You are from: United States, Go to our American website.

Projects AbroadProjects Abroad

Domingas nya hem

Volontärer och personal bär ut Dominga i till hennes nya hem.I Peru samarbetar Projects Abroad med Animal Defenders International (ADI), en organisation för djurskydd som konfiskerar illa skötta djur från cirkusar och amatörzoo.

Under de senaste 2 åren har vi adopterat 3 glasögonbjörnar (Tremarcos ornatus) vid vårt regnskogsprojekt i Taricaya, och i februari tog vi så emot Dominga en Glasögonbjörn från Anderna. Glasögonbjörn är den enda björnarten i Sydamerika, och de är tyvärr starkt utrotningshotade.

Välkommen Dominga!

Dominga är en liten vuxen björnhona som har räddats från en djurpark i Abancy, en liten bergsstad några timmar från Cusco. Ett liv i stress och misskötsel har lett till att Dominga förlorat sin päls och fått hudsvamp.

Vår roll är nu att se till att Dominga får en balanserad kost och ordentlig med motion. Just nu är väger hon endast 43 kg vilket är 25% mindre än vad en sund björnhona bör  väga.

Domingas ankomst till Taricaya

Efter två dagars resa över Anderna anlände så Dominga till sitt nya hem i Taricaya. Både lokalt anställda och volontärer har arbetat hårt för att göra hennes nya hem redo. Hon kommer att bo i en större inhängnad där det finns gott om verktyg för att klättra på och saker att utforska.

Hennes tidigare hem var en bur med en stolpe att klättra på, så det här är en klar förbättring! I Taricaya har varit nyfiken och till exempel undersökt dammen, en skuggig grotta, bambutaket hon har som skydd mot regnet, och flera plattformar. Det är nästan som om hon inte vet var hon ska börja!

Dominga kommer att bli bättre när hon vänjer sig vara i djungeln som är glasögonbjörnens ursprungliga livsmiljö. Efter ett liv i fångenskap kommer naturliga dofter och ljud hjälpa henne att bli bättre. God mat och behandling från en veterinär kommer också att hjälpa henne att återhämta sig.

Dominga i hennes nya hem där hon rullar runt i djungeln.Dominga fångades som ung och måste nu lära sig att vara en björn igen; hon måste återupptäcka sina naturliga instinkter. Detta kommer att hjälpa henne att slappna av och bli frisk snabbt.

Tyvärr kommer hon aldrig att kunna leva vild i naturen igen, så hon kommer att stanna i Taricaya resten av sitt liv tillsammans Cholita, Kuch och Sabina, där de kan njuta av en välförtjänt pension med god mat, natur och volontärer att ta hand om dem!

Läs mer här om projektet i Peru.

Vårt arbete med björnar i Peru kommer att locka mer uppmärksamhet, och vi har därför ombetts att ge en presentation på första Glasögon Bear Coservation Konventionen (första konventionen om skydd av glasögon björnar) i Cusco i mars.

Två av våra glasögon björnar, Lucho och Sabina, en avslpar och vi arbetar för att få skriftliga protokoll från de peruanska myndigheterna, vilket gör det möjligt att sätta unga björnar födda i Taricaya ute i naturen.

Glasögonbjörn är starkt utrotningshotade, och om vi kan vara pionjärer för en återinförande program, kommer det delvis vara en stor framgång för vilda djur i Peru och dels de glasögon björnar i andra länder.

Tillbaka till nyheter

Berätta för dina kompisar om den här sidan:

Tillbaka till toppen ▲
Feedback
Du verkar intresserad av våra projekt! Har du lust att berätta mer?
Med nöje! Inte just nu tack.