Tre elefanter i Sri lanka står uppe på en hög av plast och letar efter mat i högen av skräp.

Plast och återvinningsinitiativet i Sri Lanka

Stoppa att plast når havet genom att städa upp stränder och utbilda människor att återvinning

Översikt

Res med oss till den vackra önationen Sri Lanka och hjälp till att sätta stopp för plasten i havet. Sri Lanka är ett av fem länder som står för 50 % av all plast i havet. Här kan du verkligen göra en viktig insats! Du kommer hjälpa till att utbilda och sprida kunskap om återvinning, återanvändning och hur man kan minska användandet av plast. Tillsammans med andra människor som också brinner för att hjälpa vår planet, kommer du arbeta i grupp för att minska plastskräpet i Colombo.

Plastanvändningen i världen är högre än någonsin och endast 10 % av all plast återvinns. Även om plast är ett otroligt mångsidigt material som är praktiskt för oss människor att använda, så har plast en otroligt negativ miljöpåverkan. Det skadar inte bara vilda djurs habitat, utan tyvärr är plast också en ledande dödsorsak för vilda djur, då de ofta fastnar, kvävs eller äter av plasten.

Under din tid i Sri Lanka kommer du vara baserad i Colombo där du bor hos en lokal värdfamilj. Din värdfamilj kommer varmt välkomna dig till Sri Lanka och du kommer få en äkta och genuin upplevelse av livet i landet, milslångt från den vanliga turistresan. Men oroa dig inte, du kommer också att besöka kända turistattraktioner, för ingen tripp till Sri Lanka är fulländad utan ett besök till Sigiriya Rock Fortress och marknaderna i Kandy. Passa på att smaka så många lokala maträtter, för i Sri Lanka vet man hur man lagar mat.

Startdatum: 

Fasta datum under hela året

Se datum

Minimitid: 

En vecka

Krav: 

Alla över 18 år kan delta


Är plast och återvinningsinitiativet i Sri Lanka rätt för mig?

Oroar du dig för hur mycket plast som finns i havet? Försöker du aktivt köpa mindre plast och återvinna? Vill du göra något åt plasten i havet? Om ditt svar är ja, då är det här resan för dig. Du kommer göra en insats för vår planet, samtidigt som du reser runt i Sri Lanka med en grupp likasinnade människor. Tillsammans kommer ni sprida budskapet minska, återanvända och återvinna.

Du kommer ha en viktig roll i att utbilda ungdomar och nyckelpersoner i det lokala communityt om återvinning, använda av mindre plast och vilka alternativa material som finns. Du behöver ingen tidigare erfarenhet för att delta, bara ett brinnande intresse för att förändra framtiden för våra hav och vår planet.

När du är i Sri Lanka kommer du ha stöd och hjälp 24/7 av vår egen personal på plats Vi kommer hjälpa dig att bli en del av livet i Sri Lanka, lära känna människorna och kulturen. Det här är resan för dig som vill uppleva Sri Lanka på riktigt!

Volontärer bygger en vägg av plastflaskor som en del av plast och återvinningsinitiativet i Sri Lanka.

Utbilda barn och vuxna om vikten av att minska, återanvända och återvinna

Utbildning är nyckeln till att ändra människors beteende och skydda miljön. Genom att utbilda lokala communities om vilken skada plast gör i havet och naturen, finns det större chans att människor förändrar sitt beteende.

Du kommer hålla i workshops i skolor där du hjälper till att öka medvetenheten om hur mycket plast som finns i havet och vilken skada plast gör i havet och på land. Berätta om hur plast återvinns, vad plast är gjort av, hur man kan köpa mindre plast och hur man bevarar ekosystem. Gör dina workshops interaktiva och uppmuntra barn och vuxna att delta aktivt, lek lärande lekar, använd PowerPoints och roliga quiz.

Städa stränder och andra områden från plast och annat skräp

Sri lanka är ett öparadis med oändligt vackra stränder som lockar till sig turister från hela världen. Tyvärr innebär mängden turister och överpopulerade städer att omgivningarna är fulla av plast. Plastföroreningar och nedskräpning är en landets största utmaningar – och mycket av plasten hamnar direkt på stränder och sen i havet.

Du kommer förebygga att plast slängs i naturen, men också med att rensa upp plast från stränder och samhällen under tiden du reser runt i Sri Lanka. Din insats kommer innebära att mindre plast hamnar i havet och hjälpa till att hålla platser som Sri Lankas tempel, trädgårdar och nationalparker fortsatt vackra.

Du kommer använda det så kallade ”quadrant method” för att identifiera och kartlägga vilken typ av skräp du hittar. På så sätt kan du fokusera på att rensa upp de värst drabbade områdena från plast och annat skräp.

Rengöra, sortera och återvinna plast på en återvinningsstation

Tillsammans med din grupp kommer du att arbeta med att rengöra, sortera och återvinna plasten ni samlar in. Plasten måste rengöras för att det ska vara säkert att återvinna den. När plasten är ren kommer du återvinna plasten genom att använda en formgjutarmaskin på återvinningstationen. Du kommer kunna skapa krukor för skolor och till och med smycken. En perfekt miljövänlig souvenir för att minnas din resa och din insats i Sri Lanka. Oavsett vad du än skapar kommer det vara en symbol för din insats att skapa en värld fri från plast.

Utforska Sri Lanka och lär känna kulturen på djupet

Det är viktigt för oss att du också hinner besöka några av Sri Lankas kända turistattraktioner. Viss saker är ett måste att ha på sin bucket list. Du kommer besöka den världskända staden Kandy och lära dig mer staden fascinerande och antika historia. Du och din grupp kommer delta i aktiviteter som är hisnande, roliga, annorlunda och allt där emellan. Med de vackra gröna böljande kullarna i bakgrunden fulla av spännande djurliv.

Du kommer besöka Temple of Truth, botaniska trädgårdar och ett etisk driven fristad för elefanter (elephant orphanage). Elefanterna strövar fritt i parken och är mycket välskötta. På din resa kommer du även få se en unik kulturell dansshow med fantastiskt talangfulla dansare.

 

 

Var kommer jag att vara baserad i Sri Lanka?

Colombo

Du kommer vara baserad i hjärtat av Colombo och resa runt i staden och sprida kunskap om plast, nerskräpning och återvinning.

Sri Lanka är världskänt för sin mäktiga och rika flora och fauna och vackra stränder. På helgerna kommer du ha tid att utforska landet fantastiska natur och attraktioner. Besök antika tempel, nationalparker och mycket mer – dina helger kommer garanterat vara fulla med roliga aktiviteter.

Ankomst, visum och hämtning

När du anländer till flygplatsen i din valda destination, kommer en av våra Projects Abroad anställda att möta dig och hälsa dig välkommen till landet. Du hittar mer information om ankomstflygplatser, introduktion och visum på vår sida Ankomst till Sri Lanka.


Vad är det huvudsakliga målet med detta projekt?

Det huvudsakliga målet med det här projektet är att minska plasten i havet och i naturen i Sri Lanka. Du kommer göra det genom informationskampanjer, workshops och genom att skräpplocknings-initiativ i communities och på stränder.

I Colombo och i närområdet tornar högar av plast och annat skräp upp på gatorna, de blockerar avloppen och drar till sig råttor. Många lokalbor bränner eller gräver därför ner plasten, vilket har ännu fler negativa effekter. Brinnande plast släpper ifrån sig skadliga gaser som inte är hälsosamma att andas in och nergrävd plast kan kontaminera grundvattensystemet.

Även om hela världen bidrar till plasten i havet så är det särskilt allvarligt i Sri Lanka, där 55 % av proteinet består av fisk. En stor del av fisken är kontaminerad med mikroplast som är skadlig för hälsan.

Hjälp oss i Sri Lanka och bli en del i att minska plasten i havet och stoppa världens plastkris.

 

En rad av växter som växer i tunnor gjorda av återvunna plastflaskor i ett klassrum i Sri Lanka.

Vi mäter resultatet av vårt arbete varje år

Vi arbetar mot långsiktigt mål med årliga delmål. Varje volontär och praktikant som deltar på ett av våra projekt hjälper oss att nå dessa långsiktiga mål. På så sätt kan även de som volontärarbetar eller praktiserar en kortare tid göra verklig skillnad. Varje person bygger på arbetet som tidigare volontärer och praktikanter gjort. Varje år utvärderar vi resultatet av vårt arbete. Du kan hitta en sammanställning av vad vi uppnått under året i vår Global Impact Report.

För mer information om vilken insats våra volontärer, praktikanter och personal gjort under året, läs vår senaste rapport.


Mat och boende

Du kommer bo hos en värdfamilj i Colombo. Din värdfamilj kommer välkomna dig som en familjemedlem till deras hem. De kommer lära dig mer om deras traditioner och om den lokala kulturen. Vi tror att det här är det bästa sättet att verkligen lära känna kulturen i ett nytt land. Du kommer få en unik upplevelse av Sri Lanka.

Vi försöker alltid placera dig så att du bor med en annan Projects Abroad volontär eller praktikant. Ditt rum kommer vara enkelt men bekvämt, rent och säkert.

Din projektavgift inkluderar tre måltider om dagen.

Läs mer om våra boenden.


Säkerhet och personalstöd

Din säkerhet är vår första prioritet. Vi har många processer och system på plats för att se till att du har all hjälp och support som du behöver. För oss är det viktigt att du ska känna dig trygg när du reser med oss. Vår egen Projects Abroad personal finns tillgänglig för hjälp och stöd 24h om dygnet. De kommer se till att du trivs i ditt boende och känner dig hemma på din projektplacering. Om du skulle stöta på något problem, finns vår personal alltid där för att hjälpa dig.

Läs mer om support och säkerhet.

När du anmäler dig betalar du endast 2700 kr, vilket dras av från totalpriset. Avbetalningsmöjligheter finns och vi kan också ge tips på hur du kan samla in pengar

Vill du delta på fler än ett projekt? Ring oss på 0855921116 för att ta reda på om vi kan erbjuda rabatt.

Välj en varaktighet och ett startdatum för att fortsätta

Fråga här:

'

Fält markerade med * är obligatoriska!

Våra samarbetsorganisationer