You are from: United States, Go to our American website.

Projects AbroadProjects Abroad

Journalistik i Ghana

Översikt
 • Var? Accra
 • Placering? Tidning, radio, TV
 • Min roll? Arbeta tillsammans med lokala journalister vid en tidning, radio- eller TV-station
 • Boende? Värdfamilj
 • Hur länge är jag där? Från fyra veckor
 • När kan jag åka? När som helst, du bestämmer!

A Journalism intern works at his broadcast placement in Ghana.

Arbeta som Tidningsjournalist i Ghana

När du jobbar vid en av Ghanas tidningar får du vänja dig vid högt tempo. Det är viktigt att rätta sig efter deadlines, krävande redaktörer, och att få god insikt i det politiska, ekonomiska och sociala livet i Accra. För att det ska bli lättare att sätta sig in i arbetet så rekommenderar vi att du läser på så mycket du kan om det västafrikanska landet innan du reser.

Som volontär arbetar du för en utav Ghanas två ledande dagstidningar – The Mirror eller The Daily Graphic. Båda två är statligt ägda, men pressen i Ghana är i hög grad fri och upplever få restriktioner. Under din tid vid en utav tidningarna kommer en av de erfarna journalisterna att fungera som din handledare och hjälpa dig med att komma till rätta med livet på en tidningsredaktion. I övrigt ges du ganska stor frihet; ditt presskort ger dig tillgång till det mesta du behöver ta reda på och skriva om.

Den här placeringen passar särskilt bra för dig som är intresserad av sociala eller politiska ämnen, men det finns även goda möjligheter att engagera sig i sportjournalistik.

Jobbar som radiojournalist

Är du istället mer intresserad av radiojournalistik så har även du anledning att resa till Ghana. Vi samarbetar med flera radiostationer som alla är populära och når ut till en stor publik – tidigare volontärer har berättat om hur deras röst blivit igenkänd på gatan!

Radiokanalerna vi jobbar med täcker ett brett spektrum av program. Några sänder mest talk-shows, andra musik, nyheter eller lokalprogram, medan andra igen specialiserar sig på dokumentärer. Som volontär kan dina arbetsuppgifter inkludera:

 • Producera program
 • Läsa upp nyheter
 • Deltaga i debatter och talk-shows
 • Intervjua folk på gatan
 • Med mera

Visa att du är engagerad och har arbetslust så kommer du att få pröva på en mängd olika uppgifter som kommer att ge dig massor av erfarenhet att resa hem med.

TV-journalistik i Ghana

Är det TV-produktion som lockar istället så har vi placeringar för dig med. Vi arbetar med två kanaler i Ghana, den ena är en otroligt populär kanal specialiserad på sportnyheter. Här kan du efter en inledande period få pröva vingarna som sportjournalist. Exakt vad du får arbeta med beror till viss del på din tidigare erfarenhet, men du kommer oavsett få varierad erfarenhet under din tid med Projects Abroad.

Den andra kanalen är statlig och sänder informativa program på varierade teman som hälsa, miljö, karriärmöjligheter, jämlikhetsfrågor, utbildning, människorätt, demokrati med mera. Som volontär kan du delta vid alla delar av produktionen, från filmning på fältet till att redigera och sammanställa materialet till ett färdigt program. Det här är en fantastisk placering för dig som är intresserad av hela produktionsförloppet, och du uppmuntras till att komma med egna idéer.

Oavsett vilken typ av media du volontärarbetar med, så är det viktigt att du visar entusiasm och arbetsmoral på din arbetsplats. Volontärer som ställer frågor, visar initiativförmåga och gör ett gott intryck på sina handledare, kommer att få med sig precis hur mycket erfarenhet som helst.

Ett journalistprojekt med Projects Abroad kommer att stå ut på ditt CV och ge dig en klar fördel mot konkurrenterna på hemmaplan.

Berätta för dina kompisar om den här sidan:

Tillbaka till toppen ▲