Volontär med noshörningar i Nepal

Bevarande av Noshörningar i Nepal

Upplev bylivet i en gemenskapsskog och skydda noshörningar när du arbetar frivilligt med djur i Nepal

Översikt

 • Hjälp till att skydda utsatta djur i Nepal och bidra till pågående bevarandeinsatser
 • Samla in data om större enhornade noshörningar, bengaliska tigrar, gamar och mycket mer
 • Arbeta med samhället för att lära dig om och sprida medvetenhet om naturvård
 • Bo med andra volontärer omgiven av natur i Chitwan National Park

Startdatum: 

När som helst

Se datum

Minimitid: 

Två veckor

Ålder: 

16 eller över


Är volontärarbete med djur i Nepal rätt för mig?

Brinner du för vilda djur? Upphetsad av utsikten att skydda noshörningar, tigrar, gamar, fjärilar och mer? Då är detta bevarandeprojekt i Nepal något för dig. Bidra till att skydda hotade vilda djur i en pittoresk naturmiljö.

Detta projekt är lämpligt för alla som bryr sig djupt om djur samt studenter inom zoologi, miljöstudier eller liknande ämnen. Du kommer att slutföra uppgifter som passar din kompetensnivå.

Du kommer att arbeta volontär med djur i Community Forest of Chitwan National Park. Detta skapades som en buffertzon mellan människor och djur, vilket skapar ett säkert utrymme för båda. Du kommer att njuta av det här projektet om du älskar tanken på att bo i en vacker naturlig miljö, nedsänkt i landsbygden i Nepal.

Denna resa pågår året runt, vilket innebär att du kan vara med vid en lämplig tidpunkt. Minsta varaktighet är två veckor, men ju längre du stannar, desto större effekt får du och desto mer får du ut av upplevelsen.

Upptäck noshörningar medan du arbetar frivilligt med djur i Nepal

Hjälp till att skydda den större enhornade noshörningen

Nepal är hem för några av världens mest spektakulära djurliv, inte minst den större enhornade noshörningen. Med hjälp av naturvårdsexperter kommer du att spåra dessa kraftfulla varelser. Hjälp till att bevara Community Forest, som skapar ett säkert utrymme för noshörningar att ströva fritt.

Du kommer att samla in data som stöder miljöforskarnas arbete i Nepal. Den senaste folkräkningen avslöjar att bara 694 noshörningar finns kvar i Chitwan. Deras överlevnad beror på det hårda arbetet från volontärer och medlemmar i lokalsamhället.

Genom att upptäcka noshörningar, spåra deras fotspår och använda kamerafällor samlar du in värdefull data. Detta kommer att sammanställas till en årlig rapport som ska delas med lokala naturvårdsorganisationer.

Genomför fjärils- och fågelundersökningar

Chitwan är en hotspot för biologisk mångfald, vilket betyder att det finns en mängd olika vilda djur att skydda. I Nepal kommer du att upptäcka allt livs sammanlänkning, från den känsliga fjärilen till den mäktiga noshörningen.

Genom att genomföra fjärils- och fågelundersökningar hjälper du till att övervaka deras populationer. Lär dig att identifiera otroliga fåglar som du kanske inte har sett förut. Förundras över den stora näshornsfågelns livfulla skönhet, njut av den mindre adjutantens karisma och känn kraften hos den mäktiga gamen.

Bidra till arbetet med att bevara bengaliska tiger

Den bengaliska tigern: Nepals kanske mest mystiska och älskade djur. En av världens största katter, den är en kraftfull symbol över hela världen. Som ett topprovdjur är dess existens avgörande för balansen i ekosystemet.

Med bara 128 kvar i Chitwan National Park kommer du inte att upptäcka några tigrar i köttet - och det borde du inte heller vilja! Istället hjälper du till att upprätthålla buffertzonen som skyddar tigrar från oönskad mänsklig aktivitet.

Även om du inte kommer att träffa en tiger, kommer ditt arbete att hjälpa till att säkerställa deras skydd. Du kommer att gå ett spår när du blir bland de första att placera kamerafällor i Chitwan National Park. Dessa gör att du kan spåra tigerpopulationer och studera deras beteende.

Bevara den naturliga miljön

Du kommer att vara baserad på Chitwan's Community Forest. Detta är ett speciellt område, designat för både djur och människor. Det fungerar som en buffertzon mellan nationalparken och de omgivande byarna. Detta innebär att djur förblir ostörda och människor har kontrollerad tillgång till det lokala vilda djurlivet.

Att underhålla samhällsskogen innebär att förbättra villkoren för lokalbefolkningen samtidigt som djuren skyddas. Räkna med att delta i praktiska underhållsuppgifter, inklusive:

 • Kontrollerar erosion
 • Ta bort främmande växter
 • Rensa vägar
 • Skapa pedagogiska tecken
 • Bygga visningsgömmer
 • Renoverar besökscentret
 • Gå med lokala invånare på patruller mot tjuvjakt

Vi anser att skydd av djur bör gynna boende på landsbygden. Genom att bevara livsmiljön för sårbara djur förbättrar du också det lokala samhället.

Utveckla utbildningsprogram för vilda djur

Du kommer att bli en del av en långsiktig strategi för att skydda planetens biologiska mångfald. Hjälp till att ge en bestående påverkan genom att öka medvetenheten om miljöfrågor. Var en del av att leda en kulturell förändring mot ett tillstånd av harmoni mellan människor och djur i Nepal.

Hjälp lokala barn att bli passionerade när det gäller skydd av vilda djur. Du kan uppnå detta genom att:

 • Skapa en naturvårdsplan för alla skolor
 • Håller en presentation om viltskydd
 • Uppfinna bevarande-fokuserade spel
 • Ledande klasser i att måla det lokala djurlivet
 • Utflykter i Samhällsskogen

Inspirera nästa generation att fortsätta det goda arbete som du kommer att slutföra i Nepal.


Var i Nepal kommer jag att arbeta?

Chitwan

Du kommer att arbeta djupt i vildmarken i Chitwan National Park. Närmare bestämt kommer din placering att vara i Namuna, Shantikunja och Krishnasaar Community Forests. Dessa samhällsskogar bildar en buffertzon mellan parken och angränsande byar.

Detta område förhindrar konflikter mellan människor och djur och håller dem båda säkra. Dedikerad till skydd av vilda djur, det är där Nepals största naturvårdsexperter samlas. Det är också där Nepals mest majestätiska djur, inklusive den större enhornade noshörningen och bengaliska tigern, strövar fritt.

Du kommer att bo i en närliggande by, inom gångavstånd från Community Forest. Du kommer att fördjupas i den lantliga sidan av den nepalesiska kulturen och leva med andra passionerade vilda volontärer.

Ankomst, visum och hämtning

När du anländer till flygplatsen i din valda destination, kommer en av våra Projects Abroad anställda att möta dig och hälsa dig välkommen till landet. Du hittar mer information om ankomstflygplatser, introduktion och visum på vår sida Ankomst i Nepal.


Hur är en typisk dag på det här projektet?

Ditt schema kommer att bero på prioriteringarna i Community Forest vid tidpunkten för ditt besök. I allmänhet arbetar naturvårdsvolontärer fem dagar i veckan, med helger för sightseeing och fritidsaktiviteter.

Dina dagar kommer att delas upp i fysiska och icke-fysiska dagar. På en fysisk dag kan du räkna med att hjälpa till att renovera byggnader, gräva vattenhål eller laga staket. Icke-fysiska dagar är till för uppgifter som GPS-kartläggning, datainsamling och artforskning. Andra dagar kommer du att besöka en lokal skola för att öka medvetenheten om att skydda djur i Nepal.

Kvällarna kommer att innebära att laga mat och äta lokala rätter, spela spel och planera för nästa dag. Bli fördjupad i den nepalesiska kulturen, knyt dig till lokalbefolkningen och andra volontärer.

Oavsett vilka bevarandeuppgifter du utför, kommer du att åtföljas av lokala experter. De kommer att se till att du är säker medan de ger dig mentorskap och hjälper dig att få ut det mesta av din tid i Nepal.

En vildvolontär i Nepal som ser djur

Vilka är syftena och effekterna av detta projekt för Bevarande av Noshörningar i Nepal?

Huvudmålet med frivilligarbete med djur i Nepal är att bedriva forskning och samla in data. Du kommer att arbeta med större enhornade noshörningar, bengaliska tigrar, gamar och många andra arter. Den data du samlar in sammanställs i en årlig rapport för att underlätta vetenskaplig forskning.

För det andra involverar detta projekt praktiska förebyggande bevarande- och byggnadsuppgifter. Du hjälper till att skapa ett område som möter djurlivets behov samtidigt som du förbättrar besöksupplevelsen. Detta förbättrar såväl djurens liv som det lokala samhället.

Slutligen är detta bevarandeprojekt utformat för att öka medvetenheten. Vi kan bara skydda miljön om tillräckligt många människor förstår värdet av att göra det. Hjälp till att återuppliva lokalbefolkningen och uppmuntra dem att vidta åtgärder för att skydda djuren.

En enhornad noshörning i skogen i Nepal

Projekthandlingsplaner

Vi har utarbetat långsiktiga mål för våra projekt och dokumenterat målen i våra projekthandlingsplaner. Våra projekthandlingsplaner används också för att planera ditt arbete. Tack vare våra projekthandlingsplaner kan du vara säker på att du arbetar mot ett långsiktigt mål och vi kan kontinuerligt utvärdera och förbättra vårt arbete. Våra projekthandlingsplaner säkerställer att vi gör en verklig skillnad.

Läs mer om våra projekthandlingsplaner.


Vi mäter resultatet av vårt arbete varje år

Vi arbetar mot långsiktigt mål med årliga delmål. Varje volontär och praktikant som deltar på ett av våra projekt hjälper oss att nå dessa långsiktiga mål. På så sätt kan även de som volontärarbetar eller praktiserar en kortare tid göra verklig skillnad. Varje person bygger på arbetet som tidigare volontärer och praktikanter gjort. Varje år utvärderar vi resultatet av vårt arbete. Du kan hitta en sammanställning av vad vi uppnått under året i vår Global Impact Report.

För mer information om vilken insats våra volontärer, praktikanter och personal gjort under året, läs vår senaste rapport.


Mat och boende

Du kommer att bo på ett pensionat som delas med andra volontärer. Detta kommer att ge en autentisk nepalesisk upplevelse som hjälper dig att knyta an till andra volontärer och lokalbefolkningen.

Boendet är säkert, rent, bekvämt och inom gångavstånd från projektet.

Läs mer om vårt boende.

Du får vatten och tre måltider per dag under hela projektets varaktighet. Detta ingår i avgiften. Maten kommer att vara lokalproducerad, men vi kan tillgodose alla kostbehov och preferenser.

Faktum är att vegetarianism är utbredd i Nepal. Gör dig redo att prova nya och unika smaker, som momos (fyllda dumplings) eller dal Bhat (linssoppa och grönsakscurry serverad med ris).

Besökare bör också prova gundruk. Den är gjord av fermenterade gröna bladgrönsaker och passar till nästan allt. Du hittar inte nötkött under din tid i Nepal, men köttätare kan prova något lite mer äventyrligt, som jak, get eller får.


Fritidsaktiviteter när du är ledig

Volontärarbete med djur i Nepal är en chans att upptäcka den här regionens otroliga natur. Vi ordnar aktiviteter för din fritid, så att du kan få ut det mesta av denna unika möjlighet.

Njut av natursköna vandringar uppför närliggande berg, safariturer och tempelresor för att utforska Nepals andlighet.

Vi kommer att sträva efter att ge en uppslukande upplevelse i Nepal och vidga dina vyer. Lokala guider kommer att leda utflykter och se till att du kan se mer av Chitwan på ett sätt som är enkelt och problemfritt.


Säkerhet och personalstöd

Din säkerhet är vår första prioritet. Vi har många processer och system på plats för att se till att du har all hjälp och support som du behöver. För oss är det viktigt att du ska känna dig trygg när du reser med oss. Vår egen Projects Abroad personal finns tillgänglig för hjälp och stöd 24h om dygnet. De kommer se till att du trivs i ditt boende och känner dig hemma på din projektplacering. Om du skulle stöta på något problem, finns vår personal alltid där för att hjälpa dig.

Läs mer om support och säkerhet.

När du anmäler dig betalar du endast 2700 kr, vilket dras av från totalpriset. Avbetalningsmöjligheter finns och vi kan också ge tips på hur du kan samla in pengar

Vill du delta på fler än ett projekt? Ring oss på 0855921116 för att ta reda på om vi kan erbjuda rabatt.

Välj en varaktighet och ett startdatum för att fortsätta

Drömmer du om att vara volontär med noshörningar i Nepal?

Fråga nu för att komma igång

Fält markerade med * är obligatoriska!

Våra samarbetsorganisationer