A journalism intern in Ghana with a supervisor

Praktik som journalist i Ghana

Lär dig från journalister i Ghana och få erfarenhet av att arbeta med tryck eller radio.

Översikt

Följ med och gör praktik inom journalistik i Ghana, få värdefull arbetslivserfarenhet samtidigt som du arbetar nära med erfarna journalister, reportrar, redaktörer och producenter. Du kan själv välja ämnen som du är intresserad av och om du vill arbeta med tryck eller radio. Under din tid på projektet kommer du även få insikt i hur det är att arbeta som journalist i ett utvecklingsland.

Vårt journalistprojekt i Ghana är upplagd som en praktikplats med fokus på att du ska lära dig nya kunskaper. Du behöver inte vara inskriven på en utbildning för att göra praktik även om det naturligtvis går bra.

I Ghana behandlas många olika ämnen i media, vilket ger dig frihet att välja även kontroversiella ämnen. Den här praktikplatsen kommer hjälpa dig att bygga upp din portfolio och ge dig praktisk arbetslivserfarenhet att lägga på ditt CV.

Du kommer arbeta och bo i den livliga huvudstaden Accra i Ghana, där du bor hos en lokal värdfamilj. Passa på att få ut det mesta av din resa, genom att utforska landet med andra praktikanter och smaka på goda lokala rätter som jollof ris och red red.

Startdatum: 

När som helst

Se datum

Minimitid: 

En vecka

Ålder: 

16 eller över


Är att göra praktik inom journalistik i Ghana rätt för mig?

Letar du efter en möjlighet att lägga arbetslivserfarenhet på ditt CV? Gillar du att skriva och har ett öga för nyheter? Följ med oss till Ghana!

 

Du behöver ingen tidigare erfarenhet men du bör kunna prata och skriva bra engelska. Även om projektet är upplagd som en praktikplats, behöver du inte vara formellt antagen på en utbildning. Du kan även göra din journalistpraktik i Ghana.

 

Vi rekommenderar dig att läsa på om det sociala och politiska klimatet i Ghana innan du reser. Du kan komma att skriva artiklar om dessa ämnen och har du koll på situationen kan du börja direkt.

 

Det här projektet drivs året runt, så du kan åka på de datum som passar dig bäst.


Som praktikant kan du välja att arbeta som journalist i tryck eller radio. Ditt arbete kommer fokusera på följande områden:

 

Skapa nyheter för tryck eller radio

 

Med hjälp av din handledare och andra journalister, kommer du att bolla idéer kring olika nyheter som du kan rapportera om. Du kan behöva göra research för att hitta din unika nyhetsvinkel. Beroende på vilket journalistiskt område du väljer att arbeta inom, kan du komma att anteckna för intervjuer, eller spela in ljud -och videomaterial.

 

Beroende på var du väljer att arbeta kan du komma att behandla följande:

 

  • Presskonferenser
  • Besöka parlamentet
  • Rapportera om lagar
  • Sport
  • Underhållning

 

Tänk på vem som är tittare eller läsare när du skriver intervjufrågor eller din artikel. Be om hjälp om du behöver mer stöd. Glöm inte att korrekturläsa ditt arbete innan du lämnar in det för publicering. Du kan även komma att korrekturläsa och redigera material från andra journalister.

 

Publicera och rapportera om nyheter

 

Du kommer arbeta med ett produktionsteam och lära dig hur man väljer print layouts. Varje bra nyhet förtjänar att bli hörd!

 


Var i Ghana kommer jag att arbeta?

Accra

Din praktikplats i Ghana kommer vara baserad i Accra och du kommer hitta massor av spännande nyheter att rapportera om. Du kommer arbeta på en populär tidning eller radiostation. Det här är en praktikplats med nyhetsvärde!

Accra är huvudstaden i Ghana och staden ligger i Västafrika, på de vackra Accraslätterna. Det är en stad som är färgglad, full av vänliga människor och det är alltid något spännande som händer. Du kommer hitta gator fulla av restauranger som säljer fantastisk god ghanansk och västerländsk mat, samt försäljare som säljer handarbeten.

Ankomst, visum och hämtning

När du anländer till flygplatsen i din valda destination, kommer en av våra Projects Abroad anställda att möta dig och hälsa dig välkommen till landet. Du hittar mer information om ankomstflygplatser, introduktion och visum på vår sida Ankomst i Ghana.


En vanlig dag på journalistprojektet i Ghana

Du kommer börja din dag med att äta en god och stadig frukost tillsammans med din värdfamilj. Vänligen ta hänsyn till den lokala kulturen och klä dig så att du täcker knän och axlar innan du ger dig ut. Hoppa in i en delad taxi, en så kallad tro tro med andra praktikanter och berätta för chauffören vart du är på väg.

 

En vanlig dag på en tidning i Ghana

 

Väljer du att praktisera på en tidning kommer du börja kring kl. 9 och sluta kl. 17. Du kommer arbeta med erfarna journalister och lära dig massor under din tid på projektet.

 

Ingen dag är den andra lik, du kan komma att brainstorma idéer, skriva och redigera, eller lära dig om produktionsprocessen. Du kommer även delta i events och intervjua för nyhetsartiklar. Ämnen kan vara:

 

  • Presskonferenser
  • Besök på parlamentet
  • Rapporter om nya lagar
  • Sport
  • Underhållningsevents

 

En vanlig dag på en radiostation i Ghana

 

Du kommer börja arbeta kring kl. 8 och sluta kring kl. 17, men var beredd på att arbetstiderna för en reporter kan variera beroende på vad som händer och vilka nyheter som behöver rapporteras. Du kommer arbeta med olika redaktörer på radiostationen eftersom de arbetar med olika ämnen.

 

Det dagliga arbetet är varierande, du kan komma göra research, redigera och sätta ihop nyheter för radio. Du kan även komma att få möjligheten att täcka presskonferenser, spela in intervjuer och rapportera om olika nyheter.

 

Du kommer ha massor av tid att utforska Ghanas vackra landskap. Ta med dig några av de andra praktikanterna och besök museum, smaka på lokala spännande rätter på gatumarknader, eller vandra genom lummiga nationalparker.

An intern at work at our journalism placement in Ghana

Vilka är de långsiktiga målen med journalistprojektet i Ghana?

Det huvudsakliga målet med journalistprojektet i Ghana är att lära dig mer om journalistik. Du får även praktisk arbetslivserfarenhet och en djupare insikt i hur det är att arbeta inom media i ett utvecklingsland.

 

I Ghana värnas det om yttrandefriheten, många privata publikationer, radiostationer och programledare kan sända utan större restriktioner. Medieklimatet är livligt och bevakar många olika ämnen. Många lokalbor läser tidningen, men tv och radio blir mer och mer populärt.

 

Wi kan stärka unga människor från Ghana och uppmuntra dem att utvecklas inom journalistik. Som praktikant kommer du även hjälpa till att hålla i workshops för kreativt skrivande, där lokala ungdomar kan utforska olika ämnen. Där kan du och andra unga lovande journalister dela med er av era kunskaper.

 

Följ med oss och gör praktik inom journalistik i Ghana och få praktisk arbetslivserfarenhet av att arbeta i tryck eller radio

An intern at a journalism placement in Ghana holds up a newspaper

Vi mäter resultatet av vårt arbete varje år

Vi arbetar mot långsiktigt mål med årliga delmål. Varje volontär och praktikant som deltar på ett av våra projekt hjälper oss att nå dessa långsiktiga mål. På så sätt kan även de som volontärarbetar eller praktiserar en kortare tid göra verklig skillnad. Varje person bygger på arbetet som tidigare volontärer och praktikanter gjort. Varje år utvärderar vi resultatet av vårt arbete. Du kan hitta en sammanställning av vad vi uppnått under året i vår Global Impact Report.

För mer information om vilken insats våra volontärer, praktikanter och personal gjort under året, läs vår senaste rapport.


Mat och boende

Du kommer bo hos en värdfamilj i Accra, Akuapem Hills, Cape Coast eller Dodowa. Din värdfamilj kommer välkomna dig som en familjemedlem till deras hem. De kommer lära dig mer om deras traditioner och om den lokala kulturen. Vi tror att det här är det bästa sättet att verkligen lära känna kulturen i ett nytt land. Du kommer få en unik upplevelse av Ghana.

Vi försöker alltid placera dig så att du bor med en annan Projects Abroad volontär eller praktikant. Ditt rum kommer vara enkelt men bekvämt, rent och säkert.

Din projektavgift inkluderar tre måltider om dagen.

Läs mer om våra boenden.


Fritidsaktiviteter när du är ledig

När du volontärarbetar i Ghana kommer du även få chansen att utforska detta färgstarka västafrikanska land. Det finns så många olika typer av aktiviteter att göra här så du kommer ha fullt upp på fritiden.

Musik är en otroligt viktig del i den ghanaiska kulturen. I större stöder som Accra kommer du kunna lyssna till många olika liveband och få oförglömliga minnen från det livliga nattlivet. Eller tillbringa dina kvällar med att smaka på goda lokala rätter på någon av de många restaurangerna.

För att lära dig mer om Ghanas historia rekommenderar vi ett besök i Cape Coast, där du kan gå på rundtur i slavforten och besöka museum.

Älskar du vara ute i naturen? Passa på att vandra genom regnskogen i Kakum National Park eller Mole National Park.

Vi driver många olika projekt i Ghana, så det finns andra Projects Abroad volontärer att lära känna. Du kan därför välja mellan att utforska Ghana tillsammans med andra eller utforska självständigt.


Säkerhet och personalstöd

Din säkerhet är vår första prioritet. Vi har många processer och system på plats för att se till att du har all hjälp och support som du behöver. För oss är det viktigt att du ska känna dig trygg när du reser med oss. Vår egen Projects Abroad personal finns tillgänglig för hjälp och stöd 24h om dygnet. De kommer se till att du trivs i ditt boende och känner dig hemma på din projektplacering. Om du skulle stöta på något problem, finns vår personal alltid där för att hjälpa dig.

Läs mer om support och säkerhet.

När du anmäler dig betalar du endast 2700 kr, vilket dras av från totalpriset. Avbetalningsmöjligheter finns och vi kan också ge tips på hur du kan samla in pengar

Vill du delta på fler än ett projekt? Ring oss på 0855921116 för att ta reda på om vi kan erbjuda rabatt.

Välj en varaktighet och ett startdatum för att fortsätta

Fråga här

Fält markerade med * är obligatoriska!

Våra samarbetsorganisationer