You are from: United States, Go to our American website.

Projects AbroadProjects Abroad

Dykning & hajar i Fiji

Översikt
Projektöverblick
 • Var? Pacific Harbour, Viti Levu
 • Placering? Fiji Shark Conservation & Awareness Project
 • Min roll? Hajforskning, naturvårdsarbete, plantering av mangroveträd, utbildning, dykning
 • Boende? Delat boende med andra volontärer
 • Hur länge är jag där? Från två veckor
 • När kan jag åka? När som helst, du bestämmer!

Logotyp för PADI certifierad dykutbildning

Samarbete med marina bevaringsprojektet Projects Aware

Dykning och hajprojektet på Fiji påbörjades i januari 2014 och har varit fullbokat sedan starten. Du behöver vara ute minst 3-4 månader i förväg för att vara säker på att få en plats. Hör av dig ändå om du vill åka tidigare, ibland blir det avbokningar som öppnar upp platser!

Om du är intresserad av dykning utomlands på Fiji är det här ditt projekt, det här är verkligen en unik möjlighet att få arbeta som volontär med hajar tillsammans med forskare och experter utan att vi kräver att du har tidigare erfarenhet, du lär dig allt på plats!

Volontärarbete med hajar passar dig med intresse för marint djurliv och utomhusarbete. Projektet på Fiji erbjuder dig att komma väldigt nära en av de mest hotade och missförstådda arterna i världen.

Som volontär på hajprojektet arbetar du med två internationellt erkända hajexperter med vetenskapligt forskningsarbete, vi arbetar också nära och delar forskningsresultat med andra lokala och internationella marina miljöorganisationer, t.ex Coral Reef Alliance.

Projektet för våra hajvolontärer är baserat i Pacific Harbour, på sydkusten av Fijis huvudö Viti Levu, bara 45 minuter med buss från Suva och tre timmar från Nadi, där flygplatsen ligger.

En grupp volontärer vid hajprojektet på Fiji deltar i ett dyk

Som volontär behöver du ingen tidigare erfarenhet av dykning utomlands eller hajforskning för att delta i detta hajprojekt. Dock behöver du förstås vara simkunnig och frisk för att kunna dyka. Detta projekt är för dig som vill lära dig att dyka.

Volontärer som inte har tidigare dykerfarenhet får en ”Padi Open Water” dykkurs och ”Project Aware Shark Specialty Certification” under de två första veckorna på projektet. Du som redan har en certifiering som motsvarar Padi Open Water eller högre får en inledande uppfräschning av kunskaperna om det behövs, och sedan ”Project Aware Shark Specialty Certification” så att du kan börja det dykrelaterade arbetet den första veckan.
Det finns även möjlighet att bygga vidare på dina dykkunskaper och gå en 'divemaster course' som komplement till ditt volontärarbete.

Vilken är min roll i dyk- och hajprojektet i Fiji?

Volontär för anteckningar under ytan vid hajprojektet på Fiji

Som volontär med hajar & dykning i Fiji assisterar du de lokala forskarna med en mängd olika sysslor som t.ex:

 • Tagga babyhajar
 • Räkna hajar
 • Identifiera hajar
 • Sätta upp undervattenskameror
 • Arbeta med frågor som rör hajfenor
 • Marinparker och hajfredade zoner
 • Implementera lokala utbildningsprojekt

Projects Abroads hajprojekt och vår dykpartner ligger i framkant när det gäller hajskydd i Fiji. Säkerheten är också avgörande och statistiken ligger på 100%, inga olyckor eller skador på dykare har inträffat under deras dykningar.

Volontärerna arbetar fem dagar i veckan och schemat innebär vanligen dykning tre dagar i veckan och landbaserat arbete två dagar. Allt arbete sker under ledning av utbildad personal.

Vilka är målen för detta dyk- och hajprojekt?

Volontär utför forskningsarbete under ytan vid hajprojektet på Fiji

Det primära målet med hajprojektet är att skydda och bevara de åtta arter av hajar som lever i ”Shark Reef” och de många andra arter som du påträffar under dykning i Fijis vatten samt att öka medvetenheten om behovet av skyddsåtgärder för hajar globalt.

Fijis regering stöder helhjärtat arbetet med att skydda hajarna och hajfrågan är för närvarande högst upp på den politiska miljöagendan i Fiji.

Hajar spelar en avgörande roll i våra hav. De flesta hajar befinner sig i toppen av den marina näringspyramiden och har därför en viktig roll i de marina ekosystemen. De reglerar direkt eller indirekt dessa ekosystem, på alla nivåer och är därför en viktig del i dem. Hajar jagar vanligen gamla, svaga eller sjuka byten och hjälper därför till att hålla bytespopulationen vid god hälsa vilket leder till att de kan producera frisk avkomma. De marina ekosystemen riskerar att kollapsa om hajarna inte längre finns till för att reglera dem.

Hajforskningen som pågår på Fiji hjälper till att förse forskare och lobbyister med regelbunden fakta om livshistoria, reproduktiv historia, rörelser och biologi om hajarna som finns i Fijis vatten. Denna information är nödvändig för att planera framgångsrika skyddsstrategier för hajarna.

Precis som med andra Natur & Miljöprojekt i Projects Abroad sträver vi efter att involvera lokalsamhällen i vårt arbete. Av denna anledning arbetar du också som volontär på hajprojektet med att plantera mangrove och med skolbarn och lokalbefolkning med utbildningsfrågor, nästa generation ska veta mer om natur & miljö och dess betydelse än många av deras föräldrar!

Var bor jag?

Gruppfoto av volontärer och personal vid hajprojektet på Fiji hållandes skyltar där det står ”I love Sharks”

Våra volontärer på haj- och dykprojektet  i Fiji bor tillsammans i ett hus i Pacific Harbour med 2-4 volontärer i samma rum. Lokal personal ser efter huset och lagar mat.

När du anländer till Fiji möts du på flygplatsen och blir sedan körd till Pacific Harbour.

Maten består av ris, bröd, kyckling och många indiska rätter. Tropiska frukter finns i överflöd och att vara vegetarian är inga problem.

I och runt Pacific Harbour finns det mängder av aktiviteter att göra på din lediga tid, paddla, rafting, vattenfall, vandra i regnskog och stranden i Pacific Harbour är en av de allra finaste.

Projektet finns tillgängligt från två veckor men vi rekommenderar minst en månad för att komma in i arbetet och kulturen.

Kontakta oss gärna för mer information!

För mer detaljerad information om projektets specifika mål, läs vår Fiji Conservation Management Plan.

Månatliga uppdateringar Divemaster Course Add-on Management Plan, fakta & rapporter

Berätta för dina kompisar om den här sidan:

Tillbaka till toppen ▲