You are from: United States, Go to our American website.

Projects AbroadProjects Abroad

Vanliga frågor

Här nedan finner du de vanligaste frågorna volontärer brukar ha om Projects Abroads, samt våra svar. Hittar du inte svar på dina frågor här nedan är du mycket välkommen att mejla eller ringa oss – vi svarar så fort vi kan och blir alltid lika glada när entusiastiska volontärer ringer!

Med Projects Abroad träffar du våra volontärer som kommer från många olika länder. Projects Abroad rekryterar volontärer från våra kontor i Europa, Nordamerika och Japan/Sydkorea. Du åker alltså inte tillsammans med en svensk grupp utan blir del av en internationell!

Vanliga frågor – Innan du åker

Dessa frågor handlar om tiden innan du börjar på din volontär- eller praktikplats. För frågor om din tid utomlands, vänligen se längre ner!

Visa alla
1. Var kan jag åka
Våra volontär och praktikplatser är tillgängliga i:
Afrika Etiopien | Ghana | Kenya | Madagaskar | Marocko | Senegal | Sydafrika | Tanzania | Togo
Asien Filippinerna | Kambodja | Kina | Mongoliet | Burma (Myanmar) | Nepal | Sri Lanka | Thailand | Vietnam
Latinamerika Argentina| Belize | Bolivia | Costa Rica | Ecuador | Jamaica | Mexiko | Peru
Oceanien Fiji | Samoa
Östeuropa Rumänien | Italien
2. Vilka projekt kan jag delta i?
Du kan söka våra volontär och praktikplatser inom:
 • Arkeologi
 • Barn & Ungdom (omsorg)
 • Näringsliv och internationell utveckling
 • Byggprojekt
 • Djurvård & veterinär
 • Journalistik
 • Juridik & mänskliga rättigheter
 • Kultur & samhälle
 • Natur & miljö
 • Medicin & hälsa
 • Sport
 • Undervisning
Dessutom kan du ta språkkurser, antingen bara det eller i kombination med volontärarbete.
Du kan också kombinera flera volontär- eller praktikplatser för en större variation.
3. Hur långa är volontärplatserna?
Du väljer själv hur lång tid du vill praktisera eller vara volontär. Förutom våra projekt för ungdomsvolontärer, vuxenspecial och vinterspecial är alla projekt flexibla och de flesta är en månad långa eller längre. De flesta volontärer åker iväg i två till fyra månader. I vår prislista finner du exakta priser för olika tider. Därefter kan du lägga till så många extraveckor du önskar. Du kan stanna i de flesta länder upp till 6 månader (inklusive volontär/praktikperiod och resor). Dessa begränsningar beror på visumkrav och arbetstillstånd. Flera av våra projekt finns också tillgängliga från två veckor.
4. Kan jag kombinera volontärplatser?
Det går alldeles utmärkt att kombinera volontär och praktikplatser, både inom samma land eller mellan länder. Se vår sida om kombinationer för mer information och förslag på hur du kan kombinera.
5. När kan jag börja? När ska jag ansöka?
Du väljer själv både start och slutdatum. Alla volontär och praktikplatser är tillgängliga året om. Det finns inga slutgiltiga deadlines för din ansökan. Vi är dock tacksamma om du ansöker minst 2 månader före ditt föreslagna startdatum för att förbereda din volontär- eller praktikplats, så ansök gärna i så god tid som möjligt. Ju längre tid vi har att bearbeta din ansökan, desto mer kan vi skräddarsy just din volontär eller praktikplats. Om du bestämmer dig i sista sekund kan du ringa oss så får du svar direkt på hur snabbt du kan komma iväg – ibland behöver vi bara någon veckas förvarning.
6. Vad kostar det? Får jag lön?
Projects Abroads volontär och praktikplatser kostar från €1 195 (euros, ca 10 500 svenska kronor). Se prislistan för mer specifik prisinformation om de projekt du är intresserad av. Du erhåller ingen betalning för ditt arbete, men har chans att få värdefull arbetserfarenhet och upptäcka nya förmågor hos dig själv du inte kände till – och kanske det viktigaste, du kommer ha kul och få ett minne för livet! De skolor, barnhem och andra organisationer vi samarbetar med kan knappt betala sin egen personal, så ditt arbete måste vara frivilligt och självfinansierat. Men just därför får vi också så bra praktikplatser från våra partnerorganisationer, eftersom vi inte kräver att de ska betala praktikanter. Vi har som princip att organisationer eller individer i utvecklingsländerna inte ska betala någon ersättning. Vi får ingen finansiering från stater eller andra organisationer.
7. Vad inkluderar priset?
Våra priser inkluderar måltider, boende, omfattande rese- och sjukförsäkring, organiseringen av hela ditt projekt, transfers till och från flygplatsen i ditt volontärland samt stöd och hjälp från vår personal i Sverige och utomlands. Våra avgifter är viktiga eftersom de ger oss möjlighet att ge dig full service och stöd när du behöver, samt erbjuda riktigt bra volontär- och praktikplatser som är nyttiga för lokalsamhället och givande för dig.
8. Är måltider inkluderade i priset?
Med undantag från när du reser eller deltar i sociala aktiviteter på fritiden, ingår alla måltider i priset.
9. Kan jag åka med min vän/pojkvän/flickvän?
Vänner är mycket välkomna och - om du vill – kan vi ordna volontärplatser där ni arbetar och bor tillsammans.
10. Behöver jag vaccinationer?
Det beror väldigt mycket på var du åker. Vi är inga medicinska experter och kan därför inte ge officiella råd – så ta kontakt med en vårdcentral eller vaccinationsklinik som mer än gärna vägleder dig. Kom ihåg att inte låta vaccinationer stå i vägen – Du kommer vara glad att du tagit dem när du väl är iväg!
11. Hur gammal ska man vara?
Volontärer mellan 16 och 75 år är välkomna. Många av våra volontärer är mellan 18 och 25 år, men fler och fler gör paus i karriären vid 30, 40 eller 50 års ålder för att testa på volontärlivet. Vi ser även en tydlig trend att fler och fler av våra volontärer är pensionerade. Detta leder till en stimulerande mix av människor i alla våra projektländer.
12. Vilka kvalifikationer behöver jag?
Inga kvalifikationer är nödvändiga – det är dock bra om du kan lite engelska innan, men detta beror på vart du åker. Vi anpassar alla volontär och praktikplatser efter dina kunskaper och erfarenheter, vilket ger oss en väldig flexibilitet i vilka som passar som volontärer. Har du mer erfarenhet får du naturligtvis mer avancerade uppgifter och mer ansvar, men även du som är ny inom ditt område kan åka iväg som volontär.
13. Behöver jag kunna språket i landet?
Få volontärer talar det lokala språket innan de åker iväg. Det är en fördel om du lär dig några grundfraser i förväg, men det är inget krav att du skall kunna tala det lokala språket flytande. Du som vill vara volontär i en skola eller liknande kommunicerar på engelska. Det är vad skolorna vill. De enda undantagen är praktikanter inom journalism och medicin i Mexiko, praktikanter som radiojournalister i Bolivia och praktikanter i medicin i Argentina, där en hyfsad spanska krävs. Ska du åka iväg som praktikant inom journalistik i Senegal behöver du en god franska. Grunderna i franska krävs även för volontärer inom Undervisning eller Barn & Ungdom i Senegal.
14. Måste jag vara svensk medborgare?
Nej, vi accepterar volontärer från hela världen. Vi strävar efter en multinationell mix – det är vad kulturellt utbyte handlar om.
15. Hur väljer ni volontärer och praktikanter?
När du ansöker ber vi dig om namn och adress till en referens. Detta bör vara någon som känner dig väl – en lärare eller arbetsgivare. Vi tar sedan kontakt med dem och ber dem om en rekommendation. Detta är vanligtvis tillräckligt för att vi ska vara säker på att du passar för din volontärplats. Vi bjuder ibland in blivande volontärer till intervju för att eliminera eventuella hinder.
16. Vad får jag ut av min volontärplats?
Volontär och praktikplatser är fantastiska möjligheter till att kombinera en äventyrlig resa utomlands med ett spännande arbete. Du får både givande arbetserfarenhet som lyfter ditt CV eller résumé och förbättra dina förmåga att arbeta i grupp, presentera och kommunicera information. Men till slut handlar det ändå om att ha en kul och spännande resa där du får inblick i en annan kultur och ett helt annorlunda sätt att leva.
17. Kan jag samla in pengar för mitt projekt?
Självklart kan du det, men vi säger verkligen inte att du måste. Be oss gärna om tips när du ansökt för att få lite idéer.
18. Kan jag få prata med någon tidigare volontär?
Vänligen se vår sida Volontärer berättar, eller kontakta oss och berätta var det är mest troligt att du åker och vilket projekt du är intresserad av. Vi ger dig då e-postadresser till personer som har varit iväg på det projekt du är intresserad av.
19. Vem kan svara på mina frågor?
Om du har några frågor eller vill diskutera våra projekt i detalj, så tveka inte att kontakta oss. Du når oss lättast på info@projects-abroad.se. Vill du hellre tala med oss på telefon så når du oss på 08- 55 924 924.
20. Vad är nästa steg?
Nästa steg är antingen att du kontaktar oss om du vill ha mer information eller har några specifika frågor, eller om du bestämt dig för att åka – ansök nu. Är det mindre än tre månader tills du ska åka så kontakta oss så kollar vi platstillgång innan du ansöker så att du vet att det finns plats.
Vanliga frågor – Medan du är iväg

Dessa frågor handlar om tiden du arbetar som volontär eller praktikant. För frågor om tiden innan du börjar på din volontär- eller praktikplats, vänligen se Vanliga frågor – innan du åker.

Visa alla
1. Vilket stöd får jag?
Vi anser att vårt stöd från lokal personal är oslagbart. Vi har heltidsanställd avlönad och tränad engelsktalande personal i alla projektländer. Det är deras jobb att anpassa volontär- och praktikplatser, kolla upp boende, möta dig vid flygplatsen och ge dig det stöd du behöver om några problem uppstår. De kommer inte försöka dalta med dig, men de finns där för dig 24 timmar om dygnet 7 dagar i veckan. För mer detaljer, se Safety & Back-up. Under din tid som volontär kommer du ha en handledare vid din arbetsplats. Om du har några problem med att undervisa en klass, om du verkligen vill ha arbetserfarenhet inom ett visst medicinsk område – eller vad din önskan eller ditt problem än må vara – kommer alltid någon finnas till hands och ge dig råd, hjälp och stöd.
2. Är länderna verkligen säkra?
Innan vi åker iväg måste länderna vara politiskt stabila och säkra. Om de inte är de, så åker vi inte. Vi är in kontinuerlig kontakt med utrikesdepartement angående stabilitet och säkerhet. Vi har dessutom alltid vår lokalt anställda personal som alltid kan hjälpa till vid oförutsedda händelser.
3. Kommer någon möta upp mig vid flygplatsen?
Volontärer hämtas upp på flygplatsen (eller närmaste buss- eller tågstation). Se vår sida om Safety & Back-up. Detta kostar inget extra och gäller alla, oavsett om du bokat din resa själv eller genom oss.
4. Vad händer om jag blir sjuk?
Om du blir sjuk utomlands kommer Projects Abroads kontor veta vart den bästa läkarvården finns tillgänglig. Du kommer få information om detta under din introduktion när du ankommer till landet, och du kan alltid nå vår personal 24 timmar om dygnet när du blir sjuk.  Skulle du ha riktig otur och bli mer allvarligt sjuk täcks alla våra volontärer av en omfattande försäkring, vilken täcker sjuktransporter hem och alla vårdkostnader tills du kommit hem. Projects Abroads personal finns till hands för att samordna med din familj, försäkringsbolaget och berörd vårdpersonal.
5. Kan jag utöka min vistelse?
Ja, beroende på visumkrav och flygrestriktioner. Detta ger dig en hög flexibilitet. Om du vill utöka din vistelse, vänligen tala med den lokala personalen.
6. Kommer det att finnas möjligheter att resa när jag är där?
Du kommer ha helgerna fria. Volontärer tar ofta denna chans till att besöka lokala sevärdheter. För varje tre månader du arbetar får du två veckors semester. Under denna tid (och även under din volontärtid) täcker din försäkring dina resor på egen hand. Många volontärer gör längre resor efter sin volontärtid, ofta i små grupper av volontärer.
7. Kommer jag vara ensam eller finns det andra volontärer I närheten av mig?
Du kommer bo i närheten av, och ofta tillsammans med andra volontärer så att du, om du vill, har chans att träffas, utbyta idéer och berättelser och göra resor med andra. Volontärer blir ofta goda vänner och bestämmer sig sedan för att resa vidare med varandra efter sin tid som volontär. Du kommer aldrig vara helt isolerad. Du blir ofta placerad i samma boende eller på samma arbetsplats som en eller två andra volontärer. Även om vi inte kan garantera att tillmötesgå alla dina önskningar, så berätta ändå för oss om du har några preferenser så försöker vi alltid anpassa efter omständigheterna.
8. Var bor jag? Med vem bor jag?
De flesta volontärer bor med lokala värdfamiljer. Detta ger dig en insikt i den lokala kulturen och hjälper dig lära dig det lokala språket. Det ger dig också extra stöd när något händer. Om du önskar, kan vi ofta också ordna vandrarhemsliknande boende på de flesta av våra destinationer. Du bör dock inte förvänta dig svensk standard, men boendet är bra ur lokal synvinkel. Du kommer inte bo i lerhyddor eller kåkstäder (om du inte specifikt ber om det!). Du blir ofta placerad i samma boende eller på samma arbetsplats som en eller två andra volontärer. Även om vi inte kan garantera att tillmötesgå alla dina önskningar, så berätta ändå för oss om du har några preferenser så försöker vi alltid anpassa efter omständigheterna.
9. Vilket är det bästa sättet att hålla kontakten med alla där hemma när jag är borta?
Vid alla våra volontär- och praktikplatser finns tillgång till internetkaféer, men om du befinner dig på landsbygden kan du behöva ta dig till närmaste stad för att använda dem. Generellt sett bör du endast använda din värdfamiljs telefon i nödsituationer, men det går oftast bra att ta emot samtal där. Det finns också telefonkiosker eller kommunikationscentraler nära alla våra volontärplatser – dessa är perfekta för lokalsamtal till andra volontärer, generella frågor till våra lokala anställda, eller någon gång ett dyrt samtal hem. Du kan också köpa ett nationellt simkort till din mobil när du kommer fram för att kunna ha tillgång till en mobil, men kostnaden (och nättillgång) varierar kraftigt.
10. Stöter kvinnor på några speciella problem när de reser?
Generellt sett upplever inte kvinnor mer problem än de underliga nyfikna blickarna. Dock bör man tänka på att vara försiktig när man reser och tillämpa sunt förnuft. Givet att du är medveten om de möjliga riskerna och förberedd på de svårigheter ett främmande land innebär, kommer du inte ha några större problem. De viktigaste råden vi kan ge är att vara medveten om kulturella skillnader (i hur folk beter eller klär sig – sätt dig in i kulturen innan du åker) och lita på dina instinkter.

Berätta för dina kompisar om den här sidan:

Tillbaka till toppen ▲