You are from: United States, Go to our American website.

Projects AbroadProjects Abroad

Volontärarbeta som idrottslärare på Sri Lanka

Översikt
  • Var? Panadura och Kalutara
  • Placering? Lokala skolor
  • Min roll? Assisterande idrottslärare
  • Boende? Värdfamilj
  • Hur länge är jag där? Från fyra veckor
  • När kan jag åka? När som helst, du bestämmer!

Physical Education class in a school in Sri Lanka

Att volontärarbeta med idrottsundervisning på sportgalna Sri Lanka är en otroligt givande upplevelse; som idrottsvolontär får du verkligen vara en del av landets kultur. De flesta förknippar Sri Lanka med cricket och blir därför överraskade av attt höra att landets nationalsport faktiskt är volleyboll. Dock står det ganska klart att cricket är den mest populära sporten på ön och landslaget har gjort ganska bra ifrån sig de senaste åren. Entusiasmen för sporten är stor och smittar av sig – vem vet kanske blir du själv cricketfrälst under din tid vid projektet.

Du behöver ingen speciell kompetens för att delta – endast generell kunskap inom olika sporter och idrottsgrenar samt en stor portion sportglädje och önskan att dela din entusiasm. Har du dock tidigare erfarenhet och kunskap är det förstås bara en fördel.

Trots ett utspritt idrottsintresse är utbudet vid många skolor snålt med begränsade faciliteter och utrustning. Det här gäller även för de placeringar vi samarbetar med – en skola i Panadura och ett college i Kalatura. Som volontär består ditt arbete av att bygga upp elevernas sportintresse och arrangera undervisning där de får pröva på olika sporter såsom fotboll, friidrott, volleyboll och netball.

Skolan vi samarbetar med i Panadura har runt 800 elever. Här finns en idrottslärare men för tillfället hålls alla lektioner inomhus och fokuserar på teori. Som volontär har du möjlighet att flytta lektionerna utomhus och omsätta teorin i praktik. Uppmuntra eleverna att hitta något de gillar genom att pröva på många olika idrotter – endast din egen fantasi sätter gränser för vad lektionerna kan innehålla.

Din roll som volontär vid projektet för skolidrott på Sri Lanka

Volunteer coaches play cricket with students in Sri Lank

Det college vi samarbetar med i Kalutara har 3000 elever med flertalet idrottslärare. Den stora mängden elever gör dock att behovet av volontärer är stort, utan hjälp utifrån är det helt enkelt omöjligt att organisera regelbundna idrottslektioner. En del av eleverna ordnar därför med egna aktiviteter där du som volontär är mer än välkommen att vara med och hjälpa till. Förutom dessa tillfällen så assisterar du ordiniarie idrottslärare samt håller i dina egna lektioner. Skolan önskar speciellt hjälp med undervisning av fotboll, cricket, volleyboll, netball och friidrott. En del enklare utrustning finns att tillgå.

Första lektionen på morgonen hålls kl 06:30 till 09:00, och sedan hålls en lektion på eftermiddagen, kl 14:00-17:00. Om du så önskar så finns det möjlighet att undervisa i engelska eller idrottsteori däremellan.

Tänk på att utveckling ofta är kopplat till självförtroende. Genom att hjälpa barnen att hitta något de är bra på och trivas med det de gör så hjälper du till att bygga upp deras självkänsla. Fokusera på att dina lektioner skall vara en positiv upplevelse för samtliga elever – så ska du se att det är idel leenden som möter dig varje dag.

Berätta för dina kompisar om den här sidan:

Tillbaka till toppen ▲