Female Medical intern treats a local woman's finger at a Public Health Outreach programme during her Medical placement in Ghana.

Praktik inom sjukvården i Ghana

Arbeta tillsammans med kvalificerad sjukvårdspersonal och få arbetslivserfarenhet inom medicin

Översikt

Följ med och gör praktik inom sjukvården i Ghana och lär dig från kvalificerade läkare när du följer med och observerar på ronder.

Vårt projekt inom sjukvården i Ghana är upplagd som en praktikplats med mycket observation och fokus på att du ska lära dig nya kunskaper inom medicin. Det skiljer sig från traditionellt volontärarbete som är mer fokuserat på praktiskt arbete. Beroende på din kunskapsnivå kan du få göra olika praktiska aktiviteter under överseende av kvalificerad sjukvårdspersonal, men huvudfokus på projektet är att du ska bredda dina kunskaper.

Du behöver inte vara inskriven på en utbildning för att göra praktik även om det naturligtvis går bra. Vi har allt från praktikanter som åker med oss för att se om läkarlinjen eller andra sjukvårdsutbildningar är rätt val för dem, till läkarstudenter som gör sin läkarpraktik med oss.

Är du redan utbildad läkare? Kontakta oss om du vill volontärarbeta inom sjukvården i Ghana.

Du kommer praktisera på ett stort regionalt sjukhus och lära dig hur det går till att diagnostisera och behandla olika sjukdomar och medicinska åkommor. Under din tid på sjukhuset i Ghana kommer du få en värdefull insikt i arbetet på ett sjukhus i ett utvecklingsland. Något du kan ha nytta av i din framtida karriär.

Under din tid i Ghana kommer du att följa med och arbeta ute i fältet i utsatta områden. Du kommer få praktisk arbetslivserfarenhet inom medicin när du hjälper till att utföra hälsoundersökningar. Vi kommer lära dig det du behöver veta och ditt arbete kommer övervakas av en läkare. Du kommer även hjälpa till att sprida information om hälsa och hur människor kan förebygga olika sjukdomar

Du kommer bo hos en värdfamilj på en av tre platser i Ghana. Ta tillfället att utforska ett västafrikanskt land, möt nya människor och passa på att äta massor av jollof ris, en känd maträtt i Ghana!  

Startdatum: 

När som helst

Se datum

Minimitid: 

En vecka

Ålder: 

16 eller över


Är att praktisera inom sjukvården i Ghana rätt för mig?

Den här praktikplatsen passar dig som vill lära dig mer om praktisk sjukvård. Du kommer få värdefull erfarenhet i hur arbetet på ett sjukhus i ett utvecklingsland går till.


Oavsett om du studerar eller endast funderar på att studera medicin kan du göra praktik inom sjukvården i Ghana. Även om projektet är upplagd som en praktikplats behöver du inte vara formellt antagen på en utbildning. Vårt sjukvårdsprojekt i Ghana anpassas efter din utbildningsnivå och det är aldrig för tidigt att skaffa sig medicinsk arbetslivserfarenhet. Du kan även åka med oss om du vill göra din läkarpraktik i Ghana.


Den här praktikplatsen kan även ge dig den arbetslivserfarenhet du behöver när du ansöker till läkarlinjen eller andra sjukvårdsutbildningar. Du kan även prata om dina erfarenheter på kommande arbetsintervjuer och eller när du skriver uppsats. Projektet passar även dig som är nyfiken på de olika medicinska specialiteterna och vill prova på att arbeta på olika avdelningar.


Tänk på att du kommer observera läkare och sjuksköterskor i en stimmig och stressig sjukhusmiljö. Det är viktigt att vara proaktiv och fråga mycket samt ta egna initiativ. På så sätt säkerställer du en bra relation med sjukvårdspersonalen och att du lär dig så mycket som möjligt.


Vårt sjukvårdsprojekt i Ghana drivs året runt och du kan delta närsomhelst under året, som kortast för en vecka. Vi rekommenderar dig att stanna längre så du hinner se och uppleva mer.

Female Medical intern treats a young patients mouth during a Medical Outreach placement in Ghana.

Ditt arbete kommer fokusera på tre områden:

 

Följa med läkare på deras dagliga ronder på sjukhuset

 

Du kommer observera läkare och sjuksköterskor under deras dagliga ronder på sjukhuset. De kommer lära dig om de sjukdomar som förekommer i Ghana, sjukdomarnas diagnos och behandling. Du måste vara förberedd på att möta patienter med sjukdomar och åkommor som du inte skulle möta hemma, som malaria och tyfoid.

 

Under din tid som praktikant inom sjukvården i Ghana kommer du även att besöka olika avdelningar på ett stort regionalt sjukhus. Det kommer ge dig mer kunskap om de olika medicinska inriktningarna, något som kan hjälpa dig att välja rätt inriktning i framtiden.

 

Hjälp till att assistera vid hälsoundersökningar ute i samhället

 

I Ghana saknar många människor på landet eller i utsatta delar av städer tillgång till sjukvård. Många har inte råd att resa till en klinik och träffa en läkare. Det gäller även marginaliserade människor. Vi organiserar regelbundet insatser i dessa områden där vi ger människor grundläggande sjukvård. Du kan komma att assistera med:

 

 • Behandla sår och ringorm i skolor
 • Göra grundläggande hälsoundersökningar i byar ute på landet, där fokus ligger på att mäta blodtryck och blodsocker och testa gratis för malaria

 

Det här viktigt arbete, där du har en chans att hjälpa andra samtidigt som du lär dig grundläggande sjukvård.

 

Delta i informationskampanjer om hälsa och sjukvård

 

Du kommer hjälpa till med att sprida information om hälsa och sjukvård i olika delar av landet. Vi kommer göra det genom att åka ut till skolor, förskolor och lokala samhällen. Typiska ämnen kan vara:

 

 • Goda hygienvanor
 • Förebyggande åtgärder mot malaria
 • Sexualkunskap

 

Sexualkunskap är ett särskilt viktigt område då det är ett ämne som fortfarande anses tabu i många skolor. Du kan även fokusera på hur människor kan leva hälsosamt och på så sätt förebygga hjärtsjukdomar och diabetes.


Vilka praktikplatser finns det inom sjukvården i Ghana?

Under din praktik i Ghana kommer du kunna arbeta i ett flertal olika avdelningar som:


 • Akuten
 • Pediatrik
 • Mödravård
 • Farmaci
 • Fysioterapi
 • Kirurgi


Om du är intresserad i någon speciell avdelning kontakta oss så kan vi hjälpa dig.

Medical interns gather round local hospital staff doing a medical procedure during their Medicine placements in Ghana.

Var i Ghana kommer jag att arbeta?

Accra

Accra har en population av 2.7 miljoner människor och är landets huvudstad och den största staden i Ghana. Om du vill uppleva denna livliga västafrikanska stad som utvecklas snabbt kan du be om att bli placerad i Accra.

Sjukhuset i Accra där du praktiserar har de flesta avdelningar.

Ankomst, visum och hämtning

När du anländer till flygplatsen i din valda destination, kommer en av våra Projects Abroad anställda att möta dig och hälsa dig välkommen till landet. Du hittar mer information om ankomstflygplatser, introduktion och visum på vår sida Ankomst i Ghana.


En vanlig dag på sjukvårdsprojektet i Ghana

Du kommer att arbeta i skift tillsammans med dina handledare. Skifttiderna är oftast kring:


 • Morgon: kl. 8-14
 • Eftermiddag: kl. 14-20
 • Natt: kl. 20-8


Varje skift kommer starta med att du följer den konsulterande läkaren på en rond och lär dig om varje patients fall och behandling. Passa på att fråga så mycket som möjligt. Efter ronden kommer du assistera sjuksköterskorna när de behandlar patienter. Du kan hjälpa till med att administrera medicin eller att uppdatera patientjournaler.


Sjuksköterskorna uppskattar att få hjälp med allmän patientvård som att mata, bada och byta sänglinnen.


Vänligen notera att sjukhus i Ghana är oftast mest upptagna på morgonen, så var inte sen till morgonskiftet om du vill observera största delen av arbetet!


Eftermiddagarna är en utmärkt möjlighet att lära känna patienter och personalen bättre.


Två dagar per vecka kommer du göra fältarbete och åka ut till utsatta områden i samhället för hjälpa till med hälsoundersökningar.


När du inte arbetar är du fri att utforska Ghanas färgstarka kultur och vackra natur med andra Projects Abroad volontärer och praktikanter.


Eftersom du kommer bo hos en värdfamilj i Ghana, är frukost och middagar en utmärkt möjlighet att lära känna dem bättre och verkligen fördjupa dig i den lokala kulturen.

Female Medical worker bandages a young girls knee at a Medical Outreach Programme in Ghana.

Vilka är de långsiktiga målet med sjukvårdsprojektet i Ghana?

Det huvudsakliga målet med denna praktik är att öka din kunskap inom medicin med hjälp av erfarna läkare och sjuksköterskor.


Det kommer även ge dig en värdefull inblick in i sjukvården i ett utvecklingsland. Många statliga sjukhus har mycket begränsade resurser, vilket innebär att de ofta saknar resurser som är standard i västerländska sjukhus.


Ghana som utvecklingsland är även hårt drabbat av många sjukdomar. Infektionssjukdomar är väldigt vanliga, med ofta förekommande utbrott av kolera och malaria. Det faktum att många människor introducerats till en västerländsk livsstil innebär även att sjukdomar som högt blodtryck och diabetes ökar.


Genom att besöka skolor och utsatta delar av samhället, sprider vi kunskap om hur malaria kan undvikas och vikten av tidig behandling. Våra praktikanter hjälper även till att screena och testa för malaria för att undvika att människor drabbas av komplikationer. Vi erbjuder även grundläggande hälsoundersökningar och behandlingar eftersom människor ofta inte har råd att besöka vården för infekterade sår, ringorm och malaria.


Det här är våra fem huvudsakliga mål med sjukvårdsprojektet i Ghana:


 • Verka för kunskapsutbyte inom medicin
 • Förbättra åtkomst till grundläggande sjukvård
 • Öka medvetenhet om icke smittsamma sjukdomar
 • Förbättra kvalitén på sjukvård
 • Minska antalet människor som insjuknar i malaria


Få arbetslivserfarenhet inom medicin när du gör praktik inom sjukvården i Ghana, samtidigt som du hjälper oss nå våra långsiktiga mål.

Female medical intern sits across a woman with a pad during Community Outreach programme in Ghana.

Volontärarbete för yrkesprofessionella

Det här projektet är även perfekt för kvalificerade yrkesprofessionella. Med dina kunskaper kan vi tillsammans göra ännu större skillnad. Vi kommer matcha dig med en projektplacering där dina kunskaper behövs som mest. Det innebär att du kan dela med dig av dina kunskaper med andra. Tillsammans kommer du arbeta med partnerorganisationer för att skapa hållbar positiv förändring för människor på plats.

Om du har relevanta kvalifikationer, kontakta oss så kan vi hjälpa dig!


Projekthandlingsplaner

Vi har utarbetat långsiktiga mål för våra projekt och dokumenterat målen i våra projekthandlingsplaner. Våra projekthandlingsplaner används också för att planera ditt arbete. Tack vare våra projekthandlingsplaner kan du vara säker på att du arbetar mot ett långsiktigt mål och vi kan kontinuerligt utvärdera och förbättra vårt arbete. Våra projekthandlingsplaner säkerställer att vi gör en verklig skillnad.

Läs mer om våra projekthandlingsplaner.


Vi mäter resultatet av vårt arbete varje år

Vi arbetar mot långsiktigt mål med årliga delmål. Varje volontär och praktikant som deltar på ett av våra projekt hjälper oss att nå dessa långsiktiga mål. På så sätt kan även de som volontärarbetar eller praktiserar en kortare tid göra verklig skillnad. Varje person bygger på arbetet som tidigare volontärer och praktikanter gjort. Varje år utvärderar vi resultatet av vårt arbete. Du kan hitta en sammanställning av vad vi uppnått under året i vår Global Impact Report.

För mer information om vilken insats våra volontärer, praktikanter och personal gjort under året, läs vår senaste rapport.


Mat och boende

Du kommer bo hos en värdfamilj i Accra, Akuapem Hills, Cape Coast eller Dodowa. Din värdfamilj kommer välkomna dig som en familjemedlem till deras hem. De kommer lära dig mer om deras traditioner och om den lokala kulturen. Vi tror att det här är det bästa sättet att verkligen lära känna kulturen i ett nytt land. Du kommer få en unik upplevelse av Ghana.

Vi försöker alltid placera dig så att du bor med en annan Projects Abroad volontär eller praktikant. Ditt rum kommer vara enkelt men bekvämt, rent och säkert.

Din projektavgift inkluderar tre måltider om dagen.

Läs mer om våra boenden.


Fritidsaktiviteter när du är ledig

När du volontärarbetar i Ghana kommer du även få chansen att utforska detta färgstarka västafrikanska land. Det finns så många olika typer av aktiviteter att göra här så du kommer ha fullt upp på fritiden.

Musik är en otroligt viktig del i den ghanaiska kulturen. I större stöder som Accra kommer du kunna lyssna till många olika liveband och få oförglömliga minnen från det livliga nattlivet. Eller tillbringa dina kvällar med att smaka på goda lokala rätter på någon av de många restaurangerna.

För att lära dig mer om Ghanas historia rekommenderar vi ett besök i Cape Coast, där du kan gå på rundtur i slavforten och besöka museum.

Älskar du vara ute i naturen? Passa på att vandra genom regnskogen i Kakum National Park eller Mole National Park.

Vi driver många olika projekt i Ghana, så det finns andra Projects Abroad volontärer att lära känna. Du kan därför välja mellan att utforska Ghana tillsammans med andra eller utforska självständigt.


Säkerhet och personalstöd

Din säkerhet är vår första prioritet. Vi har många processer och system på plats för att se till att du har all hjälp och support som du behöver. För oss är det viktigt att du ska känna dig trygg när du reser med oss. Vår egen Projects Abroad personal finns tillgänglig för hjälp och stöd 24h om dygnet. De kommer se till att du trivs i ditt boende och känner dig hemma på din projektplacering. Om du skulle stöta på något problem, finns vår personal alltid där för att hjälpa dig.

Läs mer om support och säkerhet.

När du anmäler dig betalar du endast 2700 kr, vilket dras av från totalpriset. Avbetalningsmöjligheter finns och vi kan också ge tips på hur du kan samla in pengar

Vill du delta på fler än ett projekt? Ring oss på 0855921116 för att ta reda på om vi kan erbjuda rabatt.

Välj en varaktighet och ett startdatum för att fortsätta

Fråga här

Fält markerade med * är obligatoriska!

Våra samarbetsorganisationer