kommer du ta del av regelbundna workshops, där vår personal kan hjälpa dig att utveckla dina kunskaper. Du kommer även ha tillgång till vår databas som är fylld med resurser som roliga och lärande lekar, spel, bild och pyssel.


Det här projektet drivs året runt så du kan åka när det passar dig bäst. Den kortaste tiden du kan delta är två veckor, men vi rekommenderar dig att stanna längre så du hinner göra mer av en insats.

Volunteer opportunities include reading books with children in Costa Rica

Vad kommer jag att göra när jag volontärarbetar med barn i Costa Rica?

Din främsta roll när du volontärarbetar inom barnomsorg i Costa Rica är att stötta och hjälpa lärare och annan personal på plats. Det här är några saker du kan förväntas göra:


 • Fokusera på grundläggande undervisning
 • Planera roliga och kreativa aktiviteter som förbättrar små barns utveckling
 • Hjälpa till med dagliga aktiviteter som gör att förskolan drivs problemfritt
 • Arbeta med barn som har funktionshinder eller hjälpa till på ett hem för äldre

När du volontärarbetar med barn i Costa Rica kommer du fokusera på följande områden:


Förbättra läs, skriv -och räknekunskaper


Det är otroligt viktigt att kunna läsa, skriva och räkna i dagens samhälle. Du kommer hjälpa barn att lära sig grunderna så att de är väl förberedda när de börjar skolan. Ditt fokus kommer vara att hjälpa de som riskerar att halka efter.


Förbättra utvecklingen hos små barn


Roliga lärande lekar och aktiviteter är otroligt betydelsefulla för att lära barn viktiga kunskaper. Genom att göra lektionerna kreativa och roliga kommer barnen vara engagerade och lära sig snabbt.


Du kommer hjälpa personal att organisera:


 • Fysiska aktiviteter som uppmuntrar till samarbete och utvecklar grundläggande motoriska rörelser (som att kasta, fånga och balans)
 • Musiklektioner som uppmuntrar till kreativitet
 • Bild och pyssel som lär barnen färger, former och hur de kan använda sin fantasi


Hjälpa till med dagliga aktiviteter på förskolan eller dagcentret


Du kommer ofta bli tillfrågad att hjälpa till med dagliga aktiviteter som att servera mat, diska och städa. Det här är en viktig del i att driva en förskola eller ett dagcenter.


Arbeta med barn som har funktionshinder eller på ett hem för äldre


Om du vill kan du välja att arbeta på ett center för barn med funktionshinder. Här kan du hjälpa till att ta hand om barn och unga vuxna i olika åldrar. Barnen har olika funktionshinder som exempelvis Downs syndrom. Du kommer vara en mycket välkommen extrahjälp för personalen.


Du kan även välja att arbeta inom äldrevården på ett center för äldre människor mellan 65 och 90 år. De uppskattar verkligen sällskapet som våra volontärer ger. Hjälp till att anordna aktiviteter som träning, spela kort, bingo, bild och pyssel. Du kan även bli tillfrågad att hjälpa till med insamlingsevent, underhålls -och administrativt arbete. Om du blir tillfrågad kan du även få hjälpa till med fysioterapi på centret.


Var i Costa Rica kommer jag att arbeta?

Heredia

Våra barnomsorgsvolontärer arbetar i och runt staden Heredia. Staden ligger endast 10 km från den nordliga staden San Jose, belägen vid foten av den slocknade Barvavulkanen.

Heredia är en av Costa Ricas äldsta städer och grundades 1705. Staden är känd för sina många vackra trädgårdar och vackra blommor. Heredia är belägen mitt i Costa Rica bland kaffeplantage och lummig grönska vilket gör staden till ett populärt turistmål. Människorna i Heredia kämpar dock mot fattigdom och de behöver alltid hjälp på förskolor och dagcenter. Många förskolor och dagcenter i staden har dåligt med resurser.

Det finns möjlighet att arbeta med barn som har funktionshinder eller äldre människor. Många av centren har även här för lite resurser. Det gör att både barn och äldre inte alltid får det individuella stöd de behöver.

Ankomst, visum och hämtning

När du anländer till flygplatsen i din valda destination, kommer en av våra Projects Abroad anställda att möta dig och hälsa dig välkommen till landet. Du hittar mer information om ankomstflygplatser, introduktion och visum på vår sida Ankomst till Costa Rica.


En vanlig dag på barnomsorgsprojektet i Costa Rica

Börja din dag med en traditionell frukost i Costa Rica-stil tillsammans med din värdfamilj. Efter frukosten kommer du hoppa på en buss som tar dig till din projektplacering. På din första dag kommer vår personal följa med dig så att du hittar. De presenterar dig till personalen och ser till att du känner dig bekväm med att ta dig runt.


En vanlig arbetsdag börjar kring kl. 7-8 och slutar kring kl. 17, samma tider som förskolan eller dagcentret är öppet.


Det dagliga arbetet kretsar kring att stötta den viktiga tidiga utvecklingen hos små barn. Du kommer hjälpa till att ge barnen en bra grund att stå på när de börjar skolan genom att:


 • Läsa och leka rollspelsaktiviteter som lär barnen grunderna i engelska
 • Räknelekar som lär barnen grunderna i plus och minus
 • Sportaktiviteter som utvecklar barnens balans och motorik
 • Bild, pyssel och musikaktiviteter som förbättrar kreativitet och fantasi


Kvällar och helger är din lediga tid så att du kan slappna av och utforska staden med nya vänner. Från Heredia kan du enkelt åka över dagen till de magnifika Poas och Irazu-vulkanerna. Det finns många olika turistattraktioner bara några timmars bussresa från Heredia, exempelvis är Arenal-vulkanen och Monteverdes molnskog.


Du är inte heller långt från Costa Ricas kust, så du kommer vara bortskämd med många vackra stränder och vattenaktiviteter. Passa på att simma, surfa, snorkla och dyka! Den avslappnade livsstilen i Costa Rica kommer charma dig och det kommer vara svårt att lämna den när det är dags att åka hem.

Volunteers and the children play with colourful balls as part of their Childcare volunteer work in Costa Rica

Vilka är de långsiktiga målen med barnomsorgsprojektet i Costa Rica?

Det huvudsakliga målet med det här barnomsorgsprojektet är att förbättra små barns utveckling i utsatta grupper i staden Heredia. Vi gör det genom att stötta lärare och annan barnomsorgspersonal på plats och genom att lära barn de kunskaper de behöver för en bra start i skolan.

I Costa Rica är förskolor och dagcenter ofta överfulla och underbemannade. Det gör att personalen har svårt att hinna med att ge alla barn individuell uppmärksamhet. Det gör att vissa barn inte får det stöd de behöver och riskerar att halka efter.

Vi arbetar med att förändra situationen och vi behöver hjälp från volontärer som dig. För att säkra att vi arbetar långsiktigt har vi identifierat fem långsiktiga och hållbara mål:

 • Förbättra små barns utveckling
 • Förbättra läs- och skrivkunnighet
 • Förbättra räkneförmågan
 • Öka kunskaperna om hälsosamma vanor, vikten av att skydda miljön och hälsosamt familjeliv
 • Förbättra livskvaliteten för människor som lever med funktionshinder

Följ med och hjälp oss nå våra långsiktiga mål genom att volontärarbeta med barnomsorg i Costa Rica.

A Projects Abroad volunteer with children in Costa Rica, helps a young boy with his balance

Projekthandlingsplaner

Vi har utarbetat långsiktiga mål för våra projekt och dokumenterat målen i våra projekthandlingsplaner. Våra projekthandlingsplaner används också för att planera ditt arbete. Tack vare våra projekthandlingsplaner kan du vara säker på att du arbetar mot ett långsiktigt mål och vi kan kontinuerligt utvärdera och förbättra vårt arbete. Våra projekthandlingsplaner säkerställer att vi gör en verklig skillnad.

Läs mer om våra projekthandlingsplaner.


Vi mäter resultatet av vårt arbete varje år

Vi arbetar mot långsiktigt mål med årliga delmål. Varje volontär och praktikant som deltar på ett av våra projekt hjälper oss att nå dessa långsiktiga mål. På så sätt kan även de som volontärarbetar eller praktiserar en kortare tid göra verklig skillnad. Varje person bygger på arbetet som tidigare volontärer och praktikanter gjort. Varje år utvärderar vi resultatet av vårt arbete. Du kan hitta en sammanställning av vad vi uppnått under året i vår Global Impact Report.

För mer information om vilken insats våra volontärer, praktikanter och personal gjort under året, läs vår senaste rapport.


Mat och boende

Du kommer bo hos en värdfamilj i Heredia. Din värdfamilj kommer välkomna dig som en familjemedlem till deras hem. De kommer lära dig mer om deras traditioner och om den lokala kulturen. Vi tror att det här är det bästa sättet att verkligen lära känna kulturen i ett nytt land. Du kommer verkligen få en unik upplevelse i Costa Rica.

Vi försöker alltid placera dig så att du bor med en annan Projects Abroad volontär eller praktikant. Ditt rum kommer vara enkelt men bekvämt, rent och säkert.

Din projektavgift inkluderar tre måltider om dagen.

Läs mer om våra boenden.


Fritidsaktiviteter när du är ledig

Över 25% av Costa Ricas landområden är skyddade av naturparker, vilket gör Costa Rica till ett paradis för den som älskar naturen. Det finns allt från vulkaner till tropiska regnskogar, magnifika vattenfall och vackra sandstränder.

Det här lilla landet är även känt för den otroliga biologiska mångfalden i naturen och du kan se många spännande vilda djur. Den livliga staden Heredia där de flesta av våra projekt är baserade, ligger i hjärtat av landets kaffeodlingsområde. Staden är en även en studentstad och ligger nära den spännande huvudstaden San Jose, vilket innebär att staden har ett rikt socialt och kulturellt liv.

Du kan enkelt åka på en dagsresa till vulkanerna Poas och Irazu från Heredia. Många andra turistdestinationer som Arenalvulkanen och Monteverde molnskog är bara några timmars bussresa bort.

Var du än är i Costa Rica är du aldrig långt från kusten och du kommer vara bortskämd med antalet vackra sandstränder som du kan besöka.

Det finns många olika strandaktiviteter du kan göra på fritiden som att surfa, simma eller dyka. Det finns ofta andra Projects Abroad volontärer i Costa Rica så du kan välja att utforska landet självständigt eller med andra.


Säkerhet och personalstöd

Din säkerhet är vår första prioritet. Vi har många processer och system på plats för att se till att du har all hjälp och support som du behöver. För oss är det viktigt att du ska känna dig trygg när du reser med oss. Vår egen Projects Abroad personal finns tillgänglig för hjälp och stöd 24h om dygnet. De kommer se till att du trivs i ditt boende och känner dig hemma på din projektplacering. Om du skulle stöta på något problem, finns vår personal alltid där för att hjälpa dig.

Läs mer om support och säkerhet.

När du anmäler dig betalar du endast 2700 kr, vilket dras av från totalpriset. Avbetalningsmöjligheter finns och vi kan också ge tips på hur du kan samla in pengar

Vill du delta på fler än ett projekt? Ring oss på 0855921116 för att ta reda på om vi kan erbjuda rabatt.

Välj en varaktighet och ett startdatum för att fortsätta

Våra samarbetsorganisationer