Culture and Community Volunteers live and work with Nomads in Mongolia whilst riding horses to herd cattle.

Bo och arbeta med nomader i Mongoliet

Upplev ett unikt sätt att leva genom att bo och arbeta med en nomadfamilj i Mongoliet

Översikt

Arbeta och bo med nomaderna i Mongoliet och upplev ett unikt och traditionellt sätt att leva. Du kommer bo hos en nomadfamilj på den mongoliska stäppen i den fridfulla Tuv-provinsen. Tillbringa dina dagar med att utforska det öppna slättlandskapet under en ändlöst blå himmel. Du kommer hjälpa nomaderna ta hand om boskap, hästar och så mycket mer.


Nomadfamiljerna i Mongoliet vandrar tillsammans med deras boskap över stäpperna på jakt efter de bästa betesmarkerna. De stannar endast på en plats så länge betet räcker. Detta unika sätt att leva håller tyvärr på att försvinna. Det här projektet är ett sätt att ta del av nomadernas kultur och levnadssätt, innan den har försvunnit för gott.


Din nomadfamilj kommer vara baserad ungefär 100 km sydväst om Ulaanbaatar som är Mongoliets huvudstad. Du kommer vara en del av det dagliga livet och hjälpa till med aktiviteter som att driva boskap, laga mat och lära ut engelska till barnen. Det här är en unik chans att bli en del av en lika unik kultur och lära dig nya och intressanta saker som att mjölka kor, rida hästar och prata mongoliska!

Startdatum: 

När som helst

Se datum

Minimitid: 

En vecka

Ålder: 

16 eller över


Är att leva med nomader i Mongoliet rätt för mig?

Det här projektet är perfekt för dig som vill uppleva ett annorlunda och mer traditionellt sätt att leva. Det passar även dig som letar efter äventyr och vill ta en paus från det moderna livet.


Du behöver ingen tidigare erfarenhet för att delta. Om du är villig att lära dig nya saker kommer du ha en spännande och minnesvärd tid i Mongoliet. Ta initiativ och visa att du vill delta i olika aktiviteter, så kommer din mongoliska värdfamilj gärna visa och lära dig om deras dagliga liv.


Det här är verkligen en chans att få ditt CV att stå ut från mängden, samtidigt som du lär dig mer om världen runt omkring dig. Du kommer även lära dig vikten av att bevara kulturer och traditioner, samtidigt som du får massor av intressanta ämnen prata om på ansökningar och intervjuer.


Det här projektet drivs året runt, så du kan åka när det passar dig bäst. Kortaste tiden att delta är en vecka, men vi rekommenderar dig att stanna längre så du hinner uppleva mer.


Den bästa tiden att delta på projektet är under mars och april, då behöver nomadfamiljerna all extra hjälp de kan få för att ta hand om alla nyfödda kalvar och lamm. Har du tur kan du få hjälpa till när de föds!

Female Culture and Community Volunteer poses with Mongolian Nomads during a Volunteering project.

Vad kommer jag att göra när jag lever med nomaderna i Mongoliet?

Du kan förvänta dig att bli delaktig i allt möjligt som ingår i nomadernas dagliga liv. Här är några saker du kan komma att göra:


  • Hjälp din nomadfamilj med sysslor i huset och ute på stäppen
  • Lära vuxna och barn grundläggande engelska samtidigt som du lär dig lite mongoliska
  • Lär dig om nomadernas sätt att leva både från vuxna och barn

Ditt arbete kommer fokusera på följande områden:


Hjälp din nomadfamilj med olika sysslor och aktiviteter


Vi rekommenderar dig att kavla upp ärmarna och ta del av så mycket som möjligt hos din nomadfamilj. Du kommer hjälpa till med dagliga sysslor och aktiviteter som att laga mat, driva kor och yakar, och så mycket mer. Har du aldrig gjort något liknande förut? Inga problem! Din nomadfamilj kommer hjälpa och visa dig vad du ska göra.


Lära ut grundläggande engelska till barn och vuxna


Om din nomadfamilj har barn kan du lära barnen grundläggande engelska. Det här är ett fantastiskt sätt att lära känna familjen och slappna av efter att dagens sysslor är gjorda. Du kan fokusera på att lära barnen hälsningsfraser, siffror och ABC. Barnen kan i sin tur lära dig mongoliska. Och glöm inte de vuxna som också kan vilja lära sig mer engelska.


Lär dig om nomadernas levnadssätt


Allt eftersom du bor och arbetar med nomaderna i Mongoliet kommer du lära dig och uppskatta deras enkla sätt att leva. Det här är en möjlighet för dig att uppleva och uppskatta de små nöjena i livet, som en natthimmel fullspäckad av stjärnor utan stadsljus i sikte. Ett tips är att skriva dagbok under din tid hos nomaderna så kommer du ihåg allt du upplevt sen.


Var i Mongoliet kommer jag att arbeta?

Ulaanbaatar

Du kommer bo och leva med nomaderna i Mongoliets Tuv-provins, området ligger ungefär 100 km sydväst om Ulaanbaatar.

Under din tid på projektet kommer du bo i en ger, som är ett traditionellt tält. När du är ledig passa på att utforska de öppna slätterna och bergen runt omkring dig. Det här är det perfekta projektet för bergsklättrare, äventyrare och volontärer som vill ha lugn och ro.

Ankomst, visum och hämtning

När du anländer till flygplatsen i din valda destination, kommer en av våra Projects Abroad anställda att möta dig och hälsa dig välkommen till landet. Du hittar mer information om ankomstflygplatser, introduktion och visum på vår sida Ankomst i Mongoliet.


En vanlig dag på nomadprojektet

En vanlig dag på nomadprojektet i Mongoliet är helt annorlunda jämfört med de flesta av våra projekt. Du kommer vakna upp kring kl. 7, äta en stadig frukost med familjen och sen är det dags att ta tag i dagens aktiviteter.


Dagens aktiviteter är säsongsberoende och varierar efter familjens behov. Du kan komma att mjölka kor, driva får, getter och kor eller hämta vatten från brunnen. Ta med dig oömma skor och kläder du kan arbeta i. Du kommer att hjälpa till att rengöra djurens fållor och samla in kobajs för att elda med.


Under eftermiddagarna kan du ta en paus, slappna av och reflektera. Passa på att vandra, leka med barnen eller att ta en tupplur. Du kan även lära barn och vuxna grundläggande engelska och samtidigt lära dig lite mongoliska från dem.


Kvällarna tillbringas med att laga mat, mjölka korna igen och äta middag med din nomadfamilj.


Varannan vecka kommer vår personal att ta dig till staden, du kan passa på att bada, träffa andra volontärer, shoppa eller utforska stadens sevärdheter.


Vänligen förbered dig på att det sannolikt inte finns mobiltäckning och internet ute på stäppen där du bor. Nomadfamiljerna har speciella mobiler för att kunna kontakta vår personal om det skulle behövas. Du kan ladda din mobil och kontakta omvärlden när du varannan vecka åker in till staden.

Culture and Community Volunteers are building a fence out of wood on a Nomad Project in Mongolia.

Vilka är de långsiktiga målen med nomadprojektet i Mongoliet?

Det huvudsakliga målet med det här projektet är att ge dig en chans att leva och arbeta med nomaderna i Mongoliet. Du kommer lära dig en helt ny kultur och ett helt annat sätt att leva.


Nomadernas har levt under många tusen år på stäppen och deras livsstil är till största delen oförändrad. Tyvärr tvingas många nomader överge livet på stäpperna av många olika orsaker, men främst på grund av klimatförändringar.   Brännande heta somrar och otroligt kalla vintrar dödar både boskapen och odlingarna, samt gör livet väldigt hårt för nomadfamiljerna. De flyttar till städerna i hopp om att hitta arbete och kunna försörja sina familjer. Tyvärr riskerar det att bli slutet för denna unika livsstil.


Det här projektet passar den som vill ta del av nomaders unika liv medan det ännu finns möjlighet, gillar att vara utomhus och som är nyfiken på andra sätt att leva runt om i världen. De mongoliska nomaderna är ett av världens äldsta nomadfolk och deras traditioner och levnadssätt har överlevt i många tusen år.


Följ med oss och ta del av en alldeles unik chans att bo med nomaderna i Mongoliet.

Terelj National Park is where Projects Abroad volunteers will live and work with Nomads in Mongolia.

Vi mäter resultatet av vårt arbete varje år

Vi arbetar mot långsiktigt mål med årliga delmål. Varje volontär och praktikant som deltar på ett av våra projekt hjälper oss att nå dessa långsiktiga mål. På så sätt kan även de som volontärarbetar eller praktiserar en kortare tid göra verklig skillnad. Varje person bygger på arbetet som tidigare volontärer och praktikanter gjort. Varje år utvärderar vi resultatet av vårt arbete. Du kan hitta en sammanställning av vad vi uppnått under året i vår Global Impact Report.

För mer information om vilken insats våra volontärer, praktikanter och personal gjort under året, läs vår senaste rapport.


Mat och boende

Du kommer bo hos en värdfamilj på den mongoliska stäppen. Din värdfamilj kommer välkomna dig som en familjemedlem till deras hem. De kommer lära dig mer om deras traditioner och om den lokala kulturen. Vi tror att det här är det bästa sättet att verkligen lära känna kulturen i ett nytt land. Du kommer verkligen få en unik upplevelse av Mongoliet.

Ditt rum kommer vara enkelt men bekvämt, rent och säkert.

Din projektavgift inkluderar tre måltider om dagen.

Läs mer om våra boenden.


Fritidsaktiviteter när du är ledig

Mongoliet är ett av de mest avlägsna länderna i världen. När du volontärarbetar i Mongoliet har du möjligheten att upptäcka ett helt nytt sätt att leva. Våra projekt är baserade i huvudstaden Ulaanbaatar som är en eklektisk blandning av modernt och traditionellt. Det statliga palatset är ett perfekt exempel, med sin arkitektur i romersk stil och skinande blå och gyllene ljus.

Även när du är mitt i huvudstaden är du ändå inte långt från landsbygden. Endast en kort resa kan ta dig till ett nomadläger ute på stäppen, där du kan besöka nomadfamiljer som bor i traditionella gers (tält). Vi rekommenderar att du vandrar eller tar en ridtur, för att verkligen ta in den vida skönheten av den ändlösa mongoliska stäppen.

Ett måste i Mongoliet är att besöka Djingis Khans staty! Vill du lära dig mer om Mongoliets unika historia rekommenderar vi ett besök till National Museum of Mongolia.

Vi driver många olika projekt i Mongoliet, så du kommer garanterat lära känna nya vänner och reskompisar. Det gör att du kan välja att utforska Mongoliet självständigt eller tillsammans med likasinnade nya vänner.


Säkerhet och personalstöd

Din säkerhet är vår första prioritet. Vi har många processer och system på plats för att se till att du har all hjälp och support som du behöver. För oss är det viktigt att du ska känna dig trygg när du reser med oss. Vår egen Projects Abroad personal finns tillgänglig för hjälp och stöd 24h om dygnet. De kommer se till att du trivs i ditt boende och känner dig hemma på din projektplacering. Om du skulle stöta på något problem, finns vår personal alltid där för att hjälpa dig.

Läs mer om support och säkerhet.

När du anmäler dig betalar du endast 2700 kr, vilket dras av från totalpriset. Avbetalningsmöjligheter finns och vi kan också ge tips på hur du kan samla in pengar

Vill du delta på fler än ett projekt? Ring oss på 0855921116 för att ta reda på om vi kan erbjuda rabatt.

Välj en varaktighet och ett startdatum för att fortsätta

Fråga här

Fält markerade med * är obligatoriska!

Våra samarbetsorganisationer