You are from: United States, Go to our American website.

Projects AbroadProjects Abroad

Volontärarbeta med IT-undervisning i Ghana

Översikt
  • Var? Akuapem Hills och Cape Coast
  • Placering? Lokala skolor
  • Min roll? Assistera med undervisning i dataprogram som Word och Excel
  • Boende? Värdfamilj
  • Hur länge är jag där? Från två veckor
  • När kan jag åka? När som helst, du bestämmer!

Ghanas popularitet som turistmål ökar stadigt, vilket har medfört en ökning av jobb där IT-färdigheter är avgörande. Att lära sig hantera en dator blir viktigare och viktigare för att vara attraktiv på arbetsmarknaden, och här kan du som volontär komma med ett viktigt bidrag.

Din roll som volontär vid IT-projektet i Ghana

Local girls in Ghana in their school uniforms on the Teaching project

Barn i Ghana, precis som barn i resten av världen, är fascinerade av datorer och möjligheterna de för med sig, och de är ivriga att lära sig att använda dem. Genom att lära ut nyttiga färdigheter till elever och lärare bidrar du inte bara till att förbättra den enskildas framtidsutsikter, du gör även en insats för samhället i stort. Och förutom att ge eleverna bättre chans till anställning, så öppnar du även en helt ny värld av information på webben.

Placeringar vid projektet för IT-undervisning i Ghana

IT-projekten håller till i Akuapem Hills och Cape Coast. I Akuapem Hills arbetar du vid en skola där du antingen assisterar den ordinarie dataläraren, eller håller i dina egna lektioner. Skolan har endast tre datorer, och barnen turas om att använda dem. Alla årskurser har IT-undervisning, så du kommer att få möjlighet att undervisa barn i alla åldrar; ju äldre de blir, desto mer avancerad blir undervisningen.

Då strömavbrott är ett vanligt problem i det här området kommer en del av ditt arbete gå ut på att, tillsammans med lärarna, komma på roliga och lärorika sätt att bedriva IT-undervisning utan datorer. Datorer eller inte, barnen är glada över att få möjlighet att lära sig nya och nyttiga IT-kunskaper, och ser användandet av själva datorerna som en upplevelse i sig.

Den andra placeringen är vid en skola i Cape Coast. Den här skolan har ett eget klassrum med datorer där det undervisas varje dag. Skolan har två ordinarie datalärare. Som volontär bidrar du med hjälp åt lärarna, håller i egna lektioner, eller bedriver extralektioner utöver den schemalagda undervisningen.

Vad är mitt bidrag som volontär?

Local boy in a school in Ghana on the Teaching project

Volontärer vid IT-projektet i Ghana undervisar i grundläggande datoranvändning, bland annat hur man sätter på och stänger av en PC, sparar text, användning av Word, Excel, och Powerpoint, och hur man använder internet för att söka efter information. Har du dessutom erfarenhet av att utveckla databaser, och hur man underhåller systemen, så är detta en stor fördel då det ofta är kunskap som saknas. Utöver undervisning, kan du då hjälpa till med att utarbeta studiemateriel, och en studentbaserad databas. Underhållsarbete är även det uppskattas, såväl som hjälp med att installera ny programvara.

Som volontär kommer du även lägga en del av din tid på att utbilda datalärarna, och på så sätt säkerställa att IT-projektet utvecklas, och fungerar bra även utan hjälp från volontärer.

Berätta för dina kompisar om den här sidan:

Tillbaka till toppen ▲