Local medical staff with a group of Projects Abroad Medicine interns doing work experience placements in Tanzania.

Praktik inom sjukvården i Tanzania

Följ med till detta färgstarka afrikanska land där du observerar läkare och följer med på sjukvårdsinsatser

Översikt

Följ med och gör praktik inom sjukvården i Tanzania och kickstarta din karriär inom medicin. Du kommer lära dig massor från att observera läkare i deras arbete på sjukhus och du kommer bredda dina kunskaper inom medicin. Ta på dig sjukhusrocken, ta med dig ditt anteckningsblock och förbered dig på en läroupplevelse utan dess like!

Vårt projekt inom medicin i Tanzania är upplagd som en praktikplats med mycket observation och fokus på att du ska lära dig nya kunskaper inom medicin. Det skiljer sig från traditionellt volontärarbete som är mer fokuserat på praktiskt arbete.

Du behöver inte vara inskriven på en utbildning för att göra praktik även om det naturligtvis går bra. Vi har allt från praktikanter som åker med oss för att se om läkarlinjen eller andra sjukvårdsutbildningar är rätt val för dem, till sjuksköterske -eller läkarstudenter som gör sin läkarpraktik eller sjuksköterskepraktik i Tanzania.

Är du redan utbildad läkare eller sjuksköterska? Kontakta oss om du vill volontärarbeta inom sjukvården i Tanzania.

Under din praktik kommer du observera läkare och annan kvalificerad sjukvårdspersonal i deras arbete och uppleva det dagliga livet på ett sjukhus i Tanzania. Du kan rotera mellan avdelningar så att du lär dig om arbetet i olika medicinska specialiteter.

Vi organiserar regelbundet sjukvårdsinitiativ ute i samhället så att utsatta grupper av människor kan få grundläggande sjukvård. Du kommer lära dig grundläggande medicinska tekniker, samt följa med och hjälpa till med hälsoundersökningar.

Du kommer vara baserad i Arusha. På din fritid kan du vandra i skuggan av Mount Kilimanjaro och utforska allt vad Tanzania har att erbjuda.

Startdatum: 

När som helst

Se datum

Minimitid: 

Två veckor

Ålder: 

16 eller över


Är att praktisera inom sjukvården i Tanzania rätt för mig?

Sjukvårdsprojektet i Tanzania passar dig som letar efter en möjlighet att skaffa dig medicinsk arbetslivserfarenhet att lägga på ditt CV. Det kommer hjälpa dig när du ansöker till läkarlinjen eller annan medicinsk utbildning, få din jobbansökan att stå ut från mängden och ge dig intressanta ämnen att prata om på din intervju.


Oavsett om du studerar eller endast funderar på att studera medicin kan du praktisera inom sjukvården i Tanzania. Även om projektet är upplagd som en praktikplats behöver du inte vara formellt antagen på en utbildning. Vårt sjukvårdsprojekt i Tanzania anpassas efter din utbildningsnivå och det är aldrig för tidigt att skaffa sig arbetslivserfarenhet inom medicin. Du kan även åka med oss om du vill göra din sjuksköterskepraktik eller läkarpraktik i Tanzania.


Du kommer tillbringa din tid med att skugga läkare och annan kvalificerad sjukvårdspersonal i deras dagliga arbete. Om du har ett starkt intresse i att lära dig mer om medicin, kommer den här praktikplatsen ge dig värdefulla insikter i hur sjukvården i ett utvecklingsland fungerar.


Under din tid på projektet kommer du se de hälsoutmaningar som människor kämpar med varje dag. Många sjukvårdsfaciliteter i Tanzania saknar resurser. Du kommer se hur läkarna hanterar situationer som när sjukvårdsförrådet tar slut och lära dig diagnostisera och behandla sjukdomar som inte finns i ditt hemland.


Det här projektet drivs året runt så du kan åka när det bäst passar dig. Minimitiden på projektet är två veckor och du kan stanna så länge du vill.

Projects Abroad intern takes the blood pressure of local residents during her medicine internship in Tanzania.

Vad kommer jag göra när jag praktiserar inom sjukvården i Tanzania?

Den här praktikplatser ger dig möjlighet att få medicinsk arbetslivserfarenhet genom att observera läkare i deras arbete och hjälpa till på sjukvårdsinsatser ute i samhället. Här är några saker du kan komma att göra:


 • Observera läkare på sjukhus eller klinik
 • Rotera på olika sjukhusavdelningar
 • Lära dig mer om sjukvård och få praktiska erfarenhet från regelbundna medicinska workshops
 • Delta i sjukvårdsinsatser i samhället och hjälpa till att mäta vitala tecken

Det här är några olika områden som du kommer fokusera på:


Lära dig från kvalificerade läkare


Du kommer observera kvalificerade läkare och annan sjukvårdspersonal i deras arbete och sitta med på patientkonsultationer. En fantastisk chans att se hur livet för en läkare i Tanzania ser ut. Du kommer se hur läkarna hanterar utmaningar som när finansiering och sjukvårdsresurser tar slut. Under din tid på sjukvårdsprojektet kommer du se olika medicinska procedurer samt lära dig att diagnostisera och behandla olika sjukdomar.


Praktisera på olika avdelningar


Beroende på hur länge du praktiserar kan du få möjligheten att rotera på olika avdelningar. Det här är ett utmärkt tillfälle att utforska vilken medicinsk specialitet intresserar dig extra mycket.


Ta del av medicinska workshops


För att du ska lära dig så mycket som möjligt kommer du regelbundet att delta i olika medicinska workshops. De hålls ungefär varannan vecka av kvalificerad sjukvårdspersonal. Lokala läkare kommer lära dig praktiska färdigheter som att mäta blodtryck och ge första hjälpen. De kommer även gå igenom symptom, prevention och behandling av tropiska sjukdomar som malaria.


Hjälpa människor ute i samhället


Du kommer följa med på våra sjukvårdsinitiativ som vi organiserar i utsatta delar av samhället. Våra sjukvårdsinitiativ ger grundläggande sjukvård och diagnostik för människor som inte har råd att regelbundet besöka sjukvården.


Vi lär dig allt du behöver veta innan och allt ditt arbete kommer handledas av kvalificerad sjukvårdspersonal. En del av ditt arbete kommer vara att prata om nutrition och sjukdomsprevention. Du kommer även få erfarenhet av att mäta blodtryck och blodsockernivåer när du hjälper till med hälsoundersökningar.


Vilka praktikplatser finns det inom sjukvården i Tanzania?

Det här sjukvårdsprojektet har som fokus att bredda ditt medicinska kunnande, av den anledningen samarbetar vi med flera lokala sjukhus, för att ge dig möjligheten att rotera på olika avdelningar.

På våra partnersjukhus finns följande avdelningar tillgängliga:

 • Mödravård
 • Allmänmedicin
 • Pediatrik
 • Kirurgi
 • Laboratorium
 • Tandläkare
 • Palliativ vård

Hur många olika avdelningar du kan praktisera på beror på hur länge du stannar på projektet. Vi rekommenderar dig att stanna minst en vecka på varje avdelning innan du fortsätter till nästa. Om du är intresserad av en särskild avdelning kontakta oss så kan vi hjälpa dig.

Three interns help to prepare medication whilst on their medical internship in Tanzania with Projects Abroad

Var i Tanzania kommer jag att arbeta?

Arusha

Arusha är en livlig stad med små närliggande landsbygdssamhällen. Staden är belägen i foten av Mount Meru och har en population av över 400 000 människor.

I Arusha kan du antingen praktisera på sjukhus eller klinik, båda saknar typiskt sett resurser. Det kommer vara stor skillnad mellan sjukvårdsfaciliteter i Arusha och de sjukvårdsfaciliteter du är van vid hemma.

Ankomst, visum och hämtning

När du anländer till flygplatsen i din valda destination, kommer en av våra Projects Abroad anställda att möta dig och hälsa dig välkommen till landet. Du hittar mer information om ankomstflygplatser, introduktion och visum på vår sida Ankomst i Tanzania.


En vanlig dag på sjukvårdsprojektet i Tanzania

Din dag börjar med att du äter en god frukost tillsammans med din värdfamilj, innan du gör dig redo för att åka till din praktikplats. Ta med ditt anteckningsblock och fånga en dalla dalla till det lokala sjukhuset.


Din arbetsdag kommer börja redan kring kl. 07.30, eftersom sjukhus i Tanzania har flest patienter på morgonen. Du kommer oftast sluta på eftermiddagen kring kl.15.


Du kommer få en handledande läkare tilldelad, som kommer leda dig genom konsultationer och procedurer. Ta anteckningar och fråga så lär du dig så mycket som möjligt. Under din praktik kan du få chansen att lära dig ta röntgenbilder eller praktisera på att använda medicinska instrument.


Ungefär varannan vecka kommer du följa med på hjälpinsatser ute i samhället. Du kommer hjälpa till att sätta upp en sjukvårdsstation på en lokal skola eller ett community center och mäta blodtryck, blodsockernivåer, längd och vikt. Det här är ett slitigt arbete och du kommer träffa många patienter på en dag, men det kommer ge dig möjligheten till direktkontakt med patienter och praktiskt medicinskt arbete.


Varannan vecka kommer du även delta i en medicinsk workshop som hålls av lokal läkare. På dessa workshops kommer du lära dig viktiga praktiska medicinska procedurer som att ge första hjälpen och att sy stygn.


Dina kvällar kommer vara lediga så ta chansen att utforska dina omgivningar och lära känna våra andra Projects Abroad praktikanter och volontärer.

An intern from Projects Abroad is seen taking down the details of a young girl at a local surgery during her medical internship in Tanzania.

Vilka är de långsiktiga målen med sjukvårdsprojektet i Tanzania?

Huvudfokus på det här sjukvårdsprojektet är att verka för kunskapsutbyte mellan sjukvårdspersonal i olika länder. Det innebär att du kommer lära dig massor. Fråga mycket, anteckna och involvera dig så mycket du kan. Sjukvårdspersonalen i Tanzania kommer att gärna lära dig om olika sjukdomar och medicinska procedurer


Utöver att du lär dig mer om medicin, kommer du att hjälpa till att ge grundläggande sjukvård till människor som inte har pengar eller transport för att kunna regelbundet besöka sjukvården. När du följer med på våra hjälpinsatser kommer du erbjuda gratis hälsoundersökningar till utsatta grupper i samhället. Beroende på din tidigare erfarenhet kan du komma att hjälpa läkare att utvärdera om en patient behöver skickas till en specialist.


Du kommer även att hjälpa till med att öka kunskapen om olika hälsoproblem som diabetes och hjärtsjukdomar. Ditt fokus kommer vara att både förebygga och att behandla.


I Tanzania har vi identifierat fem huvudsakliga mål för sjukvårdsprojektet:


 • Förbättra tillgången till sjukvård för människor i utsatta delar av samhället
 • Öka medvetandet och kunskapen om icke-smittsamma sjukdomar
 • Förbättra hygienstandards
 • Förbättra kvalitén på sjukvården som ges till patienter
 • Uppmuntra lärandet av olika medicinska procedurer och kulturellt utbyte mellan sjukvårdspersonal.


Följ med och praktisera inom sjukvården i Tanzania och hjälp oss nå våra långsiktiga mål.

Projects Abroad interns have a queue of children to see at a medical outreach during their medical internship in Tanzania.

Volontärarbete för yrkesprofessionella

Det här projektet är även perfekt för kvalificerade yrkesprofessionella. Med dina kunskaper kan vi tillsammans göra ännu större skillnad. Vi kommer matcha dig med en projektplacering där dina kunskaper behövs som mest. Det innebär att du kan dela med dig av dina kunskaper med andra. Tillsammans kommer du arbeta med partnerorganisationer för att skapa hållbar positiv förändring för människor på plats.

Om du har relevanta kvalifikationer, kontakta oss så kan vi hjälpa dig!


Projekthandlingsplaner

Vi har utarbetat långsiktiga mål för våra projekt och dokumenterat målen i våra projekthandlingsplaner. Våra projekthandlingsplaner används också för att planera ditt arbete. Tack vare våra projekthandlingsplaner kan du vara säker på att du arbetar mot ett långsiktigt mål och vi kan kontinuerligt utvärdera och förbättra vårt arbete. Våra projekthandlingsplaner säkerställer att vi gör en verklig skillnad.

Läs mer om våra projekthandlingsplaner.


Vi mäter resultatet av vårt arbete varje år

Vi arbetar mot långsiktigt mål med årliga delmål. Varje volontär och praktikant som deltar på ett av våra projekt hjälper oss att nå dessa långsiktiga mål. På så sätt kan även de som volontärarbetar eller praktiserar en kortare tid göra verklig skillnad. Varje person bygger på arbetet som tidigare volontärer och praktikanter gjort. Varje år utvärderar vi resultatet av vårt arbete. Du kan hitta en sammanställning av vad vi uppnått under året i vår Global Impact Report.

För mer information om vilken insats våra volontärer, praktikanter och personal gjort under året, läs vår senaste rapport.


Mat och boende

Du kommer bo hos en värdfamilj i Arusha. Din värdfamilj kommer välkomna dig som en familjemedlem till deras hem. De kommer lära dig mer om deras traditioner och den lokala kulturen. Vi tror att det här är det bästa sättet att verkligen lära känna kulturen i ett nytt land. Du kommer få en unik upplevelse av Tanzania.

Vi försöker alltid placera dig så att du bor med en annan Projects Abroad volontär eller praktikant. Ditt rum kommer vara enkelt men bekvämt, rent och säkert.

Din projektavgift inkluderar tre måltider om dagen.

Läs mer om våra boenden.


Fritidsaktiviteter när du är ledig

En resa till Tanzania ger dig chansen att utforska själva hjärtat av Afrika. Det finns massor att se och göra. Ett besök i Tanzania är inte komplett utan en safari! Här finns chansen att se alla Afrikas ikoniska vilda djur som elefanter, noshörningar och lejon.

Tanzania är även hem till Afrikas högsta berg Mount Kilimanjaro. Vandra genom de vackra och stillsamma landskapen längs med foten av berget. Vill du ha en livligare upplevelse? Då rekommenderar vi ett besök på en av de lokala marknaderna. Du kan även åk ut till en massajby och lära dig mer om massajernas sätt att leva.

Vi har många volontärer som åker till Tanzania, så du kommer garanterat lära känna nya vänner. Det gör att du kan välja att utforska Tanzania självständigt eller i grupp.


Säkerhet och personalstöd

Din säkerhet är vår första prioritet. Vi har många processer och system på plats för att se till att du har all hjälp och support som du behöver. För oss är det viktigt att du ska känna dig trygg när du reser med oss. Vår egen Projects Abroad personal finns tillgänglig för hjälp och stöd 24h om dygnet. De kommer se till att du trivs i ditt boende och känner dig hemma på din projektplacering. Om du skulle stöta på något problem, finns vår personal alltid där för att hjälpa dig.

Läs mer om support och säkerhet.

När du anmäler dig betalar du endast 2700 kr, vilket dras av från totalpriset. Avbetalningsmöjligheter finns och vi kan också ge tips på hur du kan samla in pengar

Vill du delta på fler än ett projekt? Ring oss på 0855921116 för att ta reda på om vi kan erbjuda rabatt.

Välj en varaktighet och ett startdatum för att fortsätta

Fråga här

Fält markerade med * är obligatoriska!

Våra samarbetsorganisationer