Book with Confidence: Read our new Risk-Free Refund Policy and our COVID-19 FAQs

Ring oss på:  08 - 55 921 116

Kontakta oss
Three Backpack University students laughing while they work on their studies

Backpacker Universitetet

Studera på distans och packapacka runt i Asien och Afrika med andra studenter

Kan du inte bestämma dig för om du vill fortsätta studera eller ta en paus och backpacka runt i världen? Med oss behöver du inte välja!!

Vi har skapat Backpacker Universitetet där du kan studera kurser utomlands på distans, samtidigt som du backpackar till några av de mest spännande och färgstarka länderna på jorden. Så lämna klassrummet och biblioteket och ta steget ut i världen. Det här är din chans att studera i Sverige men bo utomlands under en termin eller två. Du kommer backpacka genom Asien eller Afrika, eller varför inte båda! Backpacker Universitetet tar dig från Sydafrika till Kenya och Tanzania eller från Vietnam till Kambodja och Thailand. 

Vårt Backpacker Universitet är öppet för studenter 17+. Du kommer utforska spännande platser tillsammans med oss på ett tryggt och säkert sätt, samtidigt som du studerar kurser på distans.

Datumen för våra terminer på Backpacker Universitetet överensstämmer med vanliga universitetsterminer, september till december och januari till maj. Enda skillnaden är att du inte kommer vara tvungen att sitta och damma i ett klassrum, eller i föreläsningssalen! 

På Backpacker Universitetet kommer du kommer studera i grupp tillsammans med andra likasinnade människor, som också studerar på distans, är äventyrslystna och längtar efter att se världen. Vi kan garantera att du kommer ha ditt livs resa! 

Så här ser terminsplanen ut för Backpacker Universitetet:

 • Södra Afrika termin 1: september till december
 • Sydostasien termin 2: januari till maj
 • Båda

Vad är fördelarna med att studera på distans och backpacka?

Förutom att du kan studera och resa samtidigt, kan dina studier på Backpacker Universitetet hjälpa dig på många andra sätt: Du kommer:

Synas från mängden när du söker arbete

När du har gått ut Backpacker Universitetet kan du lägga en backpackingresa på CV:t. Dessutom är Backpacker Universitetet långt ifrån en vanlig backpackingresa. Så du kommer garanterat stå ut både på ansökning och arbetsintervjuer, men på rätt sätt! Dina distansstudier och resor kommer visa att du:

 • Bryr dig om omvärlden
 • Är driven
 • Anpassningsbar
 • Vågar ta steget utanför din bekvämlighetszon!

Lära dig nya kunskaper

Förutom att du kommer plocka universitets- eller gymnasiepoäng, kommer du återvända hem med ryggsäcken full av nya kunskaper! När du är utomlands kommer din omgivning automatiskt uppmuntra dig till att våga prova nya saker: nya maträtter, nya aktiviteter. Kanske provar du forsränning, dykning, paddla kayak m.m. Det finns nya upplevelser som väntar på att upptäckas runt varje hörn!

Bygga upp ett internationellt nätverk

På Backpacker Universitetet kommer du studera sida vid sida med andra likasinnade människor som kommer bli dina vänner. Du kommer studera i professionella co-working miljöer där du lär känna drivna och hårt arbetande entreprenörer. Det här är ett fantastiskt tillfälle att bli inspirerad, bygga kontakter med drivna personer som du, starta roliga och spännande projekt och lära dig mer om entreprenörskap, både professionellt och socialt.

Studera på otroligt vackra platser

Varför vänta med att resa till att du fått jobb, då du ändå inte kan ta ledigt månader i taget. Byt föreläsningssalen till Phi Phi Islands stränder, underbara sushirestauranger i Hanoi och till Ankor Wats tempelträdgårdar. Det är dags att kliva ut från klassrummet till den verkliga världen!

Var kan jag resa när jag studerar på distans?

An aerial shot of Cape Town, showing Table Mountain, Signal Hill, and the CBD

1. Backpacka i Södra Afrika

Sydafrika

Kapstaden - 5 veckor

Backpacker Universitetets studenter börjar sitt äventyr i Kapstaden som sydafrikanerna kallar Mother City.

Kapstaden är full av konst, musik och kulturupplevelser, dramatiskt vacker natur, vingårdar och historia. Det finns garanterat något för alla studenter på Backpacker Universitetet. Ta linbanan upp till toppen av Taffelberget och njut av panoramautsikten av Kapstaden, eller lär dig mer om kampen mot apartheid och Sydafrikas historia, genom att besöka Robben Island som finns med på UNESCO världsarvslista.

I Kapstaden hittar du mat från hela världen som är mycket prisvärd. Här kan du verkligen välja och vraka mellan underbara restauranger! Maten i Kapstaden lånar smaker från Afrika, Europa och Asien - öst och väst. Missa inte att smaka det utsökta och salta biltong, eller fika med de andra studenterna på någon av de många caféerna. Besök steampunk caféet Truth som vunnit priset för världens bästa kaffe. Vandra genom den imponerande tallskogen i Skeleton Gorge och se molnen rulla över kanten på Taffelberget, som en vit fluffig bordsduk. Kapstaden kallar, vad väntar du på!

Students on a road trip to the Garden Route in South Africa as part of their Backpack University

Garden Route - 1 vecka

Garden Route är en världskänd väg som börjar i Kapstaden och slutar 700 km längre upp i Port Elizabeth. Det finns massor av roliga och hisnande aktiviteter att göra, allt från canopy walks till grottvandringar och bungy jump. Vill du ta det lugnare finns det många vackra stränder att sola på.

Garden Route är känt för sin skönhet; där vägen slingrar sig längs med kusten. Njut av utsikten av böljande kullar, dramatiska bergsklippor och det mörkturkosa havet.

Student looking at a hidden waterfall falling into a pool of water in Nanyuki, Kenya

Kenya

Nanyuki - 3 veckor

Din första anhalt i Kenya är Nanyuki, det är en liten stad fylld av liv och rörelse. Staden har alla moderna bekvämligheter du kan behöva som matbutiker, restauranger och banker.

När du inte studerar dina kurser online, så rekommenderar vi att du utforskar Nanyuki. Besök vilddjursreservat, ta guidade vandringar genom Wild Forest och bada i kristallklara naturliga pooler.

Kom ihåg att stanna upp ibland och ta in dina vackra omgivningar. Ta några djupa andetag, det är nu du skapar minnen för livet.

A student on a safari tour looking right at a giraffe while it stares back at her.

Soysambu - 2 veckor

Efter att du fått en introduktion till livet i Kenya under din tid i Nanyuki, kommer du resa vidare till Soysambu Conservancy. Soysambu är ett vilddjursreservat i hjärtat av mäktiga Great Rift Valley. Här kommer du ta en paus från dina studier och hjälpa till som volontär på ett fantastiskt naturskyddsprojekt.

Du kommer arbeta för att bevara den utrotningshotade Rothschild giraffen - hela 10 % av Rothschild giraffens vilda population finns i Soysambu. Förutom giraffer finns det massor av andra djurarter som du kan se längs med vackra Lake Nakuru, från betande noshörningar, lejon och flockar av vackra rosa flamingos. Luta dig tillbaka, slappna av och njut av ditt alldeles egna safariäventyr.

Under din tid på Soysambu Conservancy kommer du hjälpa till med viktigt naturskyddsarbete. Du kan förvänta dig att:

 • Räkna och anteckna hur många djurarter du ser för att få en uppskattning av populationen
 • Bekämpa tjuvjakt genom att ta bort tjuvjägarnas snaror
 • Bygga vattenhål för att se till att vilda djur har vatten under torrperioden
 • Rensa bort inkräktande och främmande växtarter

Det finns även möjligheten att åka till Nakuru City som bara är en kort bussresa från Soysambu. Eftersom staden är den fjärde största i Kenya, kommer det bli en stark kontrast mot lugnet i Soysambu. Nakuru City har allt du kan vilja ha från en snabbväxande och dynamisk stad, som restauranger, elektronikaffärer, caféer och mycket mer.

Arusha, Tanzania showing beautiful architecture amidst the natural greenbelt

Tanzania

Arusha - 3 veckor

Nu kommer du och din grupp åka söderut över gränsen till Tanzania. Staden Arusha blir ditt hem för de nästkommande tre veckorna.

Staden har många riktigt bra ställen att äta och bo på. Klimatet vid foten av berget Mt. Meru ger Arusha dess lummiga gröna växtlighet.

Arusha ligger också nära det kända berget Mt. Kilimanjaro, vilket gör Arusha till en populär plats för turister. Du kommer träffa människor från alla världens hörn. I Arusha söker även kenyaner efter nya möjligheter, så förvänta dig träffa både unga Massajer och bönder.

På din fritid kan du simma i de lugna vattnen i Kikultewa Hotsprings, eller ta en guidad tur genom skogslandskapet på savannen. Du kan även besöka kulturarvscentret i Arusha och lära dig mer om afrikanska kulturella skatter.

The coast of Tanzania, one of the places Backpack University students will be able to visit during their trip

Zanzibar 

Dar es Salam - 1 vecka

Ditt sista stopp för terminen är undersköna Zanzibar. På bara 100 år har Zanzibar gått från att vara en sömnig och glesbebyggd ö, till att bli en av världens mest kända tropisk strandresorter.

Zanzibar ligger på Tanzanias västkust i den Indiska oceanen och är rik i både flora, fauna och kultur. Besök Changu Island och vandra genom jätteskölpaddornas fristad, eller lär dig mer om Freddie Mercury i Stone Town.

På Zanzibar är det inte svårt att hitta platser att slappa på, välj och vraka mellan vita stränder, bada i det kristallklara turkosa havet, ät nyfångad fisk och skaldjur på strandrestauranger och mycket mer.

I slutet av din vecka i Zanzibar kommer du ta flyget till Dar es Salaam, för att sedan ta flyget hem.

A busy street in Vietnam with merchants and commuters travelling up and down the road

2. Backpacka i Sydostasien

Vietnam

Hanoi - 4 veckor

Hanoi är den snabbast växande ekonomin i Vietnam sin turbulenta militära historia till trots. Staden är den perfekta starten på din backpackerresa till Asien. Ta en paus från dina distansstudier och utforska alla spännande små gator, butiker och marknader i Hanoi.

Missa inte att besöka Ha Long Bay, med sina sagolika kalkstensklippor som nästan ser ut att flyta på det turkosa vattnet. Njut av omgivningarna i Gulf of Tonkin, som dessutom finns med på UNESCOS världsarvslista.

Ströva runt det världskända Hoan Kiem Lake, över Huc Bridge och utforska Ngoc Son Temple. Ta sedan bakgatorna med instagramkända tågspår och smaka på rätten Pho; en värmande nudelsoppa.

Tourists and Backpack University students walking across the Golden Bridge in Vietnam

Road trip till Hoi Chi Minh via Da Nang - 1 vecka

Efter 4 veckor i Hanoi kommer vi ta dig söderut till Hoi Chi Minh City via Da Nang.

Da Nang är känt som turistnavet i mitten av Vietnam och av en mycket god anledning! Da Nangs västkust längs med South China Sea är platsen att besöka om du vill se solen gå ner över kalkstensklipporna och havet.

Passa även på att besöka den kända 150 m långa Golden Bridge, sippa på färsk kokosnötsjuice, sola och bada i Non Nuoc beach eller vandra i Son Tra Mountai.

The sun setting on a brightly lit Hoi Chi Minh, casting long shadows onto the water

Hoi Chi Minh - 1 vecka

Hoi Chi Minh City är en livlig stad full med konst och butiker. Staden är en nyckelfaktor i Vietnams ekonomiska utveckling och har ett högt tempo.

Invånarna Hoi Chi Minh lever fredligt trots stadens svåra militära historia och välkomnar turister med öppna armar. Utforska smågatorna där tempel fyller luften med lukten av rökelse, innan du promenerar längs med lyxiga skyskrapor och kliver in moderna shoppingcenter fyllda med designerkläder.

Lär dig mer om Vietnams historia genom att besöka museum dedikerade till Vietnamkriget. Väl värt ett besök är Cu Chi Tunnels som ligger ca 70 km utanför Hoi Chi Ming. I Chu Chi Tunnels kan du lära dig om hur underjordisk djungelkrigföring gick till under Vietnamkriget.

One of the places you can visit on your Backpack University adventure is the Royal Palace in Cambodia

Kambodja

Phnom Penh - 3 veckor

Från Hoi Chi Minh City åker du västerut över gränsen till Kambodja och till staden Phnom Penh.

Phnom Penh är Kambodjas huvudstad och det så klart ingen överraskning att det är den mest livliga staden i landet. Även om atmosfären och gatorna är fulla med liv och rörelse, finns det många platser där man som besökare, kan ta en tillflykt från det hektiska stadslivet och slappna av.

Nationalmuseet har mängder av antika artefakter från 1600-talet, traditionella Khmer dansare, statyer av kambodjanska krigare och mycket mer. Det kungliga palatset är även en fantastisk plats att besöka om du gillar guld, andlöst vacker arkitektur och vill kunna sitta längs med floden och se båtarna stillsamt flyta förbi. Glöm inte att ta en promenad till den historiska marknaden och ta in dofterna av alla sydasiatiska kryddor.

A Backpack University student exploring the Angkor Wat by stepping through a creepy doorway

Siem Reap - 1 vecka

Innan du lämnar Kambodja kommer du tillbringa en vecka i Siem Reap, en storstad i nordvästra delen av landet.

Det här är din chans att besöka det världskända historiska templet Angkor Wat. Templet är det största i världen; och verkligen en imponerande syn! Det antika templet dateras till 1100-talet och byggdes av Khmerhärskaren Suryavarman II.

Förutom magiska tempel har Siem Reap en hel del att erbjuda en besökare, oavsett om älskar historia, kultur eller äventyr. Laga mat med lokalbefolkningen, ta fram din kreativa sida och skapa vackra lerkrukor, eller riv igång med en fyrhjulingssafari.

A Backpack University student sitting at the front of a small boat taking in the beauty of Krabi, Thailand

Thailand

Krabi - 4 veckor

Det är dags att ta resan vidare till det fridfulla södra Thailand, fast genom livliga Bangkok. Du kommer avsluta resan i Krabi, där du kommer bo i bekväma bungalows med el, luftkonditionering och varma duschar.

Här kommer du dyka ner i det kristallklara havet, paddla kayak genom grottor och utforska 100-tals små öar. Ta en paus från dina distansstudier då och då och vandra längs med de oändliga gyllene stränderna.

I Krabi har du också möjligheten att ta ett PADI dykcertifikat och bli en kvalificerad dykare. Det gör att du kan delta på vårt marinvårdsprojekt, där vi samarbetar med Phi Phi National Park.

A main road in Bangkok with many restaurants and shops, frequented by pedestrians and commuters

Bangkok - 1 vecka

Bangkok är det sista stoppet på ditt äventyr med Backpacker Universitetet.

Staden är en internationell nöjeshubb med en trevlig befolkning som uppskattar turister. Bankok har växt snabbt tack vare turismen och är idag den mest besökta staden i världen, med rekordstora 20.5 miljoner besökare under 2017.

Under ditt besök i staden kommer du ha massor att se och göra. Passa på att se Wat Pho och den gyllene Golden Reclining Buddha, eller vandra på färggranna Chatuchak Market.

Åk båt på Chao River och njut av den mångfaldiga arkitekturen, eller besök Vertigo and Moon Bar och upplev panoramautsikten från 61:a våningen. Du kan även lära dig mer om det kulturella ursprunget av moderna kampsporter och titta på en Muay Thai boxningsmatch.


Hur kan jag studera på distans?

Alla som är över 17 år kan söka till Backpacker Universitetet, vilket innebär att man kan både studera på gymnasial nivå, plugga distanskurser på universitetet eller plugga komvuxkurser på distans. Även om Backpacker Universitetet inte ger rätt till studiemedel och lån från CSN, så kan man få CSN genom att studera distanskurser.

Distanskurser - Gymnasiet

Det går att läsa gymnasiet på distans och du kan ansöka om studiebidrag som kan hjälpa dig att finansiera din resa. Om du folkbokförd i Sverige kan du ansöka om att studera på Korrespondensgymnasiet. Det innebär att du pluggar gymnasiet helt på distans och du kan välja mellan olika inriktningar. 

Om du istället är folkbokförd utomlands, men vill läsa en svensk gymnasieutbildning på distans, kan du söka in på Hermods Distansgymnasium.

Distanskurser - Universitetet

antagning.se kan du söka efter distanskurser utan sammankomst och många av kurserna är studiemedelsberättigade. Sortera efter: Fler sökalternativ - Visa bara distansutbildningar och klicka i rutan: utan sammankomst. Nu kan du välja mellan mängder av olika distanskurser. 

När du ansöker till distanskurser var noga med att titta om kurserna är på heltid/deltid, vilket påverkar hur mycket studiemedel och CSN lån du kan få. Du ansöker om studiemedel och lån från CSN på CSN:s hemsida.

Distanskurser - Komvux

Här kan du hitta Komvuxkurser där du kan studera på distans. När du studerar på Komvux kan du få studiemedel och lån från CSN.

Internationella distanskurser

Det finns mängder av distanskurser som du kan hitta online. En del är gratis och en del behöver du betala för.

 • I vårt grannland Finland erbjuder University of Helsinki många olika gratis distanskurser, läs mer och hitta olika kurser på University of Helsinkis hemsida.
 • Vill du studera marknadsföring kan du titta på närmare på Google Garage.

Du kan också hitta andra distanskurser här:

Många universitet erbjuder distanskurser och det inkluderar även kända universitet som Oxford och Cambridge.

Titta även in på Studyportals för fler distanskurser.

Students high five each other after they figure out a solution to case study while on their Backpack University

Vad kan jag studera på distans?

Du ansöker själv till en distanskurs i valfritt ämne. Det är viktigt att distanskursen är helt online så att du kan studera var som helst i världen, bara du har tillgång till internet.

A Backpack University student accessing her notes and working online while at the beach

Studera utomlands gratis

I Sverige har vi unika möjligheter att studera utomlands gratis, eftersom vi inte behöver betala någon terminsavgift för studier på gymnasiet, universitet eller på Komvux. Dessutom kan du få bidrag och lån från CSN för att studera utomlands. Därför är distanskurser perfekta för den som vill studera en, två eller fler terminer utomlands, men ändå studera gratis.


Vad kommer jag att göra när jag reser med Backpacker Universitetet?

Studera på distans

Du kommer självständigt studera på distans med hjälp av lärarna på din distanskurs. Vår studiekoordinator på plats kommer se till att du har tillgång till Backpacker Universitetets studiehubb och co-working faciliteter, så att du kan lämna in dina uppgifter och göra dina prov i tid.

Resa i grupp

Du kommer vara en del i vår internationella studentgrupp som reser runt i världen. Du kommer besöka alla viktiga sevärdheter i de länder som du reser till, exempelvis Angkor Wat, Hoàn Kiếm Lake och Phi Phi Island, för att bara nämna några. Men Backpacker Universitetet är så mycket mer än att bara backpacka i Asien och Afrika och turista, vår personal kommer ta dig bortom turiststråken och hjälpa dig att utforska platser som du bara drömt om.

Volontärarbeta

Eftersom vi på Projects Abroad har ordnat volontärarbete och praktik utomlands sen 1992, så vill vi ge dig som deltar på Backpacker Universitetet chansen att ge tillbaka till de länder du besöker.

Du kommer ha möjlighet att volontärarbeta eller göra praktik och göra en insats för människor som lever i marginaliserade delar av samhället. Det kan innebära att hjälpa till på våra sjukvårdsinsatser, där du hjälper till med enklare hälsoundersökningar. Du mäter blodtryck, BMI, blodsocker vilopuls och liknande. Allt under överseende av kvalificerad sjukvårdspersonal. Dessa insatser är otroligt viktiga för människor som lever helt utan tillgång till grundläggande sjukvård.

Som student på Backpacker Universitetet kan du också förvänta dig att tillbringa en dag eller två på:

Som du ser finns det något för alla! Du kan också välja att volontärarbeta för en längre tid på våra projekt, men då för en extra kostnad. Det kan vara ett bra sätt att få extra arbetslivserfarenhet att lägga på ditt CV, vid sidan av dina studier. Exempelvis om du studerar juridik på distans, kan du välja att göra praktik på vårt kontor för mänskliga rättigheter i Kapstaden. Där får du arbeta med erfarna jurister som ger gratis juridisk hjälp till människor, som vanligtvis inte skulle ha råd att anlita juridisk hjälp.


Hur mycket kostar Backpacker Universitetet?

På Backpacker Universitetet tar vi hand om all logistik, så du reser enkelt och smidigt och bara kan fokusera på dina distansstudier. Allt du behöver göra är att ansöka och bli antagen på en distanskurs.

Här Backpacker Universitetets priser:

 • Termin 1: Södra Afrika- £4,295
 • Termin 2: Sydostasien - £3,895
 • Båda - £7,995

Vad ingår i priset för Backpacker Universitetet?

Students joining the Backpack University look over the skyline of Arusha in Tanzania

I priset ingår:

 • Flyg mellan destinationer (dock inte från hemlandet till första destinationen, eller från sista destinationen tillbaka till hemlandet).
 • Kostnaden för transport som exempelvis tåg och taxi
 • Mat*, vatten och boende
 • Transport till och från flygplatser runt om i världen
 • Olika sightseeingturer i varje land
 • Stöd och hjälp av vår personal på plats
 • Kostnaden för studiehubbar
 • Att du får prova på olika volontärprojekt

*Mat ingår endast när du bor hos värdfamilj

Ansök nu

Vill du veta mer om Backpacker Universitetet?

Kontakta våra supertrevliga projektexperter, de svarar gärna på dina frågor:

08 - 55 921 116

eller maila:

för att börja planera din resa

Våra samarbetsorganisationer