Vill du vara ungdomsvolontär på ett av våra medicinprojekt?

HÄR ÄR ALLT DU BEHÖVERA VETA 

Av Isabel Silva | 27 februari 2019

Har du svårt att bestämma vilket gymnasium du ska välja? Det är så klart inte helt lätt att välja framtida karriärväg, särskilt när man inte ens fyllt 18. Allt du har gjort hittills är att gå till skolan. Vet du tillräckligt mycket om vad som finns där ute för att välja en väg som kanske definierar din karriär för evigt? Oroa dig inte, vi har lösningen! Vi erbjuder dig möjligheten att prova ett yrke innan du bestämmer dig genom våra ungdomsvolontärprojekt.

Dessa projekt är särskilt viktiga om du funderar på att bli läkare eller något annat yrke inom medicin. Finns det något bättre sätt att ta reda på hur det är att arbeta inom sjukvården än att skugga läkare i deras arbete och se hur arbetet går till? Som bonus får du riktigt arbetslivserfarenhet att lägga på dit CV, något som kan hjälpa dig när du söker till läkarlinjen eller annan sjukvårdsutbildning.

Hur kan jag lära mig mer om medicin redan på gymnasiet?

Våra medicinprojekt för ungdomsvolontärer är skräddarsydda för dig mellan 15-18 år. De anordnas under skollov och följer ett fast schema. Det innebär att vi planerar allt färdigt för dig, så allt du behöver göra är att fokusera på din praktik och delta på alla roliga sociala aktiviteter vi organiserar.

Så vad är målet med dessa praktikplatser? Vi vill lära dig enkla men grundläggande medicinska kunskaper. Du får även uppleva hur det dagliga livet ser ut för en läkare eller sjuksköterska. 

När du praktiserar på ett sjukhus eller en klinik i ett utvecklingsland kommer du lära dig mer om vilka utmaningar som patienter har och hur läkare och sjuksköterskor arbetar med begränsade resurser.

Du kommer praktisera med andra ungdomar från hela världen i din egen ålder. Vår personal kommer finnas med dig under alla steg på din resa. När du deltar som ungdomsvolontär kommer du bli en del av vårt globala nätverk av blivande läkare och sjuksköterskor. 

Här är några saker du som ungdomsvolontär kommer uppleva på ett av våra medicinprojekt.

A high school student measures blood sugar during a community healthcare outreach in the Philippines

Få medicinsk arbetslivserfarenhet före universitetet

Det första steget för att bli läkare eller sjuksköterska är att lära sig grunderna. Som en del av vårt medicinprojekt för ungdomsvolontärer kommer du lära dig direkt från yrkesprofessionella. Läkare och sjuksköterskor kommer hålla i workshops och du kommer även observera när de behandlar patienter på sjukhus och hembesök.

Här är några viktiga kunskaper som du kommer lära dig:

 • Mäta blodsocker
 • Mäta blodtryck
 • Ge injektioner
 • Sy stygn
 • Första hjälpen
 • Förebygga sjukdomar och andra medicinska åkommor

Oroar du dig för att inte tåla blod? Det här är ett utmärkt sätt att ta reda på om du har vad som krävs. I vissa länder kan du få observera olika medicinska procedurer och eventuellt vissa operationer. Det kan även finnas möjlighet att följa med ambulanspersonal under skift och få prova på att använda röntgenutrustningen.

Du kommer få praktisera att ge injektioner i apelsiner och sy stygn i djurhud. Under våra sjukvårdsinsatser ute i samhället kan du få ta blodtryck under överseende av kvalificerad sjukvårdspersonal.

“Honestly, I always said blood or raw wounds didn’t bother me but at the same time I didn’t really know if it did or didn’t bother me. In the clinics that we were put in, I was exposed to flesh wounds and blood and I really got to know myself and I discovered I could handle blood. I learned so many things within the clinic and during our workshop lessons. Things like how to stitch, what type of stitches to use, and how to give injections, which we did on a piece of fruit and a pig leg.”

- Faith L, Medicine in Peru

A local doctors explains medical tests to volunteers in one of our medical placements overseas for high school students

Assistera läkare och sjuksköterskor på våra sjukvårdsinsatser ute i samhället

För oss är det viktigt att vi skapa en positiv verklig skillnad i de samhällen där vi verkar. Av den anledningen kommer du assistera kvalificerad sjukvårdspersonal under våra sjukvårdsinsatser ute i samhället.

Många människor som vi arbetar med har inte tillräckligt mycket pengar för att betala en läkare, eller så saknar de transport till klinik. Utan regelbundna kontroller kan sjukdomar gå odiagnostiserade tills de blir allvarliga. Därför åker vi ut till utsatta delar av samhällen och ger grundläggande sjukvård till människor som normalt inte har tillgång till vård.

Du kommer hjälpa till vid hälsoundersökningar under överseende av kvalificerad sjukvårdspersonal. Innan du hjälper till kommer du få utbildning av läkare och sjuksköterskor på våra medicinska workshops.

Under 2018 hjälpte våra medicinpraktikanter den lokala personalen att screena för sjukdomar för över 7650 människor i länder som Ghana, Mongoliet, Sri Lanka, Peru, Bolivia, Tanzania och Belize.

 • De hjälpte även till med hälsoundersökningar för 1130 barn, äldre och personer med funktionshinder.
 • Hjälpte att screena över 200 människor för diabetes i Bolivia.

Kvalificerad sjukvårdspersonal ser till att skicka patienter på remiss ifall en screening visar på något som bör undersökas vidare.

“The volunteers were very willing to learn, were very observant, respectful and used their initiative. Having them here during the summer, which is usually the busiest period of the year, reduced the staff workload as the volunteers were very helpful, engaging and willing to assist in any way they possibly could. Because of their enthusiasm, they were given tasks to do such as preparing cotton balls, weighing
and checking patients’ blood pressure, which allowed more staff to focus on other tasks”.

- Nurse Lawrence from a health centre in Jamaica

High school volunteers take a rest during a medical outreach in Mexico.

Delta i informationskampanjer om hur människor kan förebygga sjukdomar

Du kommer få lära dig om sjukdomar och medicinska åkommor som är vanliga i det land du väljer att praktisera i. Tillsammans med andra ungdomsvolontärer kommer du skapa informationskampanjer. Genom att driva dessa informationskampanjer kommer ni sprida information till lokala människor om hur de kan förebygga sjukdomar. Ni kommer informera om orsaker, vanliga symptom och behandlingar. Informationskampanjerna kommer vara en del i arbetet att förbättra hälsan och välbefinnandet hos lokalbefolkningen.

Det finns massor av olika saker du kan fokusera på. Lära barn att borsta tänderna på rätt sätt. Prata med studenter om hur de kan förebygga diabetes och andra livsstilssjukdomar genom bra kost och motion. Du kan även komma att sprida information om hur människor kan undvika malaria och andra myggburna sjukdomar och aktivt ta bort myggornas kläckningsplatser. 

Som en del av olika informationskampanjer hjälpte våra medicinpraktikanter att:

 • Inspektera 126 hus i Jamaica och Kambodja där de tog bort myggors kläckningsplatser
 • Ge ut flygblad med information om denguefeber till 500 lokalbor i Sri Lanka
 • Pratade med 99 husägare i Belize och gav ut broschyrer för att sprida kunskap om myggburna sjukdomar
 • Tog bort potentiella kläckningsplatser för myggor längs med fem stora vägar i Sri Lanka
A high school student teaching children how to brush teeth during our medical project abroad for teenagers.

Ha ditt livs resa!

Sist men inte minst kommer du dela din resa med andra ungdomar i samma ålder från hela världen. Det här är en fantastisk möjlighet att lära känna nya vänner och bygga upp ett nätverk av framtida läkare och sjuksköterskor från hela världen.

Men vi gör så mycket mer än bara organiserar en resa med likasinnade ungdomar, vi ser också till att du får utforska landet! Vår personal kommer förbereda:

 • Sociala aktiviteter
 • Roliga kulturella events
 • En weekendresa

Beroende på vart du väljer att åka kan aktiviteter inkludera safari genom en nationalpark, ett dagsbesök till ett av världens kändaste tempel som Ankor Wat, eller att vandra till otroligt vackra vattenfall. Du kan även få prova på att göra salsa eller kinesiska dumplings, eller tillbringa en dag i en traditionell massajby. Vi vill att du verkligen ska lära känna kulturen i landet.

Vi har tänkt på allt, våra projekt kommer hjälpa dig att bestämma dig om du är framtidens läkare eller sjuksköterska. Du kommer även vara delaktig i något större än du själv: att förbättra tillgången till grundläggande sjukvård i utvecklingsländer.

Är du redo att ta reda på vad du vill göra i framtiden? Titta på våra ungdomsvolontärprojekt och bestäm dig vilket yrke du vill prova på!

A group photo of high school volunteers and staff before a medical outreach to gain medical work experience abroad.

Dela denna artikel:

Glöm inte att sprida ordet och berätta vad du tycker på Facebook och Twitter!

Våra samarbetsorganisationer