The layout of one of our journalism placements in China

Gör praktik som journalist i Kina

Bo och arbeta i Shanghai och få erfarenhet av att arbeta som journalist på en engelskspråkig tidning

Översikt

Följ med och gör praktik som journalist i Kina, du kommer få arbetslivserfarenhet av att arbeta på en tidning i Shanghai.

Gör research och skriv artiklar om olika ämnen som livsstil, ekonomi och underhållning. Det kommer hjälpa dig bygga upp din portfolio och du kommer lära dig massor från att arbeta med erfarna journalister och reportrar. Passa på att fråga mycket och få tips! Ditt skrivande kommer förbättras och dina artiklar kommer bli publicerade antingen online, eller i en tidning.

Journalistprojektet i Kina är upplagd som en praktikplats med fokus på att du ska lära dig nya kunskaper. Du behöver inte vara inskriven på en utbildning för att göra praktik, även om det naturligtvis går bra.

Du kommer bo i Kinas största stad Shanghai och dela lägenhet med andra Projects Abroad volontärer och praktikanter. På så sätt kommer du lära känna nya människor och ni kan utforska Kina tillsammans på kvällar och helger. Smaka på traditionella kinesiska rätter och åk ut på äventyr.

Startdatum: 

Helt flexibla datum

Se datum

Minimitid: 

Fyra veckor

Krav: 

Alla över 18 år kan delta
Du behöver kunna prata bra engelska


Är att göra praktik inom journalistik i Kina rätt för mig?

Letar du efter en möjlighet att bygga upp din journalistiska portfolio? Vill du göra det i en av de största mediamarknaderna i världen? Om svaret är ja, då är det här projektet för dig! Följ med oss till Shanghai och arbeta i en internationell mediemiljö, samtidigt som du får praktisk arbetslivserfarenhet att lägga på ditt CV.  


Du behöver ingen tidigare journalistisk erfarenhet eftersom du kommer handledas av erfarna journalister. Däremot måste du vara minst 18 år för att delta på projektet. Det är viktigt att du arbetar självgående, men du kan närsomhelst be om råd eller stöd från vår personal på plats.


Även om projektet är upplagd som en praktikplats behöver du inte vara formellt antagen på en utbildning. Vill du göra din journalistpraktik i Kina, går det naturligtvis också bra.


Projektet drivs året runt och du kan åka när det passar dig bäst. Den kortaste tiden att delta på projektet är åtta veckor.

A journalism intern in China holds up a magazine at her placement

Vad kommer jag att göra när jag praktiserar som journalist i Kina?

I Shanghai kommer du att praktisera på en tidning inriktad på finans, underhållning eller livsstil. Du kan bidra både till onlineversionen och den tryckta versionen. Det här är några saker du kan komma att göra:


 • Komma på idéer till olika reportage och utforska Shanghai, samtidigt som du gör research för din artikel
 • Sätta ihop en välskriven artikel som fångar läsaren
 • Ta bilder till din artikel
 • Redigera och korrekturläsa artiklar innan de skickas för publicering

Komma på idéer till olika reportage och utforska staden när du gör research

Har du en bra idé till en artikel, pitcha den till personalen! Får du den godkänd är det bara att ge sig ut i Shanghai och börja göra research. Du kommer delta på events, göra intervjuer och samtidigt utforska staden.

Som journalist kan du skriva om många olika typer av ämnen som:

 • Livsstil
 • Event, museum, teater och restaurangrecensioner
 • Sport
 • Sociala nyheter
 • Ledare

Om du vill arbeta på en tidning med inriktning finans, kan du skriva om:

 • De senaste trenderna i olika industrier
 • Marknadens behov
 • Regler och lagar
 • Investeringsmöjligheter
 • Studier och business cases

Ta initiativ och gör egen research innan du kommer till Kina. Tänk ut ämnen som du är intresserad av att skriva om. Personalen kommer uppskatta din initiativförmåga och entusiasm. Det kommer även finnas tid att få tips och råd om olika ämnen.

Skriv en välskriven artikel som fångar läsaren

När du har gjort research och alla intervjuer som du behöver, är det dags att skriva en välstrukturerad artikel. Du behöver hitta en intressant vinkel och göra artikeln relevant för din läsargrupp.

Ta foton till din artikel

Beroende på hur bra du är på att fotografera eller hur bekväm du är framför kameran, kan du bli tillfrågad att ta foton för din artikel. Det kan vara att fotografera på event, ta foton på människor du intervjuar, eller på annat sätt använda bilder  som kan göra din artikel mer intressant.

Redigera och korrekturläsa artiklar innan de skickas för publicering

Ta en paus från din artikel och titta på den efter några timmar, du kommer kunna läsa den med fräscha ögon. Titta efter stavfel, korrigera grammatik och ändra meningsbyggnaden för att få texten att flyta bättre. Du kan även korta ner artikeln, för att vara säker på att din text talar direkt till läsaren och inte innehåller irrelevanta detaljer.


Var i Kina kommer jag att arbeta?

Shanghai

När du gör praktik inom journalistik i Kina kommer du bo och arbeta i Shanghai, en av de största städerna i världen.

Känd för sin ikoniska skyline av skyskrapor är Shanghai en spännande stad att arbeta i. Staden sjuder av aktivitet både natt som dag. Du kommer arbeta i en modern kontorsmiljö på en av de underhållnings -eller businessmagasin som vi samarbetar med.

Ankomst, visum och hämtning

När du anländer till flygplatsen i din valda destination, kommer en av våra Projects Abroad anställda att möta dig och hälsa dig välkommen till landet. Du hittar mer information om ankomstflygplatser, introduktion och visum på vår sida Ankomst i Kina.


En vanlig dag på journalistprojektet i Kina

Du kommer oftast börja din arbetsdag kring kl. 9 och sluta kring kl. 17-18, med en timmes lunchpaus. I staden som aldrig sover kan du bli ombedd att jobba över om det behövs för din artikel, eller för att du ska gå på ett event. Arbetsveckan är från måndag till fredag och dina helger är lediga.


Ät frukost med de andra volontärerna och praktikanterna som du delar lägenhet med. Packa din matlåda och ge dig av med den effektiva kinesiska kommunaltrafiken. Du kommer vara på din praktikplats snabbare än du väntat dig. På din första dag kommer vår personal följa dig så du hittar.


Ingen dag är den andra lik på journalistprojektet i Kina, ena dagen kommer du checka fakta, korrekturläsa och redigera artiklar från andra journalister. Nästa dag arbetar du ute i staden och intervjuar, går på events eller gör research för din nästa artikel.


På din fritid kan du utforska Kina med de andra volontärerna. Gå på så många marknader du hinner, smutta på kinesiskt te i ett av de många terummen, eller organisera en resa till Kinesiska muren och Förbjudna staden. Det finns massor att se och göra i Kina och Asien!

A journalism intern in China and her supervisor discuss their work

Vilka är de långsiktiga målen med journalistprojektet i Kina?

Det huvudsakliga målet med journalistprojektet i Kina är att öka dina kunskaper inom journalistik och ge dig en möjlighet att få arbetslivserfarenhet. Genom att praktisera som journalist i Kina kommer du få kunskap om hur en internationell stor mediemarknad fungerar.


Kina är utvecklas snabbt, det finns många olika mediekanaler tillgängliga och även den största online populationen i världen. Traditionella media som tidningar och magasin är oftast statligt ägda och har därför restriktioner om vad de kan publicera.


Många självständiga företag startar nu tidningar och magasin där de har fått större frihet att publicera material, så länge det inte hotar stabiliteten i samhället eller staten.


Följ med oss och praktisera journalistik i Kina, bygg upp din portfolio och vässa ditt CV.

An intern in China takes a picture with a magazine at her placement

Vi mäter resultatet av vårt arbete varje år

Vi arbetar mot långsiktigt mål med årliga delmål. Varje volontär och praktikant som deltar på ett av våra projekt hjälper oss att nå dessa långsiktiga mål. På så sätt kan även de som volontärarbetar eller praktiserar en kortare tid göra verklig skillnad. Varje person bygger på arbetet som tidigare volontärer och praktikanter gjort. Varje år utvärderar vi resultatet av vårt arbete. Du kan hitta en sammanställning av vad vi uppnått under året i vår Global Impact Report.

För mer information om vilken insats våra volontärer, praktikanter och personal gjort under året, läs vår senaste rapport.


Mat och boende

Du kommer dela boende med andra Projects Abroad volontärer och praktikanter under din tid i Shanghai. Det här är ett fantastiskt sätt att lära känna varandra, dela era upplevelser och utforska omgivningarna tillsammans. Ditt boende kommer vara säkert, rent och bekvämt.

Din projektavgift inkluderar tre måltider om dagen.

Läs mer om våra boenden.


Fritidsaktiviteter när du är ledig

Kina är så stort och har så mycket att erbjuda en besökare att det är svårt att veta var man ska börja. Möjligheterna till roliga kvälls- och helgaktiviteter är därför ändlösa när du volontärarbetar i Kina.

Det som är slående i Kina är konstrasten mellan det moderna, urbana och landsbygden. Du kommer se skinande skyskrapor som Oriental Pearl Tower, bara en kort bit från det stillsamma Yuyuan Garden.

Även om du kommer ha fullt upp med att hinna utforska städer som Shanghai, är det värt att åka ut på landsbygden. Varför inte vandra på den andlöst vackra Sidenvägen till ett buddistiskt tempel? Och vilket Kinaresa är komplett utan att besöka de kända sevärdheterna på UNESCOS världsarvslista, som Kinesiska muren, Yangtze-floden och Terrakottaarmén.

Det kommer finnas mängder av andra volontärer i Kina, så du kan välja mellan att utforska landet tillsammans med andra, eller utforska självständigt.


Säkerhet och personalstöd

Din säkerhet är vår första prioritet. Vi har många processer och system på plats för att se till att du har all hjälp och support som du behöver. För oss är det viktigt att du ska känna dig trygg när du reser med oss. Vår egen Projects Abroad personal finns tillgänglig för hjälp och stöd 24h om dygnet. De kommer se till att du trivs i ditt boende och känner dig hemma på din projektplacering. Om du skulle stöta på något problem, finns vår personal alltid där för att hjälpa dig.

Läs mer om support och säkerhet.

När du anmäler dig betalar du endast 2700 kr, vilket dras av från totalpriset. Avbetalningsmöjligheter finns och vi kan också ge tips på hur du kan samla in pengar

Vill du delta på fler än ett projekt? Ring oss på 0855921116 för att ta reda på om vi kan erbjuda rabatt.

Välj en varaktighet och ett startdatum för att fortsätta

Fråga här

'

Fält markerade med * är obligatoriska!

Våra samarbetsorganisationer