Children play on the swings under the supervision of a volunteer working with children in Costa Rica

Volontärarbeta med barn i Costa Rica

Bo i Centralamerika och hjälp lägga en bra grund för barns skolgång genom att stötta små barns utveckling

Översikt

 • Hjälp till med våra pågående insatser för att stödja barns utveckling i Costa Rica
 • Volontärarbete med barn på förskolor eller vårdcentraler
 • Stödja elever som halkar efter i undervisningen på grund av överfulla och underbemannade utbildningslokaler
 • Bo i den underbara staden Heredia med en lokal värdfamilj

Startdatum: 

När som helst

Se datum

Minimitid: 

Två veckor

Ålder: 

17 eller over


Är att volontärarbeta med barn i Costa Rica rätt för mig?

Om du har massor av energi och tycker om de små barnens upptåg är barnomsorg i Costa Rica perfekt för dig. Du kommer att stödja våra mål för utveckling av tidig barndom, vilket ger dig praktisk erfarenhet av barnomsorg. Detta är särskilt användbart om du planerar att arbeta professionellt med barn i framtiden.

Om du inte har någon erfarenhet av barnomsorg är det inget problem. Du kommer att stödja lokala lärare och vårdgivare i deras arbete. Projects Abroad-personal kommer också att finnas nära till hands för att hjälpa dig. Under hela din vistelse kommer vår personal att vara värd för regelbundna workshops för att hjälpa dig. Du kommer också att ha tillgång till vår databas med pedagogiska resurser som spel, konst och hantverk.

Projektet pågår året runt, så du kan själv välja när du vill vara med. Vi rekommenderar att du stannar så länge du kan så att du kan göra en större inverkan på projektet.

Volunteer opportunities include reading books with children in Costa Rica

Vad kommer jag att göra när jag volontärarbetar med barn i Costa Rica?

Din främsta uppgift blir att ge extra stöd till de lokala lärarna och vårdpersonalen på förskolor och vårdcentraler.

I Costa Rica kommer du att:

 • Fokusera på grundläggande utbildning
 • Planera roliga aktiviteter som lär barnen grundläggande utvecklingsfärdigheter
 • Hjälpa till med viktiga dagliga praktiska uppgifter för att se till att centren fungerar smidigt

Öka läs-, skriv- och räknefärdigheterna

Att läsa, skriva och räkna är viktiga färdigheter. Du hjälper barn att lära sig dessa färdigheter, så att de är bättre rustade att klara av kraven under det första året när de börjar skolan. Du fokuserar på dem som har det svårt genom att undervisa små grupper i läs-, skriv- och räknefärdigheter.

Bidra till utvecklingen av tidig barndom

Roliga aktiviteter som lär barn grundläggande färdigheter är en grundläggande aspekt av ett barns utveckling. Genom att göra dina lektioner underhållande håller du barnen engagerade i det de lär sig.

Du hjälper lärarna och vårdnadshavarna att organisera:

 • Fysiska aktiviteter som uppmuntrar till lagarbete och utveckling av grundläggande rörelsefärdigheter (som att fånga, kasta och hålla balansen)
 • Musiklektioner som uppmuntrar till kreativitet
 • Konst och hantverk som lär barnen om färger och former och hur de kan använda sin fantasi

Hjälpa till med dagliga uppgifter på vårdcentralen

Du kommer ofta att bli ombedd att hjälpa den lokala personalen med dagliga uppgifter som att servera mat, diska och städa. Detta är viktigt för den dagliga driften av vårdcentralerna.


Var i Costa Rica kommer jag att arbeta?

Heredia

Volontärarbete inom barnomsorg i Costa Rica sker i och runt staden Heredia. Heredia ligger bara 11 km från San José vid foten av den utdöda vulkanen Brava.

Heredia är en av Costa Ricas mest historiska städer och grundades 1705. Den är känd för sina många vackra trädgårdar och sin underbara flora.

Staden ligger i centrala Costa Rica mitt bland stora kaffeplantager och frodig grönska och har en välutvecklad turistindustri. Fattigdom är dock en utmaning som många människor står inför. Det finns alltid ett behov av extra hjälp på de lokala vårdcentralerna, som ofta saknar resurser.

Ankomst, visum och hämtning

När du anländer till flygplatsen i din valda destination, kommer en av våra Projects Abroad anställda att möta dig och hälsa dig välkommen till landet. Du hittar mer information om ankomstflygplatser, introduktion och visum på vår sida Ankomst till Costa Rica.


En vanlig dag på barnomsorgsprojektet i Costa Rica

Din dag börjar med en traditionell costaricansk frukost som du äter tillsammans med din lokala värdfamilj. Därefter tar du en buss till den praktikplats där du kommer att arbeta. På din första dag kommer vår personal att följa med dig på din arbetspendling. De kommer att se till att du känner dig bekväm och hittar rätt.

En typisk dag är från ca kl. 07.00-08.00 till 17.00, vilket sammanfaller med förskolornas och daghemmens öppettider.

Målet med varje dag är att bidra till små barns utveckling så att de kan lyckas i skolsystemet. Du kommer att göra detta genom:

 • Läs- och rollspelsaktiviteter som lär ut grundläggande engelska
 • Räknelekar som lär ut grundläggande addition och subtraktion
 • Sporter som förbättrar barnens balans och andra grundläggande rörelsefärdigheter
 • Konst-, hantverks- eller musiklektioner som främjar kreativitet och fantasifullt tänkande

Kvällar och helger är din fritid för att koppla av och utforska med nya vänner. Du kan enkelt nå de imponerande vulkanerna Poas och Irazu på en dagsutflykt från Heredia. På andra håll ligger många populära turistmål, som vulkanen Arenal och molnskogen Monteverde, bara några timmars bussresa bort.

Du kommer heller aldrig att vara för långt från kusten i Costa Rica. Här finns många idylliska stränder att välja mellan och det finns gott om möjligheter till vattenbaserade aktiviteter som surfing, simning, snorkling eller dykning. Det avslappnade livet i Costa Rica är smittsamt och du kommer att ha svårt att lämna det!

Volunteers and the children play with colourful balls as part of their Childcare volunteer work in Costa Rica

Vilka är de långsiktiga målen med barnomsorgsprojektet i Costa Rica?

Syftet med detta projekt är att förbättra utvecklingen för små barn i missgynnade samhällen i och runt Heredia. Vi gör detta genom att hjälpa lokala lärare och vårdgivare att erbjuda små barn en allsidig pedagogisk upplevelse.

I Costa Rica är förskolor och vårdcentraler ofta överfulla. Det innebär att de lokala lärarna och vårdpersonalen har svårt att fördela sin uppmärksamhet lika. På grund av detta kan vissa barn inte få det extra stöd de behöver.

Vi arbetar för att ändra på detta med hjälp av volontärer som du. För att vägleda vårt arbete har vi identifierat fem hållbara, långsiktiga mål som du kommer att arbeta mot:

 • Främja utvecklingen i tidig barndom
 • Öka läs- och skrivkunnigheten
 • Öka räknefärdigheten
 • Öka medvetenheten om hälsosamma levnadsvanor, miljö och familjeplanering
 • Förbättra livskvaliteten för personer som lever med funktionsnedsättning

Hjälp oss att uppnå dessa långsiktiga mål genom att arbeta som volontär inom barnomsorg i Costa Rica.

A Projects Abroad volunteer with children in Costa Rica, helps a young boy with his balance

Projekthandlingsplaner

Vi har utarbetat långsiktiga mål för våra projekt och dokumenterat målen i våra projekthandlingsplaner. Våra projekthandlingsplaner används också för att planera ditt arbete. Tack vare våra projekthandlingsplaner kan du vara säker på att du arbetar mot ett långsiktigt mål och vi kan kontinuerligt utvärdera och förbättra vårt arbete. Våra projekthandlingsplaner säkerställer att vi gör en verklig skillnad.

Läs mer om våra projekthandlingsplaner.


Vi mäter resultatet av vårt arbete varje år

Vi arbetar mot långsiktigt mål med årliga delmål. Varje volontär och praktikant som deltar på ett av våra projekt hjälper oss att nå dessa långsiktiga mål. På så sätt kan även de som volontärarbetar eller praktiserar en kortare tid göra verklig skillnad. Varje person bygger på arbetet som tidigare volontärer och praktikanter gjort. Varje år utvärderar vi resultatet av vårt arbete. Du kan hitta en sammanställning av vad vi uppnått under året i vår Global Impact Report.

För mer information om vilken insats våra volontärer, praktikanter och personal gjort under året, läs vår senaste rapport.


Mat och boende

Du kommer att bo hos en värdfamilj i Heredia. De kommer att välkomna dig till sitt hem, ivriga att dela med sig av sina seder och bruk och låta dig lära dem om din egen kultur. Vi tror att detta är det bästa sättet att fördjupa dig i Costa Ricas kultur och få en verkligt unik upplevelse.

Vi kommer alltid att försöka låta dig bo tillsammans med minst en annan volontär eller praktikant från Projects Abroad i samma värdfamilj. Ditt rum kommer att vara blygsamt, men bekvämt, rent och säkert.

I din programavgift ingår tre måltider om dagen.

Läs mer om våra boenden.


Fritidsaktiviteter när du är ledig

Med mer än 25% av landets yta skyddad i nationalparker är Costa Rica ett paradis för naturälskare. Här finns allt från vulkaner till tropiska regnskogar och magnifika vattenfall till vackra sandstränder. Det här lilla landet är också känt för sin biologiska mångfald och har en mängd vilda djur.

Våra projekt är baserade i Heredia, en avslappnad stad bara 11 km norr om huvudstaden San José. Staden är känd som blommornas stad och du kommer att vara omgiven av idylliska trädgårdar.

Du är aldrig långt från kusten i Costa Rica. Du kan välja och vraka bland de många orörda stränderna och du har gott om möjligheter till vattenbaserade aktiviteter som surfing, simning eller dykning.

Det kommer sannolikt att finnas andra volontärer i Costa Rica med dig. Så du kan välja att utforska på egen hand eller som en grupp.


Säkerhet och personalstöd

Din säkerhet är vår första prioritet. Vi har många processer och system på plats för att se till att du har all hjälp och support som du behöver. För oss är det viktigt att du ska känna dig trygg när du reser med oss. Vår egen Projects Abroad personal finns tillgänglig för hjälp och stöd 24h om dygnet. De kommer se till att du trivs i ditt boende och känner dig hemma på din projektplacering. Om du skulle stöta på något problem, finns vår personal alltid där för att hjälpa dig.

Läs mer om support och säkerhet.

Möt teamet i Costa Rica

När du anmäler dig betalar du endast 2700 kr, vilket dras av från totalpriset. Avbetalningsmöjligheter finns och vi kan också ge tips på hur du kan samla in pengar

Vill du delta på fler än ett projekt? Ring oss på 0855921116 för att ta reda på om vi kan erbjuda rabatt.

Välj en varaktighet och ett startdatum för att fortsätta

Fråga här

Fråga här

Fält markerade med * är obligatoriska!

Våra samarbetsorganisationer