Vill du vara ungdomsvolontär på ett av våra medicinprojekt?

HÄR ÄR ALLT DU BEHÖVERA VETA OM DU VILL PROVA PÅ ATT ARBETA INOM MEDICIN

Av Isabel Silva | 24 juli 2019
Updated on 17 februari 2020

Har du svårt att bestämma dig för vilket gymnasium eller universitet du ska välja? Det är så klart inte helt lätt att välja framtida karriärväg, särskilt när man inte ens fyllt 18 och allt du gjort är att gå till skolan. Oroar du dig för att välja fel för att du inte vet vad som finns där ute? Då har vi goda nyheter! På våra ungdomsvolontärprojekt erbjuder vi dig möjligheten att prova på ett yrke innan du bestämmer dig.

Våra ungdomsvolontärprojekt inom medicin är särskilt viktiga om du funderar på att bli läkare eller något annat yrke inom medicin. Finns det något bättre sätt att ta reda på hur det är att arbeta inom sjukvården, än att tillbringa dagarna med läkare på sjukhus och se hur arbetet faktiskt går till? Som bonus får du riktig arbetslivserfarenhet att lägga på ditt CV, något som kan hjälpa dig när du söker till läkarlinjen eller annan utbildning inom vården.

Hur kan jag lära mig mer om medicin redan på gymnasiet?

Våra medicinprojekt för ungdomsvolontärer är skräddarsydda för dig mellan 15-18 år. De anordnas under skollov och följer ett fast schema. Det innebär att vi planerar allt färdigt för dig, så allt du behöver göra är att fokusera på din praktik och delta på alla roliga sociala aktiviteter som vi organiserar.

Så vad är målet med våra medicinprojekt? Vi vill lära dig enkla men grundläggande medicinska kunskaper och du får även uppleva hur det dagliga livet ser ut för läkare och sjuksköterskor. 

När du praktiserar på ett sjukhus eller en klinik i ett utvecklingsland, kommer du lära dig mer om vilka utmaningar som patienter möter och hur läkare och sjuksköterskor arbetar med begränsade resurser.

Du kommer praktisera med andra ungdomar från hela världen, som är i din egen ålder och vår personal kommer finnas med dig under alla steg på din resa. När du deltar som ungdomsvolontär kommer du även bli en del av vårt globala nätverk av blivande läkare och sjuksköterskor. 

Här är några saker du som ungdomsvolontär kommer uppleva på ett av våra medicinprojekt.

A high school student measures blood sugar during a community healthcare outreach in the Philippines

Få medicinsk arbetslivserfarenhet före universitetet

Det första steget för att bli läkare eller sjuksköterska är att lära sig grunderna. Som en del av vårt medicinprojekt för ungdomsvolontärer kommer du lära dig direkt från kvalificerad sjukvårdspersonal. Läkare och sjuksköterskor kommer hålla i workshops och du kommer även observera när de behandlar patienter på sjukhus och när de åker på hembesök.

Här är några viktiga kunskaper som du kommer lära dig:

 • Mäta blodsocker
 • Mäta blodtryck
 • Ge injektioner
 • Sy stygn
 • Första hjälpen
 • Förebygga sjukdomar och andra medicinska åkommor

Oroar du dig för att inte tåla blod? Det här är ett utmärkt sätt att ta reda på om du har vad som krävs för att jobba inom sjukvården. I vissa länder kan du få observera olika medicinska procedurer och eventuellt vissa operationer. Det kan även finnas möjlighet att följa med ambulanspersonal under skift och få prova på att använda röntgenutrustning.

Du kommer få praktisera att ge injektioner i apelsiner och sy stygn i djurhud. Under våra sjukvårdsinsatser ute i samhället kan du få ta blodtryck under överseende av kvalificerad sjukvårdspersonal.

“Honestly, I always said blood or raw wounds didn’t bother me but at the same time I didn’t really know if it did or didn’t bother me. In the clinics that we were put in, I was exposed to flesh wounds and blood and I really got to know myself and I discovered I could handle blood. I learned so many things within the clinic and during our workshop lessons. Things like how to stitch, what type of stitches to use, and how to give injections, which we did on a piece of fruit and a pig leg.”

- Faith L, Medicine in Peru

A local doctors explains medical tests to volunteers in one of our medical placements overseas for high school students

Assistera läkare och sjuksköterskor på våra sjukvårdsinsatser ute i samhället

För oss är det viktigt att vi skapa en positiv verklig skillnad i de samhällen där vi arbetar, därför kommer du assistera kvalificerad sjukvårdspersonal under våra sjukvårdsinsatser ute i samhället.

Många människor som vi arbetar med har inte tillräckligt mycket pengar för att betala en läkare, eller så saknar de transport till en klinik. Utan regelbundna kontroller kan vanliga sjukdomar gå odiagnostiserade tills de blir allvarliga. Därför åker vi ut till utsatta delar av samhällen och ger grundläggande sjukvård till människor som normalt inte har tillgång till vård.

Du kommer hjälpa till vid hälsoundersökningar under överseende av kvalificerad sjukvårdspersonal. Innan du hjälper till kommer du delta på våra medicinska workshops och bli utbildad av läkare och sjuksköterskor.

Under 2018 hjälpte våra medicinpraktikanter den lokala personalen att screena för sjukdomar, tillsammans screenade vi över 7650 människor i länder som Ghana, Mongoliet, Sri Lanka, Peru, Bolivia, Tanzania och Belize. Dessutom hjälpte våra medicinpraktikanter till med:

 • Hälsoundersökningar för 1130 barn, äldre och personer med funktionshinder.
 • Att screena över 200 människor för diabetes i Bolivia.

Kvalificerad sjukvårdspersonal ser till att skicka patienter vidare på remiss, ifall en screening visar på något som bör utredas på sjukhus.

“The volunteers were very willing to learn, were very observant, respectful and used their initiative. Having them here during the summer, which is usually the busiest period of the year, reduced the staff workload as the volunteers were very helpful, engaging and willing to assist in any way they possibly could. Because of their enthusiasm, they were given tasks to do such as preparing cotton balls, weighing
and checking patients’ blood pressure, which allowed more staff to focus on other tasks”.

- Nurse Lawrence from a health centre in Jamaica

High school volunteers take a rest during a medical outreach in Mexico.

Delta i informationskampanjer om hur människor kan förebygga sjukdomar

Du kommer få lära dig om sjukdomar och medicinska åkommor som är vanliga i den destination du väljer. Tillsammans med andra ungdomsvolontärer kommer ni skapa informationskampanjer, som sprider viktig information till lokalbefolkningen om hur de kan förebygga sjukdomar. Ni kommer informera om orsaker, vanliga symptom och vilka behandlingar som finns. Era informationskampanjerna kommer vara ett viktigt steg för att förbättra hälsan och välbefinnandet hos människorna på plats.

Det finns massor av olika saker du kan fokusera på, lär barn att borsta tänderna på rätt sätt, prata med studenter om hur de kan förebygga diabetes och andra livsstilssjukdomar genom bra kost och motion. Du kan även komma att sprida information om hur människor kan undvika malaria och andra myggburna sjukdomar. Vi arbetar också ofta med att aktivt ta bort myggornas kläckningsplatser i olika communities. 

Som en del av olika informationskampanjer hjälpte våra medicinpraktikanter till med att:

 • Inspektera 126 hus i Jamaica och Kambodja där de tog bort myggors kläckningsplatser
 • Ge ut flygblad med information om denguefeber till 500 lokalbor i Sri Lanka
 • Pratade med 99 husägare i Belize och gav ut broschyrer för att sprida kunskap om myggburna sjukdomar
 • Tog bort potentiella kläckningsplatser för myggor längs med fem stora vägar i Sri Lanka
A high school student teaching children how to brush teeth during our medical project abroad for teenagers.

Ha ditt livs resa!

Sist men inte minst kommer du resa med andra ungdomar i samma ålder. Det här är en fantastisk möjlighet att lära känna nya vänner och bygga upp ett nätverk av framtida läkare och sjuksköterskor från alla världens hörn.

Men det här så mycket mer än en organiserad gruppresa med likasinnade ungdomar, vi ser också till att du verkligen får utforska landet på din fritid! Vår personal kommer organisera:

 • Sociala aktiviteter
 • Roliga kulturella events
 • En weekendresa

Beroende på var du väljer att åka, kan våra aktiviteter inkludera en spännande safari genom en nationalpark, ett dagsbesök till en av världens kändaste tempel som Ankor Wat, eller att ni vandrar tillsammans till vackra vattenfall. Du kan även få prova på att göra salsa eller kinesiska dumplings, eller tillbringa en dag i en traditionell massajby. Vi vill att du verkligen ska lära känna och uppleva kulturen i landet.

Så häng med oss på en oförglömlig resa! Våra projekt kommer hjälpa dig att bestämma dig om du är framtidens läkare eller sjuksköterska. Och du kommer bli delaktig i något större än du själv: att förbättra tillgången till grundläggande sjukvård i utvecklingsländer.

Är du redo att ta reda på vad du vill göra i framtiden? Titta på våra ungdomsvolontärprojekt och bestäm dig vilket yrke du vill prova på!

A group photo of high school volunteers and staff before a medical outreach to gain medical work experience abroad.

Dela denna artikel:

Glöm inte att sprida ordet och berätta vad du tycker på Facebook och Twitter!

Vill du meta ver om våra projekt?

Prata med våra Projektexperter, de svarar gärna på dina frågor.

08 - 55 921 116

Våra samarbetsorganisationer