A legal aid clinic at our Law and Human Rights Placement in South Africa

Praktik inom juridik och mänskliga rättigheter i Sydafrika

Bo och arbeta i vackra Kapstaden och hjälp människor från utsatta områden få juridisk hjälp

Översikt

Res till Sydafrika och arbeta sida vid sida med erfarna människorättsjurister på vårt projekt för mänskliga rättigheter. Du kommer få praktisk arbetslivserfarenhet att lägga på ditt CV och en djupare insikt i det sydafrikanska rättssystemet. Det här är en fantastisk möjlighet att göra en insats för andra och samtidigt stå ut från mängden på arbetsintervjuer.

Vårt projekt i Sydafrika är upplagd som en praktikplats, med fokus på att du ska få arbetslivserfarenhet och lära dig nya kunskaper inom juridik. Du behöver inte vara inskriven på en utbildning för att göra praktik, även om det naturligtvis går bra.

Sydafrika har en av världens mest progressiva grundlagar, men på grund av de enorma ekonomiska skillnaderna mellan befolkningen, så är juridisk hjälp inte tillgänglig för de mest utsatta. Därför driver och finansierar vi vårt eget Project Abroads kontor för mänskliga rättigheter, där människor kan få gratis juridisk hjälp. Du kommer hjälpa till genom att hålla i juridiska informationsträffar, där du informerar människor som lever i utsatta delar av samhället om deras rättigheter.

Du kommer vara baserad i Kapstaden, där du kommer bo hos en lokal värdfamilj som kommer välkomna dig som en familjemedlem. Det finns massor av saker att se och göra i Kapstaden, så du kommer ha fullt upp på din fritid.

Startdatum: 

Helt flexibla datum

Se datum

Minimitid: 

Två veckor

Krav: 

Alla över 16 år kan delta


Är att göra praktik inom mänskliga rättigheter i Sydafrika rätt för mig?

Vill du få praktisk arbetslivserfarenhet av att arbeta med juridik och mänskliga rättigheter? Vill du bli jurist eller studerar du redan juridik? Då passar vårt projekt för mänskliga rättigheter i Sydafrika perfekt!


Du behöver ingen tidigare erfarenhet för att delta. Även om projektet är upplagd som en praktikplats behöver du inte vara formellt antagen på en utbildning.  Ditt arbete kommer ske under handledning av jurister och experter i mänskliga rättigheter. Det här ett professionellt arbetsklimat så det är viktigt att du är punktlig, flexibel och beredd att arbeta hårt. På den här praktikplatsen är det viktigt att du har tillräckliga kunskaper i engelska, för att kunna skriva och prata på en bekväm nivå.


Beroende på dina tidigare erfarenheter kan du bli involverad i olika typer av arbeten. Har du ingen juridisk bakgrund kommer du fokusera på social rättvisa. Om du har juridisk erfarenhet kommer du bli involverad i olika fall och arbeta direkt med klienter.


Människorättsprojektet i Sydafrika drivs året runt, så du kan åka när det passar dig bäst. Den kortaste tiden du kan delta är två veckor.

Law and Human Rights interns in South Africa attend a conference

Vad kommer jag att göra när jag praktiserar inom juridik och mänskliga rättigheter i Sydafrika?

Du kommer arbeta i Kapstaden på Projects Abroads kontor för mänskliga rättigheter, sida vid sida med jurister och människor som arbetar med social rättvisa. Ditt arbete kommer inkludera varierande uppgifter som:


 • Hålla i informationsträffar om juridiska rättigheter i utsatta delar av samhället, för människor som inte har möjlighet att besöka kontoret
 • Hjälpa klienter som kommer in på kontoret, göra research och skriva juridiska PM
 • Följa med till domstolen och delta i rättegångsspel
 • Hjälpa till i olika workshops för att förbättra människors kunskaper att klara sig i samhället och hjälpa till med rehabilitering

Ditt arbete kommer fokusera på följande områden:


Delta i juridiska informationsträffar


Projects Abroads kontor för mänskliga rättigheter håller regelbundet juridiska informationsworkshops, för människor som lever i utsatta delar av samhället och som inte kan besöka oss. De är gratis och vi är beroende av hjälp från volontärer för att nå så många människor som möjligt.


Det här är de vanligaste juridiska problemen vi stöter på:


 • Flyktingars rättigheter
 • Våld i hemmet
 • Familjerätt
 • Arbetsrätt
 • Hyres- och fastighetsrätt samt hemlöshet
 • Brott mot mänskliga rättigheter som blivit hänskjutna från Sydafrikas Kommission för mänskliga rättigheter


Gratis juridiska konsultationer


Du kommer att hjälpa till med att förbereda, göra research och skriva juridiska yttranden för olika fall. Under din tid på projektet kan du även komma att göra research för rapporter eller konsultera med klienter.


Följa med till domstolen och delta i rättegångsspel (Moot court)


Beroende på hur många praktikanter som deltar samtidigt på projektet, kan du komma att följa med till domstolen eller delta i rättegångsspel med verkliga fall. Vår juridiska koordinator hjälper till ordna dessa aktiviteter.


Presentera på workshops om social rättvisa


Under din tid på projektet kan du bli ombedd att hjälpa till med workshops om social rättvisa eller mänskliga rättigheter. Åhörare kan vara kvinnogrupper eller ungdomsbrottslingar som får lära sig mer om sina rättigheter, hur de ska ta tillvara på sina rättigheter och vilken hjälp som finns att hämta i samhället. Dessa workshops kan hållas i olika delar av Kapstaden men mestadels i kåkstäderna (townships).


Var i Sydafrika kommer jag att arbeta?

Kapstaden

Du kommer bo och arbeta i Kapstaden som är känt i Sydafrika som “Mother City”. Kapstaden är en vacker och multikulturell hubb, där det finns massor att se och göra på kvällar och helger.

Kapstaden är mycket segregerad och det är stora ekonomiska skillnader mellan olika människogrupper. Många människor har ingen eller mycket liten tillgång till bra juridisk hjälp och vet inte om sina rättigheter. För att ge människor en större möjlighet att tillvarata sina rättigheter driver och finansierar vi på Projects Abroad ett kontor för juridisk hjälp i Kapstaden.

Målet för människorättskontoret i Kapstaden är att öka respekten och kunskapen om mänskliga rättigheter och mänsklig värdighet. Det gör vi genom att erbjuda gratis, oberoende juridisk hjälp av bra kvalité.

Ankomst, visum och hämtning

När du anländer till flygplatsen i din valda destination, kommer en av våra Projects Abroad anställda att möta dig och hälsa dig välkommen till landet. Du hittar mer information om ankomstflygplatser, introduktion och visum på vår sida Ankomst i Sydafrika.


En vanlig dag på människorättsprojektet i Sydafrika

Varje dag efter du ätit frukost tillsammans med din värdfamilj, kommer en transport från Projects Abroad att hämta upp dig och köra dig till kontoret. Tänk på att klä dig prydligt och professionellt eftersom du kommer möta klienter.


Dina arbetstider är mellan kl. 8.30 och kl. 16.30, måndag till torsdag. På fredagar är vårt kontor stängt för klienter och istället planeras nästa veckas aktiviteter. Du kommer arbeta mellan kl. 8.30- kl.13.00 på fredagar.


Om ditt arbete fokuserar på social rättvisa:


 • Måndag till onsdag: På för- och eftermiddagarna kommer du att hålla i workshops om “life skills” och öka kunskaperna om mänskliga rättigheter
 • Torsdag: Du kommer delta i ett sammanfattningsmöte om social rättvisa och förbereda nästa veckas workshops.
 • Fredag: Förutom ditt vanliga arbete kommer du delta i kontorets veckomöte, där du kommer informera dina kollegor om det arbete du gjort i veckan.


Om du har tidigare kunskaper i juridik kommer din vecka se ut ungefär såhär:


 • Måndag till torsdag: delta i juridiska möten, träffa klienter på kontoret och göra juridisk research. Du kommer även hjälpa till att skriva utkast till juridiska dokument. Under din tid på projektet kan du komma att delta i möten om social rättvisa, för att veta vilka ämnen som hanteras på olika workshops.
 • Fredagar: Arbeta med olika fall, göra research och konsultationer. Du kommer även ta del av veckomötet, där du rapporterar om ditt arbete.


Använd dina kvällar och helger till att utforska Kapstaden och slappna av. Träffa andra volontärer och praktikanter på våra regelbundna sociala träffar, eller umgås med din värdfamilj.  

Law and Human Rights interns at work in South Africa

Vilka är de långsiktiga målen med människorättsprojektet i Sydafrika?

Det huvudsakliga målet med det här projektet är att verka för ökad respekt för mänskliga rättigheter och mänsklig värdighet. Detta mål går som en röd tråd genom allt arbete som Projects Abroads kontor för mänskliga rättigheter utför. Vi gör det genom att ge gratis juridisk hjälp som ska vara oberoende och av hög kvalité, samt informera människor om deras grundläggande rättigheter.


Det här arbetet är särskilt viktigt i Kapstaden, då en stor del av befolkningen lever i segregation och fattigdom. Människor har inte råd med juridisk hjälp, vet inte om sina rättigheter och hamnar i en ännu mer utsatt position.


Under din praktik i Sydafrika kommer du bli en del av lösningen! Under din tid på projektet kommer du hjälpa klienter på juridiska informationsträffar och arbeta tillsammans med personalen med att lösa olika fall. En viktig del av ditt arbete kommer vara att informera om vilka människors grundläggande rättigheter är i Sydafrika. Vi åker dit det behövs som mest, exempelvis till ungdomsfängelser.


Vi har utarbetat tre långsiktiga mål för människorättsprojektet i Sydafrika:


 • Ge gratis juridisk hjälp
 • Säkra en rättvis och jämlik social rättvisa
 • Öka medvetenheten och kunskapen om mänskliga rättigheter


Maria Mulindi, Projects Abroad Human Rights Project Manager i Sydafrika berättar att:


“När du arbetar mänskliga rättigheter i Sydafrika kommer du bli väldigt uppmärksam på sociala ojämlikheter. Du kommer även att få en djupare förståelse för apartheid, hur segregation var en del av Group Areas Act och hur människor skiljdes åt på grund av hudfärg. Under projektets gång kommer du även se att post-apartheidsamhället fortsatt att existera för de mest utsatta grupperna i samhället och att människor fortfarande saknar grundläggande mänskliga rättigheter. Många gånger känner människor som om de inte har några verktyg att slåss för jämlikhet. Hemlöshet är utbrett. Drog och alkoholmissbruk gör att våld i hemmet är mycket vanligt. Effekterna av apartheid kvarstår”


Följ med oss och praktisera inom juridik och mänskliga rättigheter i Sydafrika, gör en insats och få praktisk arbetslivserfarenhet.

Law and Human Rights interns in South Africa transport legal documents

Volontärarbete för yrkesprofessionella

Det här projektet är även perfekt för kvalificerade yrkesprofessionella. Med dina kunskaper kan vi tillsammans göra ännu större skillnad. Vi kommer matcha dig med en projektplacering där dina kunskaper behövs som mest. Det innebär att du kan dela med dig av dina kunskaper med andra. Tillsammans kommer du arbeta med partnerorganisationer för att skapa hållbar positiv förändring för människor på plats.

Om du har relevanta kvalifikationer, kontakta oss så kan vi hjälpa dig!


Vi mäter resultatet av vårt arbete varje år

Vi arbetar mot långsiktigt mål med årliga delmål. Varje volontär och praktikant som deltar på ett av våra projekt hjälper oss att nå dessa långsiktiga mål. På så sätt kan även de som volontärarbetar eller praktiserar en kortare tid göra verklig skillnad. Varje person bygger på arbetet som tidigare volontärer och praktikanter gjort. Varje år utvärderar vi resultatet av vårt arbete. Du kan hitta en sammanställning av vad vi uppnått under året i vår Global Impact Report.

För mer information om vilken insats våra volontärer, praktikanter och personal gjort under året, läs vår senaste rapport.


Mat och boende

Du kommer bo hos en värdfamilj i Kapstaden. Din värdfamilj kommer välkomna dig som en familjemedlem till deras hem. De kommer lära dig mer om deras traditioner och om den lokala kulturen. Vi tror att det här är det bästa sättet att verkligen lära känna kulturen i ett nytt land. Du kommer få en unik upplevelse av Sydafrika.

Vi försöker alltid placera dig så att du bor med en annan Projects Abroad volontär eller praktikant. Ditt rum kommer vara enkelt men bekvämt, rent och säkert.

Din projektavgift inkluderar tre måltider om dagen.

Läs mer om våra boenden.


Fritidsaktiviteter när du är ledig

Sydafrika är känt som ”Rainbow Nation” med människor från olika länder och kulturer. Våra projekt är baserade i Kapstaden, där det finns oändligt mycket att se och göra på din fritid.

Surfa på Muizenberg beach eller bara slappna av på någon av de många restaurangerna nära havet. Här finns mat från hela världen, varför inte smaka på utsökt kryddade Cape Malay curry och en krämig Milk tart som efterrätt. Sydafrika är ett land som sargats av historisk segregering, du kan lära dig mer om Sydafrikas historia genom att besöka District 6 Museum och Robben Island.

Vi rekommenderar varmt ett besök på Zeitz Museum of Contemporary Arts Africa. Gå vilse för stunden bland mäktiga silos och häpnadsväckande konst.

Ingen resa till Kapstaden är komplett utan att ta kabinbanan upp på Taffelberget och se den andlöst vackra utsikten.

Vi driver många olika projekt i Sydafrika, så du kommer garanterat lära känna nya vänner och reskompisar. Det gör att du kan välja mellan att utforska Sydafrika självständigt, eller tillsammans med likasinnade nya vänner.


Säkerhet och personalstöd

Din säkerhet är vår första prioritet. Vi har många processer och system på plats för att se till att du har all hjälp och support som du behöver. För oss är det viktigt att du ska känna dig trygg när du reser med oss. Vår egen Projects Abroad personal finns tillgänglig för hjälp och stöd 24h om dygnet. De kommer se till att du trivs i ditt boende och känner dig hemma på din projektplacering. Om du skulle stöta på något problem, finns vår personal alltid där för att hjälpa dig.

Läs mer om support och säkerhet.

När du anmäler dig betalar du endast 2700 kr, vilket dras av från totalpriset. Avbetalningsmöjligheter finns och vi kan också ge tips på hur du kan samla in pengar

Vill du delta på fler än ett projekt? Ring oss på 0855921116 för att ta reda på om vi kan erbjuda rabatt.

Välj en varaktighet och ett startdatum för att fortsätta

Fråga här

'

Fält markerade med * är obligatoriska!

Våra samarbetsorganisationer