You are from: United States, Go to our American website.

Projects AbroadProjects Abroad

PRO - Journalistprojekt för yrkesproffs i Kambodja

Översikt
 • Var? Phnom Penh
 • Placering? Tidnings-, eller radiojournalistik
 • Min roll? Göra research, intervjuer, skriva artiklar, arbeta vid radio med produktion och sändning.
 • Krav? Avslutad journalistutbildning eller motsvarande arbetserfarenhet. Skicka in ditt CV tillsammans med ansökan.
 • Boende? Delat boende i lägenhet.
 • Hur länge är jag där? Från tolv veckor (tidning) och från fyra veckor (radio)
 • När kan jag åka? När som helst, du bestämmer!

Journalism intern works with staff on a project in the office in Cambodia

Att arbeta som volontär eller praktikant vid ett journalistprojekt utomlands med Projects Abroad är en fantastisk möjlighet att skaffa arbetserfarenhet, samtidigt som du lär dig om en fascinerande ny kultur.

Vi erbjuder två olika placeringar vid journalistprojektet i Kambodja, och bägge är tillgängliga för dig som har fullfört dina journaliststudier eller har motsvarande erfarenhet.

Att ha arbetat som journalist i Asien är något som kommer att få ditt CV att stå ut från mängden och visar även på att du kan anpassa dig till en ny och främmande miljö som Kambodja.

Jobba som journalist på magasinet Southeast Asia Globe

Magazine that Journalism interns wrote in Cambodia

I Kambodja jobbar du för månadsmagasinet Southeast Asia Globe. Magasinet lanserades 2007 och är landets ledande engelskspråkiga magasin. Det är en erkänd nyhetskälla i Sydostasien som fortsätter att växa och distribueras i hela regionen.

Southeast Asia Globe är en politiskt neutral publikation som fokuserar på aktualitetsfrågor, problem och allmänt på livet i regionen, särskilt i Mekongområdet som består av Thailand, Kambodja, Vietnam. Redaktörerna är innovativa och skyggar inte för tuffa och originella idéer. De publicerar utredande artiklar om utmanande teman och dyker in i fascinerande subkulturer och okända delar av regionen.

Teamet som jobbar på magasinet är ambitiösa och dynamiska och arbetar med alla de verktyg som en uppåtsträvande journalist har behov av. Det är en engelskspråkig publikation av hög standard, därför är det viktigt att alla praktikanter både talar och skriver god engelska.

Din roll som journalist i Kambodja

Volunteer does office work on the Journalism project in Cambodia

Du behöver ha goda PC-kunskaper samt tidigare journalistisk erfarenhet. Du har naturligtvis även ett brinnande intresse för nyheter och vad som sker i Sydostasien. Har du dessutom erfarenhet av att använda systemkamera är det ett plus. För att övervägas som deltagare vid detta projektet ber vi dig att skicka med ett CV och exempel från tidigare journalistuppdrag/portfolio med din ansökan.

På redaktionen jobbar du som praktikant på redaktörsteamet. Du kommer först att möta dina arbetskamrater och få lära dig hur saker och ting fungerar och därefter kommer du att tilldelas uppgifter och artiklar som du skall göra research på och renskriva innan de går i tryck. Volontärer uppmanas att verkligen bli delaktiga och skriva egna artiklar. Det finns också gott om möjligheter att ge sig ut på fältet och göra intervjuer.

Redaktörerna vid magasinet är experter på multitasking och har ofta ansvar för flera publikationer så bli inte överaskad om du blir ombedd att skriva för en av deras andra publikationer inom till exempel resor och näringsliv. För att få ut mesta möjliga av din praktik är det värt att uppdatera dig om den politiska situationen och nyhetsbilden i Sydostasien innan du reser till Kambodja.

Göra praktik vid en radiostation i Kambodja

Önskar du praktisera vid en radiostation i Kambodja arbetar du med en av våra partnerorganisationer, Cambodia Centre of Independent Media (CCIM). CCIM inriktar sig på att främja demokrati och mänskliga rättigheter i Kambodja genom utveckling av en oberoende mediamiljö. Volontärer vid detta projektet jobbar i Phnom Penh, sida vid sida av erfarna journalister som kommer att finnas tillgängliga för stöd och råd under projekttiden.

Du kommer att få ta del av ett brett spektrum av arbetsuppgifter. Bland annat kommer du att jobba med radioteamet och avdelningen som arbetar med nyhetsutsändningar. Du kommer även att arbeta med anställda för att leta upp bra nyheter och förbereda dem för sändning via olika medier.

För att kunna delta behöver du vara utbildad inom området, eller kunna visa upp tidigare publicerat arbete (artiklar, radioprogram eller liknande).

Du bör även ha följande färdigheter:

 • Goda färdigheter i redigering på engelska
 • Van att skriva rapporter om en mängd olika teman
 • Grundläggande kunskap inom projektledning
 • Grundläggande kommunikationsfärdigheter (skriva artiklar, rapportera om pågående projekt)
 • Kunna utforma dokument såsom rapporter, interna guider etc.
 • Generell samordningsförmåga
 • Kunna använda Excel och/eller SPSS (programvara för statistisk analys)

Samtliga praktikanter vid journalistprojektet i Kambodja bör göra research och läsa så mycket som möjligt om Kambodja, Thailand, Vietnam i förväg för att ha en god förståelse av den aktuella nyhetsbilden och vilka problem regionen står inför. På det viset kan man sätta saker och ting i sitt sammanhang när man anländer till placeringen.

Som praktikant förväntas du klä dig och uppträda professionellt. Arbetstiden är vanligtvis måndag till fredag mellan 10 och 19 men det kan ibland hända att du börjar eller slutar senare. Till och från kan helgarbete förekomma.

Är du intresserad av att lära dig mer om landets kultur innan du börjar vid projektet kan du överväga att delta vid vårt Khmer-projekt, i en vecka eller två innan journalistprojektet.

Berätta för dina kompisar om den här sidan:

Tillbaka till toppen ▲