An excavation site in which Projects Abroad volunteers carry out archaeology volunteering work in Romania.

Volontärarbeta med arkeologi i Rumänien

Arbeta tillsammans med erfarna arkeologer för att bevara artefakter från romarriket 

Översikt

Följ med oss tillbaka i tiden till det mäktiga romarriket och arbeta praktiskt med arkeologi i Rumänien. Du kommer arbeta på utgrävningsplatser runt om i Rumänien och lära dig massor om arkeologi från erfarna arkeologer. Gräv upp det förflutna, lär dig mer om Europas historia och lägg praktisk arbetslivserfarenhet på CV:t.

Med din hjälp kan vi bevara historiskt och kulturellt betydelsefulla platser i Rumänien för framtida generationer. Du kommer hjälpa till att rädda historiska föremål så att det inte förstörs under nybyggnationer. Våra arkeologivolontärer har tillsammans med arkeologer gjort ett fantastiskt arbete genom åren. Under 2017 hjälpte våra volontärer att avsluta en arkeologisk utgrävningsplats som hotades av nybyggnationer i hjärtat av Alba Lulia Citadell. De hittade artefakter som silvermynt, ett järnsvärd och ett knivblad.

Exakt var i Rumänien du kommer bo, beror helt på vilken arkeologisk utgrävningsplats du arbetar på. Oavsett var i Rumänien du arbetar, rekommenderar vi att du verkligen tar dig tid att utforska landet. Varför inte planera en resa till Transsylvanien?!

Startdatum: 

Helt flexibla datum

Se datum

Minimitid: 

En vecka

Krav: 

Alla över 16 år kan delta


Är att volontärarbeta som arkeolog rätt för mig?

Är du fascinerad av historia? Har du alltid drömt om att hitta historiska skatter som varit nedgrävda i hundratals år? Är svaret ja så är vårt arkeologiprojekt i Rumänien perfekt för dig!


Det här är en fantastisk möjlighet för dig som vill ha en karriär inom arkeologi, historia eller antropologi. Genom att volontärarbeta som arkeolog i Rumänien kommer du få praktisk arbetslivserfarenhet, vässa ditt CV och få massor av intressanta ämnen att prata om på intervjuer och ansökningar.


Är du mer nyfiken än karriärsdriven? Inga problem du är mer än välkommen att delta på projektet. Du behöver inga förkunskaper, erfarna arkeologer kommer lära dig grunderna och handleda dig i ditt arbete.


Studerar du arkeologi och vill göra din praktik på arkeologiprojektet i Rumänien, kontakta oss så kan vi hjälpa dig.


Det är projektet drivs året runt och du kan åka när det passar dig bäst. Minimitiden på projektet är en vecka, men vi rekommenderar dig att stanna längre så du kan delta i fler aktiviteter.

Projects Abroad volunteers are pictured taking part in a dig at an excavation site whilst on their volunteer archaeology work in Romania.

Vad kommer jag att göra när jag volontärarbetar som arkeolog i Rumänien?

Som volontär på arkeologiprojektet i Rumänien finns det massor av saker du kan göra:


  • Delta i fältarbete som utgrävningar och restaureringar av arkeologiska platser
  • Arbeta i museum och hjälpa till att skapa presentationer och restaurera keramik
  • Göra inomhusresearch genom att rengöra, märka, mäta och inventera föremål

Fältarbete vid utgrävningar och arkeologiska restaureringsplatser


Under din tid på projektet kommer du tillbringa mycket av din tid ute i fältet med att göra utgrävningar och restaureringar.


Vilken typ av arbete du kommer göra beror på var du kommer arbeta. I vissa områden kommer du till största delen arbeta med utgrävningar, samt att rengöra och rekonstruera keramik eller andra föremål. I andra områden kommer du hjälpa till med att identifiera och gräva ut antika gravar, ta hand om olika föremål och ben.


Arbete i museum


Du kan också välja att arbeta i Historiska Museet i Alba lulia, här kommer du hjälpa till med att rekonstruera keramik och göra research. Ditt schema kommer vara uppdelat på både utgrävning, analysering av föremål som hittats och arbete med museets presentationer. Du kan också komma att översätta dokument och turistinformation.


Arbetet inne i museet sker oftast under vintern mellan december och februari, när det dåliga vädret hindrar oss från att arbeta med utgrävningar. Skulle du vara intresserad av att arbeta i museet under andra delar av året så kontakta oss.


Inomhusarbete under vintern


Om du volontärarbetar på vintern kommer du inte kunna arbeta så mycket utomhus som du skulle ha gjort på sommaren. Istället kommer du arbeta inomhus med att göra arkeologisk research som:


  • Arkeologisk illustration
  • Rengöring
  • Mätning
  • Restaurera inventarier
  • Kartlägga artefakter

Var i Rumänien kommer jag att arbeta?

Alba lulia

Du kommer vara baserad i Alba lulia, en stad med viktiga romerska, medeltida och moderna kännetecken. Idag ser många rumäner Alba lulia som den spirituella huvudstaden i Rumänien.

Alba Iulia ligger på samma plats som det antika fortet Apulum, som grundades av romarna under andra seklet e.Kr. och förstördes av tatarerna under år 1241. Sedan medeltiden har staden varit känd som en händelserik stad, som spelat en viktig roll i det sociala och politiska livet i Transsylvanien. Alba lulia är fantastiskt att besöka som turist, det finns otroligt många intressanta sevärdheter men där citadellet är mest känt.

Du kommer förflytta dig mellan olika arkeologiska utgrävningar, så du kan vänta dig att bo i lite olika typer av boenden, som gästhus, tält, hostells och hoslokala värdfamiljer.

Ankomst, visum och hämtning

När du anländer till flygplatsen i din valda destination, kommer en av våra Projects Abroad anställda att möta dig och hälsa dig välkommen till landet. Du hittar mer information om ankomstflygplatser, introduktion och visum på vår sida Ankomst i Rumänien.


En vanlig dag på arkeologiprojektet i Rumänien

Du kommer oftast börja arbetsdagen kl. 7 och sluta kring kl.16. Under sommaren i juni och juli kommer du ta en längre paus på eftermiddagen och sedan arbeta till kl.19.


Morgonen är dedikerad till utgrävningar och praktiska arbetsuppgifter på arkeologiska platser, detta är särskilt viktigt på sommaren då det kan bli väldigt varmt.


Du kommer få 1.5h lunchpaus mellan kl.12 och kl.13.30, eftersom du oftast kommer var ganska långt bort från vart du bor kommer du få med dig en matlåda.


Om du deltar på projektet på vintern är det oftast mindre fältarbete. Du kommer då tillbringa största delen med att göra research inomhus. Något som är perfekt för den som vill lära sig mer om den akademiska sidan av arkeologiarbetet.


Kvällar och helger har du ledigt, så du kan utforska dina omgivningar och lära dig mer om rumänska traditioner, kultur och dagliga liv.

A group of Projects Abroad volunteers collecting data at an excavation site during their volunteer archaeology work in Romania.

Vilka är de långsiktiga målen med arkeologiprojektet i Rumänien?

Det finns två huvudsakliga mål med det här projektet: hjälpa dig utvecklas inom arkeologi och att stötta underbemannade arkeologiprogram i Rumänien.


Vi vill ge dig de kunskaper och färdigheter du behöver för börja eller fortsätta med en karriär inom arkeologi. Du kommer arbeta tillsammans med ett team av erfarna arkeologer, så passa på att fråga så mycket som möjligt. Under din tid på projektet kommer du lära dig att gräva upp, städa, restaurera och registrera artefakter.


Du kommer även få hjälpa till att göra viktigt fältarbete och dokumentera vart föremålen har hittats. Rumänien har en otrolig rikedom i arkeologiska platser som kan ge oss viktig kunskap om människans historia. Tyvärr är det brist på arkeologer och därför behöver vi din hjälp.


Följ med oss och volontärarbeta som arkeolog i Rumänien, du kommer hjälpa bevara landets kulturella historia och lära dig massor om arkeologi.

A Projects Abroad volunteer is pictured measuring out the dig site during her volunteer archaeology work in Romania.

Volontärarbete för yrkesprofessionella

Det här projektet är även perfekt för kvalificerade yrkesprofessionella. Med dina kunskaper kan vi tillsammans göra ännu större skillnad. Vi kommer matcha dig med en projektplacering där dina kunskaper behövs som mest. Det innebär att du kan dela med dig av dina kunskaper med andra. Tillsammans kommer du arbeta med partnerorganisationer för att skapa hållbar positiv förändring för människor på plats.

Om du har relevanta kvalifikationer, kontakta oss så kan vi hjälpa dig!


Vi mäter resultatet av vårt arbete varje år

Vi arbetar mot långsiktigt mål med årliga delmål. Varje volontär och praktikant som deltar på ett av våra projekt hjälper oss att nå dessa långsiktiga mål. På så sätt kan även de som volontärarbetar eller praktiserar en kortare tid göra verklig skillnad. Varje person bygger på arbetet som tidigare volontärer och praktikanter gjort. Varje år utvärderar vi resultatet av vårt arbete. Du kan hitta en sammanställning av vad vi uppnått under året i vår Global Impact Report.

För mer information om vilken insats våra volontärer, praktikanter och personal gjort under året, läs vår senaste rapport.


Mat och boende

Du kommer bo hos en värdfamilj i Brasov. Din värdfamilj kommer välkomna dig som en familjemedlem till deras hem. De kommer lära dig mer om deras traditioner och om den lokala kulturen. Vi tror att det här är det bästa sättet att verkligen lära känna kulturen i ett nytt land. Du kommer få en unik upplevelse av Rumänien.

Vi försöker alltid placera dig så att du bor med en annan Projects Abroad volontär eller praktikant. Ditt rum kommer vara enkelt men bekvämt, rent och säkert.

Din projektavgift inkluderar tre måltider om dagen.

Läs mer om våra boenden.


Fritidsaktiviteter när du är ledig

När du volontärarbetar i Rumänien kommer du få en unik inblick i det östeuropeiska livet. Det kommer finnas mycket att se och göra på fritiden. Rumänien är den perfekta destinationen för dig som älskar arkitektur, med så många otroligt vackra byggnader längs med gatorna.

Besök Biserica Neagră och se ett fantastiskt exempel på hemsökande vacker gotisk arkitektur, med dess stenväggar svartnade efter en stor brand på 1700-talet. Det är inte bara byggnaderna som förtjänar uppmärksamhet utan även gatorna. Kan du tränga dig igenom en av de smalaste gatorna i Europa?

Vi rekommenderar även att du åker på en weekendresa till Transsylvanien och besöker Bran Castle, hem till den legendariske Dracula. När du ändå är där, ta en rundtur i ASTRA Museum och fördjupa dig i rumänska folksägner.

Du kommer vara en av våra många volontärer i Rumänien, så du kommer garanterat lära känna nya vänner och reskompisar. Det gör att du kan välja mellan att utforska Rumänien självständigt, eller tillsammans med likasinnade nya vänner.


Säkerhet och personalstöd

Din säkerhet är vår första prioritet. Vi har många processer och system på plats för att se till att du som ungdomsvolontär har all extra hjälp och support som du behöver. Vår egen Projects Abroad personal finns alltid med dig och de andra ungdomsvolontärerna, oavsett tid på dygnet eller dag i veckan. De ser till att du trivs i ditt boende och känner dig hemma på din projektplacering. Om du skulle stöta på något problem, finns vår personal alltid där för att hjälpa dig.

Läs mer om support och säkerhet.

När du anmäler dig betalar du endast 2700 kr, vilket dras av från totalpriset. Avbetalningsmöjligheter finns och vi kan också ge tips på hur du kan samla in pengar

Vill du delta på fler än ett projekt? Ring oss på 0855921116 för att ta reda på om vi kan erbjuda rabatt.

Välj en varaktighet och ett startdatum för att fortsätta

Fråga här

'

Fält markerade med * är obligatoriska!

Våra samarbetsorganisationer