You are from: United States, Go to our American website.

Projects AbroadProjects Abroad

Alexandra Gass Winberg - Allmänna Omsorgsprojekt in Ghana

Reseskildring

Alexandra Gass Winberg

För ganska exakt en vecka sedan steg jag på Flight: ET0920 i Accra, planet som skulle ta mig hem till Sverige, 18 timmar senare var jag återigen på Arlanda. Där äventyret hade börjat 3 månader tidigare.

Både jag och min före detta klasskompis, tillika resesällskap, är resegalna så några månader innan vi skulle ta vår socionomexamen vid linköpingsuniversitet beslutade vi oss för att vi MÅSTE iväg någonstans innan vi börjar arbeta. Vi ville dock inte bara sola och bada, vi ville använda oss av vår utbildning, vi ville göra nytta. På den vägen kom vi i kontakt med Projects Abroad som erbjöd oss chansen att volontärarbeta som yrkesverksamma socialarbetare. Det var helt perfekt för oss och några månader senare befann vi oss i Ghana.

Arbetet blev en kombination av omsorgsarbete och socialt arbete. Två timmar varje eftermiddag spenderades med barnen Cildrens Home of Hope. Ett barnhem utanför staden Cape Coast som för tillfället var hem för 27 barn i åldrarna 2-17 år.

Alexandra Gass Winberg

När barnen kom hem från skolan vid tre tillbringade jag, tillsammans med de andra volontärer, två timmar åt att hjälpa till med läxläsning och vardagsysslor så som att städa och tvätta kläder.

Varje volontär hade tre barn var som denne var särskilt ansvarig för att stötta i vardag och lärande. Mina tre barn var i åldrarna 6-10 år. Då ingen utav dem var läs- och skrivkunnig tillbringade jag större delen av eftermiddagarna med att öva alfabetet, skriva namn och enklare ord. Samt övade andra ämnen så som matte och religion- och moralundervisning.

Som nyutexaminerad socionom ingick det även i mina arbetsuppgifter att observera det arbete som bedrevs på barnhemmet, i syfte att identifiera områden för förbättring. Till hjälp hade vi en rapport skriven av en engelsk socialarbetare som tidigare arbetat på barnhemmet.

Alexandra Gass Winberg

Vi valde att fokusera vårt arbete på att starta upp diskussionsgrupper som skulle ge barnen tillfälle att prata om ämnen så som känslor, min framtid, familj mm. Utifrån metoder vi är bekanta med sen tidigare skrev vi en ”manual” för detta. Barnen delades upp i fyra grupper och fyra gruppledare valdes ut, två från den ordinarie personalen och två volontärer. Vi hann observera ett antal diskussionsgrupper innan vi lämnade Ghana och jag känner mig hoppfull till att det kommer bli ett positivt inslag i barnens liv och utveckling.

Arbetet med diskussionsgrupperna skedde oftast hemifrån, i vårt rum hos vår värdfamilj som bor i en lägenhet i Cape Coast, 45 minuter från barnhemmet. Att bo hos en värdfamilj var en givande erfarenhet i sig. Jag fick en insikt i en annan kultur, i andra människors liv, som jag inte tror man kan få på något annat sätt. Familjen var supergulliga och var måna om att vi skulle kännas oss som hemma och fria att komma och gå som vi ville. Jag ska dock inte sticka under stolen med att vissa saker var lite svåra att, för mig som bekväm svensk, vänja sig vid. Framförallt att vatten och elektricitet var ganska opålitliga komponenter i det ghananska hemmet.

Alexandra Gass Winberg

Mina tre månader i Ghana är en erfarenhet jag alltid kommer att bära med mig. Arbetet på barnhemmet och tiden, i landet, tillsammans med värdfamiljen där jag bodde har bidragit till att jag har fått med mig många starka intryck och viktiga insikter. Erfarenheter som kommer vara användbara även i mitt kommande yrkesliv.

Den delen av min resa som betytt mest för mig är nog alla underbara människor jag mött; barnen på barnhemmet, värdfamiljen och de andra volontärerna. Även människor jag bara sprungit på och bytt några ord med, på gatan eller under vår tvåveckors-”semester-resa”. De har alla berikat mitt liv.

Att resa med Projects Abroad var tryggt, ordnad och personalen i Cape Coast var verkligen toppenbra. Vi hade även en härlig gemenskap i volontärgruppen, på helgerna åkte vi iväg till underbara stränder, kollade in sevärdheter eller gick ut och tog ett par öl.

Alexandra Gass Winberg

Tillbaka till Volontärer Berättar

Berätta för dina kompisar om den här sidan:

Tillbaka till toppen ▲