Delta på vårt fast fashion - projekt och lär dig om de etiska problemen med fast fashion industrin i Kambodja.

Fast Fashion-resa till Kambodja

Lär dig den verkliga kostnaden av fast fashion och modeindustrin för människor i Kambodja

Översikt

Älskar du mode och kläder? Vi också! Kläder och mode är ett sätt för oss människor att fira individualitet, hur du kläder dig kan vara ett budskap till omvärlden om vem du är som person. Men när du köper kläder vet du egentligen hur och var de är gjorda? Köper du mycket från klädmärken som kör med fast fashion? Skapar de verkligen produkter som överensstämmer med dina värderingar?

Kambodja är en stor aktör i textilindustrin, därför ger vår Fast Fashion-resa till Phnom Penh en unik inblick i hur modeindustrin fungerar. Du kommer se den verkliga kostnaden av fast fashion och modeindustrins mörka baksida. För hur bekvämt det än är för oss i Sverige så finns det en hel del etiska problem med fast fashion industrin.

På den här resan kommer du besöka samhällen och byar som är ovanliga att besöka som turist. Du kommer träffa människor som arbetar i textilindustrin och lokala producenter som arbetar för fair trade och som skapar etiska textilprodukter. Du lär dig mer om hållbart mode och hur du kan påverka modeindustrin som konsument.

Den här resan kommer ge dig en möjlighet att se med egna ögon se hur textilindustrin fungerar och det kommer ge dig massor att tänka på. Du kan sen använda vad du lärt dig för att bli en mer hållbar konsument. Dina val gör att du kan vara del av någonting större – att kämpa mot fast fashion och skapa en mer hållbar modeindustri.

Startdatum: 

Under hela året

Se datum

Minimitid: 

En vecka

Ålder: 

18 eller över


Är Fast Fashion-resan till Kambodja rätt för mig?

Om du är intresserad av att lära dig mer om var kläderna du köper kommer från och hur du kan vara med att kämpa mot en ohållbar klädesindustri, så är det här resan för dig.

Under din tid i Kambodja har du alltid stöd och hjälp av vår personal 24/7 och vi hjälper dig att känna dig hemmastadd i livet i Kambodja. Det är en unik möjlighet att verkligen lära känna människorna och kulturen.

Det här är vad du kan förvänta dig av vårt Fast Fashion-resa:

  • Du kommer se hur kläder tillverkas
  • Lära dig mer om hur modeindustrin påverkar människor och samhällen
  • Se hur modeindustrin påverkar miljön
  • Besöka klädfabriker och träffa människor som arbetar i industrin (välgörenhetsorganisationer och lokala tillverkare av silke och kläder – som står för fair trade och hållbara produkter).

Förutom att lära dig massor om modeindustrin kommer du besöka kända sevärdheter och turistattraktioner. För är du Kambodja så är det ett måste att besöka Ankor Wat och de spännande lokala marknaderna.

Deltagare på vårt fast fashion – projekt i Kambodja utforskar kända attraktioner som Angkor Wat.

Besök textilfabriker och träffa människorna som arbetar där

Efter att du fått packa upp och ta det lugnt efter resan kommer du få en introduktion till kulturen, språket och sedvänjor i Kambodja. Därefter kommer din resa starta på riktigt genom att vi besöker en textilfabrik. Fabriken är godkänd av Better Work, en organisation som jobbar för bättre förhållanden för arbetarna i textilindustrin.

Du kommer träffa och prata med människor som arbetar i fabriken, där många av dem tidigare jobbade i fabriker som producerade fast fashion. Du kommer själv höra om deras upplevelser och hur arbetsförhållandena på fabriker som producerar fast fashion påverkar arbetarnas hälsa. Det kommer ge dig en ny insikt i modeindustrin och det kommer hjälpa dig att svar på frågor om – vad menas med hållbart mode?

Lär dig om arbetsrätt och mänskliga rättigheter

I Phnom Penh kommer du träffa fackliga representanter från det kambodjanska arbetarförbundet (Cambodian Labour Confederation). De kommer dela med sig av information om arbetsrätt och mänskliga rättigheter i Kambodja. Efter mötet kommer du även se en dokumentär om textil och modeindustrin i Kambodja.

Få en insikt i den etiska sidan av textilindustrin på Silk Island

På den här resan kommer du besöka Koh Dach, känt om som Silk Island. Här produceras hållbart silke med respekt för miljön och de lokala människorna. Du kommer lära dig om det traditionella sättet att väva silke från lokala hantverkare.

Koh Dach är också hem till vårt mikrofinansieringsprojekt i Kambodja där vi arbetar med lokala småentreprenörer och hjälper dem att starta och driva företag och tjäna en inkomst de kan leva på.

Besök kulturella och historiska sevärdheter och lokala marknader

I Siem Reap kommer vi ta dig till lokala marknader där du kan uppleva den lokala handeln och den livliga atmosfären. På nattmarknaden kan du smaka på underbart goda kambodjanska rätter och shoppa vackert originalhantverk.

Du kommer även att besöka Genevieve Fair Trade Village. Det är ett projekt som har skapats för att ge hantverkare och lokala artister med funktionshinder en plats att sälja deras varor. De skapar vackra kvalitetsvaror för bra priser.

Och ingen resa till Kambodja är komplett utan att se soluppgången över Angkor Wat. Vi kommer åka till templet tidigt på morgonen och du har möjlighet att fota ögonblicket då solens första strålar når templet. Eller bara njuta av lugnet och naturens skönhet.


Var i Kambodja kommer jag att resa?

Din resa i fast fashion och hållbart mode kommer ta dig till två olika ställen:

Phnom Penh

Det här är Kambodjas huvudstad och ekonomiska centrum. Det är också hem till 1.5 miljoner av de vänligaste människorna i Asien. Stadens ekonomi är baserad på klädproduktion, handel och små/medelstora företag. På grund av växande industrierna så är staden i ständig förändring.

Siem Reap

Sieam Reap är en populär turistresort och porten till Angkor Wat - regionen. Staden har en avslappnad atmosfär och vackra omgivningar, vilket gör det till en perfekt utgångspunkt att utforska antika tempel och lära sig mer om Kambodjas historia. Sieam Reap gör det möjligt att följa det dagliga livet i Kambodja samtidigt som du kan njuta av moderna bekvämligheter.

Ankomst, visum och hämtning

När du anländer till flygplatsen i din valda destination, kommer en av våra Projects Abroad anställda att möta dig och hälsa dig välkommen till landet. Du hittar mer information om ankomstflygplatser, introduktion och visum på vår sida Ankomst i Kambodja.


Vad är målet med Fast fashion-resan till Kambodja?

Vårt huvudsakliga mål är att uppmärksamma människorna på etisk och hållbar konsumtion och produktion av mode. Vi vill att du ska få möjligheten att få informationen du behöver för att ta bättre beslut som konsument.

Genom att du handlar mer hållbart mode kommer du sätta press på företag att producera mer hållbart, ha respekt för mänskliga rättigheter och minska den globala uppvärmningen. När du väljer att spendera dina pengar på etiska, hållbara kläder så kommer fler företag att ändra riktig och producera mer hållbart mode.

Vi vill att du ska lära dig om alla olika aspekter av modeindustrin i världen och textilproduktionen i utvecklingsländer som Kambodja. Fråga mycket och diskutera olika frågor med din grupp. Och sluta inte diskutera när din resa slutar! Berätta om dina upplevelser hemma och fortsätt att ställa frågor om kläderna i butiken.

Bli en del av att skapa en hållbarare modeindustri och en rättvisare värld för textilarbetare.

Våra deltagare på fast fashion – projektet besöker det världskända Angkor Wat templet och utforskar av de vackra omgivningarna.

Vi mäter resultatet av vårt arbete varje år

Vi arbetar mot långsiktigt mål med årliga delmål. Varje volontär och praktikant som deltar på ett av våra projekt hjälper oss att nå dessa långsiktiga mål. På så sätt kan även de som volontärarbetar eller praktiserar en kortare tid göra verklig skillnad. Varje person bygger på arbetet som tidigare volontärer och praktikanter gjort. Varje år utvärderar vi resultatet av vårt arbete. Du kan hitta en sammanställning av vad vi uppnått under året i vår Global Impact Report.

För mer information om vilken insats våra volontärer, praktikanter och personal gjort under året, läs vår senaste rapport.


Mat och boende

Du kommer dela boende med andra Projects Abroad volontärer och praktikanter under din tid i Phnom Penh. Det här är ett fantastiskt sätt att lära känna varandra, dela era upplevelser och utforska omgivningarna tillsammans. Ditt boende kommer vara säkert, rent och bekvämt.

Din projektavgift inkluderar tre måltider om dagen.

Läs mer om våra boenden.


Säkerhet och personalstöd

Din säkerhet är vår första prioritet. Vi har många processer och system på plats för att se till att du har all hjälp och support som du behöver. För oss är det viktigt att du ska känna dig trygg när du reser med oss. Vår egen Projects Abroad personal finns tillgänglig för hjälp och stöd 24h om dygnet. De kommer se till att du trivs i ditt boende och känner dig hemma på din projektplacering. Om du skulle stöta på något problem, finns vår personal alltid där för att hjälpa dig.

Läs mer om support och säkerhet.

När du anmäler dig betalar du endast 2700 kr, vilket dras av från totalpriset. Avbetalningsmöjligheter finns och vi kan också ge tips på hur du kan samla in pengar

Vill du delta på fler än ett projekt? Ring oss på 0855921116 för att ta reda på om vi kan erbjuda rabatt.

Välj en varaktighet och ett startdatum för att fortsätta

Fråga här:

'

Fält markerade med * är obligatoriska!

Våra samarbetsorganisationer