A group of medical interns gather round a surgical table in a hospital at a workshop during their medical placement in China.

Praktik inom sjukvården i Kina

Lär dig av kinesiska doktorer när de behandlar patienter med västerländsk och traditionell kinesisk medicin

Översikt

Praktisera inom sjukvården i Kina och lär dig från kvalificerade läkare på ett stort sjukhus. Du kommer observera läkare och annan kvalificerad sjukvårdspersonal när de går ronder och behandlar patienter. Under din tid i Kina kommer du lära dig om olika sjukdomar och åkommor samt hur de diagnostiseras och behandlas. Det här är ett utmärkt tillfälle att lära dig mer och få värdefull medicinsk arbetslivserfarenhet att lägga på ditt CV.

Vårt projekt inom sjukvården i Kina är upplagd som en praktikplats med mycket observation och fokus på att du ska lära dig mer om medicin. Det skiljer sig från traditionellt volontärarbete som är mer fokuserat på praktiskt arbete. Beroende på din kunskapsnivå kommer du få göra olika praktiska aktiviteter under överseende av kvalificerad sjukvårdspersonal, men huvudfokus på projektet är att du ska bredda dina kunskaper.

Du behöver inte vara inskriven på en utbildning för att göra praktik även om det naturligtvis går bra. Vi har allt från praktikanter som åker med oss för att se om läkarlinjen eller andra sjukvårdsutbildningar är rätt val för dem, till sjuksköterske- och läkarstudenter som gör sin sjuksköterskepraktik eller läkarpraktik i Kina med oss.

Är du redan utbildad läkare eller sjuksköterska? Kontakta oss om du vill volontärarbeta inom sjukvården i Kina.

I Kina kan du välja att göra praktik på olika avdelningar, så att du kan utforska vilken medicinsk specialitet du är mest intresserad av. Du kommer även ha möjlighet att lära dig om traditionell kinesisk medicin.

Du kommer bo i hjärtat av Shanghai och dela lägenhet med andra Projects Abroad praktikanter och volontärer. Lär känna nya vänner, utforska attraktioner och ät så många dumplings du orkar.

Startdatum: 

Helt flexibla datum

Se datum

Minimitid: 

En vecka

Krav: 

Alla över 16 år kan delta
Du ska ha genomfört minst ett år av medicinskt relaterade studier.


Är att praktisera inom sjukvården i Kina rätt för mig?

Oavsett om du studerar eller endast funderar på att studera medicin kan du göra praktik inom sjukvården i Kina. Även om projektet är upplagd som en praktikplats behöver du inte vara formellt antagen på en utbildning. Vårt sjukvårdsprojekt i Kina anpassas efter din utbildningsnivå och det är aldrig för tidigt att skaffa sig medicinsk arbetslivserfarenhet. Du kan även åka med oss om du vill göra din sjuksköterskepraktik eller läkarpraktik i Kina.


När du praktiserar inom sjukvården i Kina kommer du även att ha möjligheten lära dig om traditionell kinesisk medicin. Du kommer få veta mer om konceptet kring yin och yang och hur traditionell medicin används tillsammans med modern medicin. Det här kommer hjälpa dig stå ut från mängden på ansökningar och arbetsintervjuer.


Du kan praktisera som kortast för två veckor, men vi rekommenderar dig att stanna längre så att du har möjlighet att arbeta i flera avdelningar och lära dig mer. Vi tar in praktikanter året runt så du kan själv välja när du vill åka.


Vad kommer jag att göra när jag gör praktik inom sjukvården i Kina?

Du kommer främst att observera läkare i deras arbete på sjukhuset och lära dig mer om hur det praktiska arbetet ser ut inom sjukvården. Här är några av de aktiviteter du kan komma att göra:


 • Observera och lära dig från läkare på ett av de mest väletablerade sjukhusen i Shanghai
 • Lära dig om arbetet i olika medicinska specialiteter genom att praktisera på olika avdelningar
 • Utforska traditionell kinesisk medicin och hur den används i dagens moderna samhälle

Ditt arbete kommer vara uppdelat i tre områden:


Observera läkare under ronder och vid konsultationer med patienter


Ta reda på hur det är att arbeta praktiskt med patienter när du observerar sjukvårdspersonalen i deras arbete. Du kommer observera läkares och sjukvårdspersonalens arbete nära och kunna ställa frågor. De kommer även att lära dig hur du ska diagnostisera och behandla de sjukdomar och åkommor du ser.


Praktisera på olika avdelningar och lär dig om arbetet i de olika medicinska specialiteterna


Du kommer lära dig massor när du observerar sjukvårdspersonal på olika avdelningar behandla patienter. Det kommer ge dig en bättre inblick i vilken specialitet du kommer vilja arbeta med i framtiden. Genom att se och lära dig om arbetet på de olika avdelningarna kommer du ha mycket intressant att prata om på arbetsintervjuer och när du skriver uppsats.


Lär dig om traditionell kinesisk medicin


När du arbetar med läkare i Kina kommer du lära dig mer än bara modern medicin, du kommer även ha chansen att lära dig om traditionell kinesisk medicin.


I Kina tror man på Yin och Yang, två motsatser som måste vara i balans i en patients kropp och att det är obalanser mellan Yin och Yang som skapar sjukdomar. Du kommer se tekniker som akupunktur och koppning, samt lära dig om användningen av olika örter.


Vilka praktikplatser finns det inom sjukvården i Kina?

Praktisera på olika avdelningar på sjukhuset och lär dig mer om medicin. Det finns många avdelningar som är öppna för observation och sjukvårdspersonalen kommer glatt visa och lära dig om deras arbete. Beroende på vilken specialitet som intresserar dig kan du välja att praktisera på följande avdelningar:

 • Kirurgi
 • Invärtesmedicin
 • Traditionell kinesisk medicin
 • Röntgenologi
 • Oralmedicin
 • Ortopedi
 • Gynekologi och obstetrik
 • Kardiologi
 • Gastroenterologi

En längre praktiktid ger bättre möjligheter att hinna praktisera på flera avdelningar och få bättre insikt i vad arbetet på varje avdelning innebär. Det kommer hjälpa dig att välja vilken medicinsk specialitet du vill arbeta med i framtiden.

A group of Medicine interns pose outside the entrance of a hospital during their medical placements in China.

Var i Kina kommer jag att arbeta?

Shanghai

När du gör din praktik inom sjukvården i Kina kommer du arbeta i ett av de mest väletablerade sjukhusen i Shanghai. Även om sjukhuset är ett av de äldsta i Shanghai, är det modernt sjukhus och har många olika avdelningar. Du kommer även att följa med och observera läkare i deras arbete ute i samhället.

Med sina neonljus, skyskrapor och 24 miljoner människor är Shanghai en av de livligaste städerna i Kina.

Ankomst, visum och hämtning

När du anländer till flygplatsen i din valda destination, kommer en av våra Projects Abroad anställda att möta dig och hälsa dig välkommen till landet. Du hittar mer information om ankomstflygplatser, introduktion och visum på vår sida Ankomst i Kina.


En vanlig dag på sjukvårdsprojektet i Kina

Börja dagen tidigt med att äta frukost med de andra volontärerna och praktikanterna i lägenheten. Packa din lunch, ta på dig sjukhusrocken och ge dig iväg mot arbetet. Vår personal kommer följa dig på din första dag så att du ska vara säker på att du hittar rätt.


Det kommer förväntas av dig att vara på sjukhuset och redo att sätta igång mellan kl. 7.30- 8.00, måndag till fredag. Du kommer sluta kring kl. 16. Du kommer ha en timmes lunchpaus så att du kan äta din matlåda, lära känna dina kollegor eller titta på dina anteckningar. Om det är väldigt lugnt på sjukhuset kanske du ibland slutar direkt efter lunch. Det kan även finnas operationer som du vill observera och då kanske du kommer stanna längre på eftermiddagen.


Varje morgon kommer du mötas upp med den läkare som du kommer skugga för dagen. Läkaren är där för att övervaka och hjälpa dig under din praktik. Du kommer följa med då läkaren går sin rond och träffar de patienter som övernattat på sjukhuset. Efter ronden kommer du sitta med på konsultationer.


En del av behandlingsmetoderna är annorlunda från vad du brukar se hemma, särskilt om läkaren använder sig av traditionell kinesisk medicin. Det här är en utmärkt möjlighet att lära sig mer om holistisk medicin och alternativa metoder att hjälpa patienter. Beroende på läkarens schema kan det även finnas möjlighet att observera en operation.


Om du åker tillbaka till lägenheten efter att du slutat för dagen kan du äta middag i lägenheten med andra volontärer och praktikanter. Ni kan även gå ut och äta tillsammans på en av de många små restaurangerna i Shanghai. Du kan även lära dig att göra dumplings på en asiatisk matlagningskurs. Ett perfekt sätt att lära sig något nytt och bli mätt samtidigt! På din fritid kan du leta efter souvenirer på en av de många marknaderna i Shanghai eller planera en helgresa till Kinesiska muren.

Female medical intern uses a needle in a local hospital in China during a Medicine internship.

Vilka är de långsiktiga målen med sjukvårdsprojektet i Kina?

Det långsiktiga målet med sjukvårdsprojektet i Kina, är att ge dig möjligheten att lära dig från kvalificerad sjukvårdspersonal utomlands och samtidigt få medicinsk arbetslivserfarenhet.


Tekniker och medicinska behandlingar varierar runt om i världen. Vårt mål är att hjälpa dig vidga dina vyer inom medicin. Det här projektet kommer även att lära dig hur du arbetar i ett nytt land och anpassar dig till en ny kultur.


Varje aktivitet som du deltar i ger dig praktisk medicinsk arbetslivserfarenhet, men även en värdefull insyn in i sjukvården i ett land under snabb utveckling.


Följ med oss och gör praktik inom sjukvården i Kina, få värdefull medicinsk arbetslivserfarenhet utomlands och boosta dina framtida studier eller karriär.

Medical interns examine a young boys mouth at a Dental workshop during their Medicine placement in China.

Projekthandlingsplaner

Vi har utarbetat långsiktiga mål för våra projekt och dokumenterat målen i våra projekthandlingsplaner. Våra projekthandlingsplaner används också för att planera ditt arbete. Tack vare våra projekthandlingsplaner kan du vara säker på att du arbetar mot ett långsiktigt mål och vi kan kontinuerligt utvärdera och förbättra vårt arbete. Våra projekthandlingsplaner säkerställer att vi gör en verklig skillnad.

Läs mer om våra projekthandlingsplaner.


Vi mäter resultatet av vårt arbete varje år

Vi arbetar mot långsiktigt mål med årliga delmål. Varje volontär och praktikant som deltar på ett av våra projekt hjälper oss att nå dessa långsiktiga mål. På så sätt kan även de som volontärarbetar eller praktiserar en kortare tid göra verklig skillnad. Varje person bygger på arbetet som tidigare volontärer och praktikanter gjort. Varje år utvärderar vi resultatet av vårt arbete. Du kan hitta en sammanställning av vad vi uppnått under året i vår Global Impact Report.

För mer information om vilken insats våra volontärer, praktikanter och personal gjort under året, läs vår senaste rapport.


Mat och boende

Du kommer dela boende med andra Projects Abroad volontärer och praktikanter under din tid i Shanghai. Det här är ett fantastiskt sätt att lära känna varandra, dela era upplevelser och utforska omgivningarna tillsammans. Ditt boende kommer vara säkert, rent och bekvämt.

Din projektavgift inkluderar tre måltider om dagen.

Läs mer om våra boenden.


Fritidsaktiviteter när du är ledig

Kina är så stort och har så mycket att erbjuda en besökare att det är svårt att veta var man ska börja. Möjligheterna till roliga kvälls- och helgaktiviteter är därför ändlösa när du volontärarbetar i Kina.

Det som är slående i Kina är konstrasten mellan det moderna, urbana och landsbygden. Du kommer se skinande skyskrapor som Oriental Pearl Tower, bara en kort bit från det stillsamma Yuyuan Garden.

Även om du kommer ha fullt upp med att hinna utforska städer som Shanghai, är det värt att åka ut på landsbygden. Varför inte vandra på den andlöst vackra Sidenvägen till ett buddistiskt tempel? Och vilket Kinaresa är komplett utan att besöka de kända sevärdheterna på UNESCOS världsarvslista, som Kinesiska muren, Yangtze-floden och Terrakottaarmén.

Det kommer finnas mängder av andra volontärer i Kina, så du kan välja mellan att utforska landet tillsammans med andra, eller utforska självständigt.


Säkerhet och personalstöd

Din säkerhet är vår första prioritet. Vi har många processer och system på plats för att se till att du har all hjälp och support som du behöver. För oss är det viktigt att du ska känna dig trygg när du reser med oss. Vår egen Projects Abroad personal finns tillgänglig för hjälp och stöd 24h om dygnet. De kommer se till att du trivs i ditt boende och känner dig hemma på din projektplacering. Om du skulle stöta på något problem, finns vår personal alltid där för att hjälpa dig.

Läs mer om support och säkerhet.

När du anmäler dig betalar du endast 2700 kr, vilket dras av från totalpriset. Avbetalningsmöjligheter finns och vi kan också ge tips på hur du kan samla in pengar

Vill du delta på fler än ett projekt? Ring oss på 0855921116 för att ta reda på om vi kan erbjuda rabatt.

Välj en varaktighet och ett startdatum för att fortsätta

Fråga här

'

Fält markerade med * är obligatoriska!

Våra samarbetsorganisationer