You are from: United States, Go to our American website.

Projects AbroadProjects Abroad

Volontärarbeta som gymnastiklärare i Kapstaden

Översikt
  • Var? Kapstaden
  • Placering? Cape Flats
  • Min roll? Uppmuntra och utveckla ett idrottsinitiativ för att förbättra elevernas fysiska hälsa, samt förmåga till lagarbete.
  • Ålder på eleverna? 6-15 år
  • Boende? Värdfamilj
  • Hur länge är jag där? Från två veckor
  • När kan jag åka? När som helst, du bestämmer!

Barn som växer upp i Kapstadens townships (kåkstäder) har få chanser att delta i organiserade sportaktiviteter. Trots goda insatser, från lokala volontärer och ledare i områdena är möjligheterna att lära sig nya sporter såväl som att spela i ett lag, väldigt begränsade. Föräldrar i dessa områden är ofta oerhört angelägna om att hålla sina barn borta från gatan med allt vad det innebär i form av kriminalitet, drogmissbruk, och grupptryck.

Att ge barn och ungdomar möjlighet att delta i idrottsaktiviteter ger dem chansen att lära sig vikten av lagarbete, att kontrollera sin ilska, och att prioritera en sund livsstil.

När du volontärarbetar som idrottslärare i Kapstaden kan du bidra till att främja olika sportaktiviterer, och ge välbehövlig hjälp till lokalt anställda och volontärer både på skolor och efter skoltid. Många skolor i townshipsen håller öppet för aktiviteter efter lektionstid. Här erbjuds olika sporter så som, basket, fotboll, softball, cricket och rugby.

Oavsett vilket projekt du väljer kan du räkna med att din entusiasm kommer att uppskattas, och egna initiativ som hjälper i utvecklingen av olika sportprogram i Kapstaden blir alltid väl mottagna. För att barnen ska få ut det mesta av träningar och idrottslektioner måste planeringen vara väl genomtänkt med massor av goda idéer som får barnen att tänka, samarbeta och förbättra sin fysiska hälsa. Samtidigt som de har roligt! Därför är det helt nödvändigt att volontärer kommer med egna, och nya idéer.

Min roll som volontär

Volunteer sports coach instructing children at a school in South Africa

Kapstaden har ett brett utbud av skolor, vars anläggningar och demografi till stor del återspeglar rikedomen och bakgrunden av de områden de ligger i. Volontärer vid Projects Abroads idrottsprojekt fokuserar på townshipsen i Cape Flats, där de arbetar i de utsatta områdena Parkwood, Seawinds, och Steenberg.

Samtliga skolor här är offentliga, och idrott har desvärre tagits bort från läroplanen på grund av budgetnedskärningar. Statligt finansierade skolor har helt enkelt inte råd att anställa en gymnastiklärare. Din hjälp som extra resurs är således ovärdelig för barnen i de här skolorna.

Du som volontärarbetar som gympalärare utomlands behöver ingen tidigare erfarenhet som tränare eller motsvarande, men du bör ha ett brinnande sportintresse och ha engagemeng och tålamod nog att hålla i gymnastiklektioner och träningar utan hjälp av en ordinarie lärare. Volontärer samarbetar ofta vid dessa projekt; utbudet av sportutrustning är magert, men ni kommer att ha fullt stöd från lärarstaben.

Bekymra dig inte om du inte är i toppform eller inte har jobbat med barn och ungdomar förr. Bara att organisera en match eller hålla i en idrottslektion kan hjälpa de här barnen att förbättra sin fysiska hälsa och lagarbete. Inom ramarna för det här projektet kan du också välja att fokusera på andra hälsoaspekter, såsom kost och personlig hygien.

Vardagen som idrottslärare utomlands

Kids at a school in South Africa jump rope with volunteer coaches

Efter en hektisk dag på skolan till 14.30, kan du hjälpa till med aktiviteter efter skoltid från 15-17. Många skolor och samfälligheter önskar hjälp efter lektionstid, då du får hjälpa till med att organisera olika aktiviteter för alla smaker. Du kommer att ställas inför många utmaningar med grupper från 5 till 30 barn som deltar varje dag, med väldigt varierande nivå. En sak som de alla delar är sportglädje och en önskan om att få vara med. Genom att hjälpa till att hålla dessa aktiviteter vid liv, ger du ett vikigt bidrag.

Då alla våra idrottsprojekt i Sydafrika kräver att du arbetar heltid, går det ej att kombinera med andra projekt.

Det är möjligt att delta i detta projekt under två veckor om du inte kan avvara fyra veckor eller längre till. Var i så fall medveten om att dina insatser under så kort period inte bidrar lika mycket till utvecklingen av projekt som de volontärer som deltar under en längre period. En kort vistelse kommer fortfarande att ge dig värdefull inblick i den lokala kulturen och livsstilen, medan du arbetar intensivt vid projektet.

Samtliga volontärer vid våra projekt i Sydafrika har nu möjlighet att lägga till en vecka vid vårat Natur- & Miljöprojekt om de så önskar. Ankomst till veckoprojektet sker alltid på en måndag.

Berätta för dina kompisar om den här sidan:

Tillbaka till toppen ▲