You are from: United States, Go to our American website.

Projects AbroadProjects Abroad

Volontärarbeta med surfing i Sydafrika

Översikt
Projektöverblick
  • Var? Kapstaden
  • Placering? Stranden!
  • Min roll? Assisterande surfinstruktör
  • Krav? Goda simkunskaper
  • Boende? Värdfamilj
  • Hur länge är jag där? Från 1 vecka
  • När kan jag åka? När som helst, du bestämmer!Som volontär vid surfprojektet i Kapstaden blir du en bättre surfare, samtidigt som du bidrar till ett viktigt samhällsprojekt.

Surfing är populärt i Kapstaden, med en kustlinje som lämpar sig perfekt för sporten. Många som växer upp i de fattiga kåkstäderna får dock aldrig chansen att lära sig varken att simma eller surfa. Stranden må ligga nära men för de här barnen kunde den lika gärna ligga på månen.

Vid surfprojektet, som är baserat i förorten Muizenberg, ger vi barn och ungdomar från närliggande kåkstäder chansen att lära sig simma och upptäcka glädjen med surfing. För många av deltagarna vid projektet är det här en chans att komma ifrån en väldigt destruktiv omgivning där många hamnar snett tidigt i livet.
För att de inte skall hoppa över skolan för att surfa hela dagen, har vi som krav att de går i skolan för att få vara med. För de allra flesta är detta motivation nog för att gå till skolan varje dag.

Du behöver inte vara en erfaren surfare för att vara volontär vid det här projektet, du kommer ha gott om tid att öva mellan morgon- och eftermiddagslektionerna. Du behöver dock vara duktig på att simma då vi spenderar mycket tid i vattnet, och ansvarar för barnens säkerhet.

Surfterapi

vi har även inlett samarbete med en lokal NPO (Non-Profit Organization) som arbetar med barn och ungdomar med funktionsnedsättningar, såsom aspergers syndrom, cerebral pares, autism, och downs syndrom. Personal från organisationen utbildar volontärer i olika terapitekniker, som tillämpas då barnen kommer till projektet 3 gånger i veckan för att surfa. 

Din roll vid surfprojektet i Kapstaden

A group of children pay attention to a volunteer during a surfing lesson at Muizenberg beach

På morgonen tar vi emot de yngsta barnen, som inte börjat skolan än, från kåkstäderna. De här barnen är mellan 3 och 6 år. Här ligger huvudfokus på att de ska känna sig trygga i vattnet och lära sig att simma. Efter skoltid anländer de äldre barnen, och då startar surfundervisningen. Vi har en egen surfinstruktör, som undervisar både barnen och volontärerna.

Disadvantaged children stretch alongside Surfing volunteers in Cape Town, South Africa

Som volontär undervisar du barnen måndag till torsdag, medan fredag ägnas åt att förbättra dina egna färdigheter. Du har två lektioner dagligen, en på förmiddagen och en på eftermiddagen. Den första gruppen anländer kl. 13, och den andra kl. 15. Under dessa lektioner hjälper du till med logistik, underhåll av utrustning, samt assistera den certifierade instruktören med utbildning av barnen både i vattnen, och på stranden.

Det är viktigt att du är medveten om att surfprojektet kan påverkas av yttre faktorer, som väder och vågor, speciellt under vintermånaderna, från juni till september. Om vädret är dåligt eller om det inte är möjligt att surfa, kommer det att arrangeras alternativa aktiviteter på annat håll än stranden. Det kan vara volleyboll, fotboll, eller någon annan sport som du vill lära barnen.

Det är möjligt att delta vid projektet under så kort tid som en vecka, om du inte har möjlighet att avsätta mer tid till ditt volontärarbete. Var isåfall medveten om att din insats, under en så kort tid inte kommer att bidra lika mycket till utvecklingen av projektet, som när du deltar en längre period. En kortare period ger dig dock en värdefull insikt i lokar kultur och livsstil. Många volontärer väljer att delta i surfprojektet före eller efter att de spenderat tid vid ett av våra andra projekt i Kapstaden

Samtliga volontärer i som deltar i våra projekt i Sydafrika har nu möjlighet att lägga till en vecka vid vårt Natur- & Miljöprojekt om så önskas. Ankomstdag till veckoprojektet är alltid en måndag.

För mer detaljerad information om projektets specifika mål, läs vår South Africa Surfing Management Plan.

South Africa Surfing Management Plan

Berätta för dina kompisar om den här sidan:

Tillbaka till toppen ▲