You are from: United States, Go to our American website.

Projects AbroadProjects Abroad

Socionompraktik i Rumänien

Översikt
 • Var? Brasov
 • Placering? Daghem och sjukhus
 • Min roll? Du arbetar tillsammans med en psykolog eller socialarbetare och hjälper dem i det dagliga arbetet
 • Krav? Du studerar till socionom eller relevanta studier
 • Boende? Värdfamilj
 • Hur länge är jag där? Från 4 veckor
 • När kan jag åka? När som helst, du bestämmer!

Kvinnlig socionomprakitkant leker lekar med barn vid praktikplats i Rumänien.

Rumänien har kommit långt sen kommunismens fall och de utmaningar man då stod inför. Men även om landets utveckling har accelererat under senare år finns många områden där man kämpar med socio-ekonomiska problem, såsom svår fattigdom på landsbygden och svåra förhållanden för många föräldralösa barn.

Din roll som socionompraktikant kommer att vara att arbeta med marginaliserade barn på daghem, vårdcenter för människor med olika grad av funktionshinder och vid sjukhus. Du har här möjlighet att använda det du lärt dig under dina studier och hjälpa utsatta barn och vuxna. Kvalificerad personal kommer alltid att finnas tillgänglig under din praktik och dela med sig av sin erfarenhet och ge stöd då det behövs.

Hur kan jag som praktikant hjälpa till i Rumänien?

Du kan använda din kunskap och dina färdigheter och hjälpa lokal personal genom att arbeta med saker som:

 • Assistera personal på fosterhem, daghem eller sjukhus
 • Spendera tid med enskilda barn med särskilda behov, till exempel autism, adhd, eller tal-, och hörsvårigheter
 • Samtala med tonårsmödrar som har olika sociala problem på grunda av sin låga ålder
 • Stimulera barn med mentala och fysiska funktionshinder att interager i klassrummet
 • Hjälpa till med att utveckla den generella vårdstandarden i samarbete med lokal personal

Praktikanter jobbar en vanlig arbetsvecka från måndag till fredag, ungefär åtta timmar om dagen. Detta kan innebära att du praktiserar vid mer än en instutition, men ditt exakta schema kommer du och din handledare överens om under din första dag i Rumänien.

Du kan praktisera här året runt och du bestämmer själv när du vill påbörja din praktik. Det är du som bestämmer hur lång tid du vill spendera i Rumänien och vi gör vårt yttersta för att du skall få ut så mycket som möjligt av din praktikplats.

Vad kommer jag få ut av min tid som praktikant?

På grund av de många olika sorters placeringar vi arbetar vid i Rumänien, har du möjlighet att arbeta med människor med många olika sorters problem. Detta ger dig en bred erfarenhet du kommer att ha stor nytta av i dina vidare studier och arbetsliv. En djupare förståelse för socialarbete och den effekt det har i ett utvecklingsland är insikter du inte kommer att få hemma i Sverige.

Under din tid i Rumänien bor du hos en av våra gästvänliga värdfamiljer där du får chansen att verkligen lära känna den lokala kulturen och uppleva rumänskt vardagsliv på nära håll. Din nya familj och dina nya kollegor kommer att vara lika nyfikna på dig som du på dem, så berätta om dig själv och ditt liv så kommer de att öppna upp för dig. Det kulturella utbyte upplevelse som den här ger möjlighet till är värd mer än pengar.

Vilka färdigheter och kvalifikationer behöver jag?

För att praktisera som socionom utomlands behöver du studera till socionom eller andra relevanta kurser.

Om du är intresserad av det här projetet men du studerar inte till socionom, läs gärna om vårt standard omsorgsprojekt i Rumänien.

Berätta för dina kompisar om den här sidan:

Tillbaka till toppen ▲